Visitor

12.6.10

tukar layout la plakk

dengan rasminya, arini aku telah menukar layout lagi.
ehh,tadi bukak blog tgk banyak design template baru tau.
sampai letih menukar dari pagi.kejap pakai layout 3 column la, pakai background pelik pelik la.
last last sendiri jadi pening.kembali kepada imej dark, cuma tukar widget & gadget belah kiri plak.

lantak la kan tp aku rasa sangat selesa dengan layout ini sbb lebih kemas.widget & gadget (ok,bape kali nak taip) pun dia separated satu satu.kagum wohh!

2 arini sibuk ngan keje,so xdek masa nk update blog.memalam buta camni aku gigihkan diri upgrade dan update gak blog ni.sebab line slow, sempat la aku menghasilkan satu banner tak cantik ni.mana la tau kan,kalau ramai vote dan stuju jadi banner blog ni..bleh aku ganti plak gambar i yg dh jadi itam putih kt atas tu.hehe.kalau aku rajin la ye.wekkk ;p




dush!

9.6.10

aku dan gelaran itu

dari kecik sampai ke tua ni.ehh..aku tua ke?tak la.
dari kecik sampai besar,banyak betul nama gelaran yang telah diciptakan untuk aku.bukan aku yang letak ok.ni seme gelaran atau pingat kebesaran yang dapat dari member skolah, member tmpt ngaji, bukan member pun ada juga..ishh.kalau ikutkan ada nama yang tak elok dan tak best,tapi nk sronok pnya pasal kan..

time tadika :
  • Ci Pelat *si pelat* - aku pelat ke?takla..aku cuma susah sebut huruf L je utk certain words.kalau dengar aku sebut 'plastik', 'berleber','blackout'..bunyinya macam pelik.ngehngehngeh☺tapi aku best student masa tadika wey.hebatkan aku ni..*riak*
time skolah rendah dan gi ngaji kat Taski Al-Huda dulu :
  • Cicak - sebab nama atok belah abah Omar Bin Chik.pastu mulut ni gatal menambah Chik bin Chak,maka member2 dulu panggil la cicak.main nama moyang nampakkk!!!
  • Jakpo - okeh.ni sebab nama abah aku Jaafar.dulu kan suka sangat main nama bapak.main sedap mulut sebut je diorang nih
pastu masuk skolah menengah (part 1), pun kena lagi panggil ngan nama pelik pelik.
  • Jackpot - yang ni mmg tak bleh blahh.kalau naik bas skolah tu,asal aku turun je ada mamat yang panggil nama aku camni.mula mula aku tak prasan.rupanya dia edit nama bapak aku.satu hari tu,seblum turun bas aku sempat la bagi sebijik penumbuk kat mulut dia.memang pastu dia tak berani panggil aku walau nama sebenar pun.
  • Itik - aku start rabun masa form 1.jadi abah aku belikan spek yang maha besar, katanya lebih luas mata dapat memandang.ok..sila bayangkan pakai spek besar dengan tudung skolah itu.bagai rupa itik
  • Cicak - haih.ada plak skoolmate masa skolah rendah pindah skolah yang sama.cilake..
  • Kambing - hari ujan masa beratur.aku orang pertama lari,gile takutnya baju basah.macam kambing.lain kes,maybe aku suka sangat kuarkan word 'Kambing betul!' kalau marahkan sesuatu menda
  • Papan lapis - ok.yang ni aku paham tahap kekurusan aku.skeping.no shape.memang straight cut.tak sexy langsung
  • Pembaris panjang - yang ni pun sama je.tapi ni budak kelas lain panggil.yang ni pun cemas nak kena penumbuk dengan aku.aku sempat tarik kolar baju dia je.
  • Katak - kesinambungan dari kes spek besar tu.aku dah tukar spek tapi tetap dikutuk.huduh benar ke aku ni?ceh.
  • Lutut spring - dapat nama ni masa kawad pengakap.langkah atur aku pun dikutuk.aku berjalan tonjet tonjet pun jadi masalah orang lain.hinakah?..makkkk
time skolah teknik (part2), pun ada lagi nama nama pelik i ni.wtf.
  • Gancung - ok.aku rasa ramai member yang ingat.aku taktau apa maksudnya tapi lepas aku tau itu maksudnya spesis belalang & mentadak mentadu,memang aku carik orang yang baik ati bagi nama tu.aku jumpa tapi ok,sebab masa ni duduk asrama,aku batalkan niat nk bunuh budak tu.alhamdulillah,panjang umur budak tu.sampai sekarang,dia masih berbaik ngan aku.heheh.nasib kau baik joe! *_*
  • Kambing rentung - one of geng aku yang datang dari zaman skolah lama telah membawa nama komersial ni.paling silap sekali,aku dengan roommate aku dikira sebagai 'rentung' sebab tak bangun masa buat latihan firedrill.kami kantoi dan nama kambing telah diupgrade menjadi kambing rentung
  • Tengkorak berjalan - ok.silakan kutuk kekurusan aku ok
  • Papan plywood - asal sebut plywood je pandang aku.sama sangat ke?
masa poli pun.tak abih abih lagi
  • bini popeye - dah la perut tengah lapar giler, dari kelas kena naik bukit nak gi kantin..ada plak geng mekanikal berbunyi bersahut sahutan..sorang cakap 'bini',ade plak sambung 'popeye'..shilake betul.ramai plak yang dgr tu.adeiii..macam la aku sorang je yg kurus masa tu..adehhh,nasib baik perut laparrr..berminggu minggu aku dengar bunyi yang sama tau tiap kali lalu kat bukit tu cuma aku xcam je sape yang panggil aku nama tu.yelaaa...rabun.
  • budak grunge - ntah.tak paham..ni geng junior yang panggil.masa ni aku tengah buat Cert kat poli
  • budak hiphop - masa ni aku dah buat Dip.tp yang ni lagiii aku tak paham.aku bukan peminat muzik hiphop okehhh!
  • minah scooter - yang ni aku suka.hehe.sebab aku memang bawak scooter pun zaman dulu.masa tu tak ramai lagi orang bawak scoot gi kelas.heheh*bangga*
  • minah rempit - cehhh..tak seswai tau!
  • cekediss - aku punya nickname konon chickadees.tapi ada plak yang buat bongoks tak reti membaca.
dan aku rasa sampai situ je kot..sebab pastu kalau main ejek ejek ni memang tak matured la kan.nak nak zaman dah besar.main ejek ejek kapel plak..haha.peningkatan usia.aku pun tak terkecuali ngan benda benda gini.tapi aku lebih pada gosip sebab aku ni susah sangat nak bercinta.ego beb!ego..i mana layan menda menda yang tak berfaedah camni..kuikui

