Visitor

19.3.10

dunia aku ketika skolah menengah

masa form 1 dulu, aku dpt skolah agama Al-Ehsan, sbb aku pass test masuk skolah tu. masa tu ada test utk kemasukan, kena tulis jawi & mengaji. aku lulus.

tp tak sempat aku masuk (esoknya daftar skolah dah), mlm tu tetibe je aku ckp kt mak abah aku 

"TAKNAK MASUK SKOLAH EHSAN!"..

sian plak abah aku bwk aku carik kain skolah, mlm tu mak jahit kain skolah kaler biru terang kt aku. pastu tudung yg labuh tu mak kerat bg sparuh singkat. baju xpyh alter sbb aku bleh pakai lg. bleh lipat.

esoknya, aku dtg skolah baru (cecehh..) dgn abah. berkobar2 gi SM Tg. Panglima Perang Tg.Muhammad kt Indera Mahkota. mmg jauh la dr umah aku. tp sbb aku penah dpt surat offer masuk skolah ni utk join kelas Rancangan Khas (bukan kanak2 khas ok)..niat nk masuk kelas Bestari sbb ni pn kelas agama & satu2nya kelas yg belajar Arab..lgpun member2 aku since skolah rendah ramai ada dlm tu. tp xpass sbb aku masuk sekolah hari kedua. org lain masuk kelas tu kena amik test jugak (mcm skolah Al-Ehsan tu laa)..sbb lambat masuk skolah, aku tercampak la kt kelas A iaitu 1 Aktif.

adoii..bosan2. dgn masuk lmbt dr orgnya, pastu xdek member. masa tu aku pendiam. yela, xkenal sape. jap2 kang ada la yg dtg kt aku tnya macam2. nk berkenalan la, kna interview dok mana la, nape masuk lmbt laa..

masa tu aku igt lg, aku duduk seblah Sukinah. masa tu dia ramai member sbb dia budak skolah Permatang Badak. rata2 classmate aku aritu budak skolah Permatang Badak, skolah Indera Mahkota, Cenderawasih & area bandar Kuantan laa. aku pn bkawan laaa. mmg tabiat aku la kan, pntang dpt member borak. xdek keje lain laa..bcakap je. masa tu pn ramai jugak la yg sikit2 tnya..

"ehh,awak ni pelat ke?".

haih..nape plak ni? mana aku tau aku pelat ke. rupanya betul la. time ni baru aku prasan aku mmg pelat. asal sebut pkataan yg ada huruf 'L' mmg aku akan tergeliat lidah-tp skrg dh ok tau.

masuk form 2, aku join group lain dh sbb member yg bnama Sukinah tu masuk kelas lain & aku still mengekalkan kedudukan terbaik dlm kelas (cehh..mcm la bijaksana sgt). aku join plak member yg duduk meja dekat ngan tingkap. yg ni la BFF aku smpi skrg. 

jamie, afzan dan ray.

duduk ngan Jamie buat aku jadi lebih seronok. aku jd lebih kuat berpoya-poya. bkn dia pngaruh aku tau, cuma sronok dgn ape yg ktorg bleh share.contoh ktorg suka main game,suka lepak,suka dan minat yg sama..sbb tu la jd BFF (laaa...nk ulang lg ke?).smpi nk PMR pn aku bleh ponteng tuesyen ngan Mie ngan Ray ni sbb nk main game.pastu cube teka lg ape menda yg buat ktorg buat utk ponteng tuesyen & merayap sabtu ahad??
hehe..ktorg melepak ngan geng2 skaters kt depan Kuantan Plaza (as known as KP : parkson ria zaman tu).wahh,mmg xdek keje lain. member2 pn happening.mcm org jakun snsorang wat slide dpn tu..flip,back flip..asal xmenjadi abish la kau kna boo.ohh,zaman mudaku mmg mcm hampeh.tp sronok..yela,darah muda.masa tu plak kalo skaters ni mmg paling top laa..heheh.tp tula,ponteng tuesyen xsemestinya aku abaikn blajar ek.nsb baik la aku ni dikurniakan otak yg..err,kira pandai la sket dr Albert Einsten.(eja pn salah,pandai mana la agaknya ek),aku xla kantoi blajar kn.