tapi tula..macam macam nama yang terlekat kat aku ni.kalo ikutkan banyak lagi tapi yang lain tu tak banyak memori.dan tak terlekat di jiwa pun.kalau dulu dulu dapat nama pelik pelik ni memang buatkan amarah ni memuncak tapi dah tua tua besar ni,rasa kelakar pun ada.hahah.ok.kalau member member yang ingat lagi nama aku yang lain,sila la komen ye.mana tau korang pun ada simpan rahsia nama gelaran aku. >_<"

nasib baik xdek yang berani panggil aku
tengkorak berlari
dush!

8.6.10

PREGNANT vs EPAL HIJAU

semalam, masa tengah kusyuk membaham sebijik epal ijau kat opis tetibe akak senior sorang ni sound aku.dia kata :

"jangan makan epal hijau!! sebab epal hijau ada asid. mama mana bleh makan!!"


hoh? yeke? sambil tertanya2..aku segera menggoggle epal hijau dan kehamilan.
dan aku pun tersengih sengih baca fakta yang diberi.

memetik kata kata dari tempat ni :

"kalau hamil memang orang ada yang nak makan benda masam. elok ambil asam/buah yang semulajadi masam..kalau nak elakkan loya benda yang agak masam memang berkesan maka pilihlah epal hijau dengan syarat kupas kulitnya"

dari sini pun ada bagi fakta :

PENAWAR SAKIT KUNING :

Berikan susu ibu kerana susu ibu mengandungi laksatif yang melawaskan pembuangan mekonium (najis) dalam tubuh bayi. Untuk ibu pula amalkan makan epal hijau setiap hari sewaktu hamil.

oo..ok.

maknanya epal hijau bagus ok untuk preggy mum ni. semalam pun masa tgh buat BSP, sempat aku tanya nurse tu pasal epal hijau. betul ke ada asid dan tak seswai untuk ibu mengandung?

cepat cepat nurse tu bagi ceramah kat aku,

"ibu mengandung patut makan buah.epal hijau tu lagi bagus dari makan asam atau jeruk tau.
(aku pun angguk angguk paham. betul, aku mmg tak makan asam & jeruk ok.)

lagipun,dari makan epal merah yang manis tu,lagi bagus kamu makan epal hijau. banyak khasiat epal hijau ni, paling saya dapat tau epal ni boleh kurangkan risiko kanser. penghadaman pun bagus, lagi bagus kamu minum jus dia..ehh. pandai pandai plak orang kata tak boleh makan. seelok eloknya,makan sebijik sehari"

ok.ok.aku pun dah puas hati dengan jawapan live dia.sebenarnya panjang lagi hujah dia tapi aku dah tak ingat sebab rasa macam panjang sangat pulak.aku ni dah lorat kat ejang & rifdi yg dh lama tunggu dalam kereta tu.silap betul aku tak record ape nurse tu cakap.heheh..

so,kesimpulannya..sape sape yang ada terdengar mitos epal hijau ni,sila pekakkan telinga.kalau rajin tolon bagi ceramah pulak pada yang menyampaikan mitos tersebut.

cuma ibu ibu dan mama mama hamil sekalian, epal yang anda tak bleh makan cuma epal ni ye.

ini apple juga.tp bukan epal hijau.



notakukukaki : aku rasa akak opis tu marah aku sebab makan tak pelawa dia kot.hehe.dan ehh ehh..korang prasan tak.aku kali ni suka sangat citer pasal pregnancy ye.ahaks.teruja!

dush!

7.6.10

my baby now is 19 weeks & 3 days along.144 days to go! ❤❤❤❤


dh masuk 5 bulan dh baby dlm perut.walaupn anak kedua,tp aku ttp excited nk tggu baby kuar.girl ke? muka cam ibu lagi ke?..paling penting..nk kuar camne ni? ibu takut operate..hukhuk..biar mcm abg rifdi dulu,walaupun due date 12/12/2008..tp ibu kena bersalin awal 2 minggu sbb diabetic.tapi alhamdulillah, abg rifdi kuar normal.ada laluan..tp kali ni xtau camner.cuma ibu harap dan doa ibu,semuanya selamat.insya Allah..

kali ni pregnant memang teruk alahannya.dari awal pregnancy,aku asek muntah je.makan pun tak lalu.selera ada tapi makan sikit je.bayangkan,sampai baby dh cecah 4 bulan setengah,berat badan aku tak naik2.berat asal aku 65kg 68kg..tp berat masa 4 bulan setengah tu maintain 69.7kg..hokhok.mak cakap nampak badan aku dh susut tp pada aku xdek maknanya.itu bukan pujian ok.itu merunsingkan aku daa..mana taknya,makan kena berdiet.nanti makan lebih gula plak berlebih2 dlm darah.pastu kalau berat bertambah mendadak lagi teruk aku akan kena.silap2 macam masa pregnantkan rifdi dulu.kena cucuk insulin.OMG! cukup la sekali.tak sanggup dah aku jadi mcm mat minah pet.
tapi bila makan terkawal camni laa..berat tak naik naik.pastu badan tak sihat,pening kepala,terhuyung hayang.pernah satu kali tu,aku pitam kat klinik ibu.cihh..malu betoi.nasib baik tak jatuh pengsan.lagi memalukan.owhh..itu bukan sbb diet makan.itu sebab hari tu kebetulan plak aku diarhea *makan kenduri* segala air dlm badan sudah habis kuar.nk berjalan pun macam berada di gurun..ohh..oh..seksanya time tu.

dan yang terbaru.berat dh ok.so,aku dh tak perlu pergi klinik setiap selang sehari utk nurse pantau.alhamdulillah..tp lastweek aku turun darah lak.tak banyak pun tp petang tu mmg perut aku sakit.balik ofis terus aku suruh encek ejang bawak ke klinik.sampai kt klinik, roller shutter *pintu yg tarik ke bwh ke atas tu yek* dh tutup separuh tp ejang cepat cepat lari ke dlm kata emergency.dengan muka yg agak agak macho time tu,aku masuk klinik dengan hati hati.siap scan doktor cakap takde pape.jantung baby pun normal,tulang peha pun dh nampak..maybe aku terlampau penat.so,dengan baik atinya puan doktor pun bg MC suh duduk umah.berehat,pastikan tak angkat barang berat..paling penting anaknya tu biarla ayahnya yang dukung.ehh..ehh.tengok muka ejang sengih sengih malu depan doktor.kena serah tugas kat dia la pasni..haha.best best...

patut la dh terasa perut ni sakit kiri kanan.anak ibu ni dh bleh menendang.hehe..masa ni best lg kena tendang ngan baby.masuk 9 bulan nanti, baru la tau sakit tak sakit kena tendang sebab time tu otot dh kuat sangat.dh takde nak manja manja mcm time ni..

gambar hiasan ye.

haih.arini kena gi wat BSP.yang ni 4 kali sehari la aku kena berulang alik gi klinik untuk amik darah.tengok kandungan gula banyak mana dlm darah.dari pagi td alhamdulillah, bacaan tak tinggi.tapi kena berhati hati la.err..biasanya hari BSP aku akan minum air suam & mineral je.mana usik air manis manis ni.lepas jam 10 malam nti,baru aku brani usik susu dan gula.paling best dpt minum nescafe ais..ohh..ohh..bestnya.walaupun bukan satu tabiat yang baik,tp aku sangat menginginkannya T_____T bukan mengidam ye.menginginkan..

ok.dh blank dh ni.taktau nk carut ape lg.hahah.

notakukukaki : semalam masa kt umah mak mertua,sempat lagi bermanja mintak buah pauh.wuiyyo,kuning oren kalernya.sangat mengghairahkan..hahah.dapatla 3 bijik sebab tuan punya pokok tu jiran seblah umah,bukan pokok mak pun.cukup la tu ◕‿◕






dush!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...