tetibe tgh huha huha tu,aku dpt plak masuk skolah teknik Muadzam Shah & duduk asrama.laaa,sedih la plak.menda tgh happening lg,pastu bunga2 cinta baru nk bputik ngan sorg mamat nih..hehe,aku kna la tgglkan semuanya.aduii.masuk skolah situ plak dh la ceruk rantau,ntah mana2 pn aku xtau.dpt lak masuk bilik tgk ahli dorm sebal je.muka skema masing2..masa tu nsb baik gak ada geng aku zaman skolah dulu,Fatim tp dia dok bilik lain.dia la karib aku masa tu.asal kuar bilik je mst kitorg check mana tmpt bagus utk fly,carik port bleh lari kuar..busannya time tu dok sana.time orientasi plak seboleh2nya aku cuba larikn diri xnk join.jap2 kang semput la,xnak lari la..xnk exercise la.semuanya sbb aku tnsen.aku nk jumpa kawan2 lama aku.rindu siott..


tp semua tu xlama.Fatim gi pindah skolah.tggl aku sorg2.time tu la aku baru nk terhegeh2 berkenalan ngan budak bilik.sblum tu bukanla aku myombong tp biasak laa,budak kerek turun pekan kecik..ngada2 la sket.huhahh..masa tu baru la aku rasa ohh,budak2 dorm ni happening jugak cuma xkenal.pastu time tu jugak kenal budak kelas..rupanya ramai je yg sekepala ngan aku.yg bleh layan menda yg sama mcm muzik,minat..laaa,rupanya bukan la diorg ni memboringkan.cuma satu menda jela,masuk skolah ni byk mengubah hidup aku.aku rasa kalo bukan skolah ni,aku mst dok melepak mcm org xguna kt tgh bandar. mie pn dh masuk skolah lain time tu & dia pn jd insan gemilang terbilang kt skolah tu..Afzan still kt Panglima Perang & juga jd one of best student.result exam sorg2 pn gmpak la time tu.

mmg jauh la bezanya.masuk skolah teknik ni pn byk membantu aku dlm kawal diri sndiri,disiplin (walaupn xberdisiplin mana..heheh),berfikir sebelum bertindak,lebih bertanggungjawab,tak tinggal solat,& paling pnting..hormat mak bapak.bila dh jauh buat aku rasa rindu kat mak abah,rasa nk balas jasa diorg,nk jadi mnusia berguna...mmg positif beb!bukan aku ckp skolah dulu xbagus tp skolah kt bandar,phm2 jela..mgkin hidup aku seswai duduk kt tmpt pendalaman kot.tgk cam skarang laa..haha dok jerantut je trus aku bleh kawin & hidup berfamili lg.


tp pastu masuk Polisas buat aku jd huru hara lg.nsb baik la aku ni xdek geng..kira terkawal lg la cuma ada part yg xptt la aku kongsi.biarla rahsia (bak kata pnyanyi bukan idola aku)..aku gerak solo plak kali ni.dpt plak sebijik sccoter dr abah aku sbb bjaya sambung diploma.terus terang aku ckp,pointer aku masa dip mmg down gile2.xmcm zaman Sijil..3.7o ke atas..huh.mmg jauh bile dh dip ni main 2.5 je..ni seme kes dh malas nk blajar tp kepala igt nk kuar je.dpt plak PTPTN..wahh,mcm org giler mabuk todi.nsb baik aku waras..xla smpi mabuk2 kuar disko gi clubbing menatang haram lg..stakat lepak2 smpi pg gitu jelaa..


dpt keje kt Kuantan pn wat aku ttp jd gile camtu.smpi aku dpt keje kt Jerantut.still culture shock.masuk kg..tiap2 mggu aku balik Kuantan.mmg busan tp tu la kuasa Allah S.W.T..Dia pertemukan aku ngan husband aku,yg juga org Kuantan.aku jd mcm sronok plak kt sini sbb sempoi,xde byk masalah,jauh dr perkara2 jahat masa kt kuantan..dn aku rasa mcm bahagia je kt sini.3 taun aku merasa jadi bujang kt Jerantut..aku rasa lebih tenang.btul la,aku mmg seswai duduk tmpt camni kan?..hahah.


alamak..dh lari tajuk sbb aku nk citer psl skolah menengah.hehe.ok,motif aku citer ni bukan ape..sbb aku tgk budak2 skrg jauh sgt terpesong dr zaman dulu.dulu aku yg bleh la dikatakan 'bleh tahan' la nakalnya..kalo budak2 skrg..darjah4 darjah 5 pn dh ramai yg rosak akhlak,punah ranah,..haihh.nauzubillah.jauh sgt keadaannya..


aku takut,aku gagal mendidik Rifdi & adik2 dia.aku takut aku gagal jd ibu yg baik.aku takut sgt ape2 kemungkinan yg negatif blaku pd keluarga aku..
aku takut semua tu.dan seboleh2nya,aku xnk anak2 aku nti jadi cam aku.biarla jadi mcm abah dia yg baik.cuma nakal je xbleh tahan.bukan nakal negatif,tp suka buat nakal..hahah.
xpela,yg dulu jdkan knangan ye dak??yg positif kita buat rujukan.harap2 pasni andai kata aku kna duduk kt bandar semula,aku xnakal semula,.hehe :)


notakukukaki : kol 6 dh wehh..mandi laaa..
dush!

16.3.10

puas duduk kt site..amik kau!

xdaya menahan panas kat site,aku lari masuk kabin.
intai je mat2 indon wat kerja dr celah tingkap,xpn terus ke pintu..
pastu bile lori readymix blah,kena plak tggu next lori dtg.

masa tu mula la jd jammed.
nk buat menda ek?
mikir..
|
|
|
v

hah..ada idea dah..hehe
|
|
v

|
|
v


hasil ketekunan,keboringan & kesabaran..
maka terhasil la..
|
|
v

hehe..kenal x?

dush!

trip to Beijing : 6 - 12 march 2010

cehh..bunyi mcm aku lak yg gi Beijing.haha..prasan xsudah.
ok,actually my parents la yg gi Beijing.diorg pegi berdua je dgn rombongan ahli Koperasi KOSMA Kuantan yg lain.huh..jeles jeles.mak dh bape kali naik flight.aku skali pn xpnh.naik train pn baru bape kali.tu pn rasa dh berlagak sgt rasa dpt naik kenderaan yg havoc ni.tp mak rupanya lg best.!

dulu mak mmg pnh dpt invitation utk ke Australia tp time tu mak cuak sbb xreti English.aku pn xtau ape yg mak buat smpi bleh smpi surat invite dia melancong.huh..jeles jeles..(lagi).

dhla kebetulan parents aku gi sana time salji..pehh,sgt jeles xterhingga.
dhla..ckp byk2 nti makin jeles je.nsb baik mak belikan kain sutera dr sana kaler hijau plain dgn shawl merah corak butterfly.ishh,sorang mak mmg tau fav anak dia kn?..hehehe

aku tnjuk gmbr jela..tu pn kalo korang nk tgk la.aku tau masing2 tgh jeles..
honeymoon buat kali ke seterusnya..hehe :)

puan mak yg sentiasa cantik & vogue :)

en.abah yg sentiasa bergaya & cool :)

bestnya.jeles jeles..

semoga bahagia hingga hujung nyawa kalian.
syg mak & abah.

dush!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...