Visitor

12.5.11

Mars Attack!

malam semalam, aku berpeluang tengok Mars Attack! di saluran Citra.haaa.nampak sangat takdek cerita nak layan.dah mana taknya,aku tengok channel semua macam berebut rebut nak tayang cerita hantu.kalau boleh #611 Ceria pun nak tayang citer hantu.tali fukuchan perawan ke, panggilan arwah nobita ke..haihhh.


ok.cerita ni cerita lama beb.dia released taun 1996.masa tu aku baru tingkatan 2.baru start akil baligh.




citer lawak nak mampus jugak la ni.yang tak menahan sebab tengok citer tu sambil kaji sape pelakon ni,sape pelakon tu..haha.maklumla,cerita lama.


Cerita dia pasal bumi ni telah dicerobohi makhluk asing.kononnya dari Mars la.tapi jadi pelbagai aksi lucu berlaku dalam usaha manusia sejagat menyelamatkan bumi.


Kalau nak tau pelakon-pelakon adalah :



StarringJack Nicholson
Lukas Haas
Annette Bening
Jim Brown
Pierce Brosnan
Sarah Jessica Parker
Glenn Close
Martin Short
Michael J. Fox
Jack Black
Natalie Portman
Danny DeVito

*dari Wikipedia

oh.lisa marie pun ada.yang tak bleh blah sangat sebab jack black pun ada.masa tu kurus lagi yawwww..


cerita memang kategori gila gila.sila la gugel citer ni,dan donlod.haha.sampai habis citer aku layan.bab paling best ialah :


jack black yang patriotik nak tembak alien
dan PALING best dah tentu masa ni :


alien menyamar lisa marie.lemah gemalai habissss.
puas menahan gelak taknak sampai anak anak terbangun.hahah!!


dush!
hey!kalau suka kenapa tak klik LIKE je?

11.5.11

haifa #10 : 6 months

hari ni genap haifa umur 6 bulan.
semalam dah makan nestum.makcik kata;
"habis licin dia makan.sampai jilat jilat sudu"

okay.pasni kalau dah makan mesti badan lebih bambam.





                                                     
                                    
dush!
hey!kalau suka kenapa tak klik LIKE je?

No Doubt - Bathwater

ini adalah lagu yang sangat best kalau layan No Doubt.sangat buat aku rasa nak buat konsert.
nak nyanyi seround jom lah!






Lyric :


You and your museum of lovers
The precious collection you’ve housed in your covers
My simpleness threatened by my own admission
And the bags are much too heavy
In my insecure condition
My pregnant mind is fat full with envy again
But I still love to wash in your old bathwather
love to think that you couldn’t love another
I can’t help it…you’re my kind of man
Wanted and adored by attractive women
Bountiful selecton at your discretion
I know I’m diving into my own destruction.
So why do we choose the boys that are naughty?
I don’t fit in so why do you want me?
I know I can’t tame you… but I just keep trying
‘Cause i love to wash in your old bathwather
Love to think that you couldn’t love another
I’m on your list with all your other women
But I still love to wash in your old bathwater
You make me feel like you couln’t love another
I can’t help it…you’re my kind of man.
Why do the good girls always want the bad boys?
So I pacify problems with kisses and cuddles
Diligently doubtful through all kinds of trouble
Then I find myself choking on all my contradictions
Cause I still love to wash in your old bathwather
Love to think that I couldn’t love another
Share a toothbrush…your my kind of man
I still love to wash in your old bathwather
Make me feel like I couldn’t love another
I can’t help it…you’re my kind of man.
No I can’t help myself
I can’t help myself
I still love to wash in your old bathwater.


dush!
hey!kalau suka kenapa tak klik LIKE je?

Zakat

" Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah ( pada jalan Allah)
sebahagian dari usaha kamu yang baik-baik dan
sebahagian daripada apa yang Kami keluarkan kepada
kamu dari bumi ( biji-bijian dan buah-buahan )"

- Al-Baqarah 267




alhamdulillah.arini dapat melaksanakan antara perkara wajib yang perlu dilakukan bagi orang Islam, iaitu menunaikan zakat.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬


Pengertian zakat dari segi bahasa adalah bererti 'bersih', 'suci', 'berkat' dan 'berkembang'.
Manakala dari segi syarak pula adalah mengeluarkan sebahagian harta yang tertentu, dan diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarak.


Syarat-syarat wajib menunaikan zakat pula adalah :

  1. Islam (tidak diwajibkan ke atas orang bukan Islam)
  2. Merdeka (tidak diwajibkan ke atas hamba)
  3. Cukup nisab (paras minimum pemilikan sesuatu harta yang menyebabkan seseorang tu wajin keluarkan zakat)
  4. Cukup haul (genap setahun hijriah)
  5. Sempurna milik (kesempurnaan dari segi pemilikan 'Hak Hiyazah' dan keupayaan mengurus 'Hak Tasarruf')
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬


okay.kalau nak tahu lebih lanjut boleh klik sini (bagi orang Pahang la),takpun pegi tanya mana mana ustaz yang jauh lebih hebat dan faham dari aku ni. :)

berbalik pada kisah aku tadi, PKZ (Pusat Kutipan Zakat) datang buka kaunter kat opis JKR arini.aku yang pada mulanya pegang borang dan pamplet rasa macam serba salah pun ada.bukan waswas nak buat tapi memikir,cukup ke duit bulanan kalau nak potong gaji ni?..haisshh.macam macam la soalan terbit dan terjah kat kepala hotak aku ni.

gaji yang tak seberapa nak tolak duit pinjaman itu ini,tolak duit rumah blablabla..iskk.sesaknya.

last last,aku pergi seikhlas hati kat kaunter,fikir sehabis baik,YA ALLAH!Ampunkanlah dosaku yang hina ni sebab memikir perkara yang tak sepatutnya.
ye.akhirnya aku tulis borang dan lakukan perkara terbaik untuk diri sendiri dan agama.

dah settle semua,aku berterus terang dengan sahabat yang bukak kaunter tadi;

"saya tadi banyak sangat pikir menda tak elok.alhamdulillah,terima kasih la sebab PKZ datang bukak kaunter macam ni kat sini (opis).kalau tak,entah bila agaknya saya baru nak berzakat.umur dah nak masuk 30 tahun.dah kerja lama.zakat tak pernah buat.."

rasa sebak kau tau.Ya Allah.sampai macam tu sekali rasa.
aku call encek ejang,bagitau ada kaunter Zakat bukak kat opis.memula dia pun suruh aku je buatkan.sekali korek punya korek,pegawai yang bukak kaunter tu member lama dia.apelagi,terus bergegas ke opis dan buat.buat Kaedah 1 pulak tu.alhamdulillah.

niat aku tulis bab ni kat entry ni bukan lah nak riak,menunjuk yang aku dah bayar zakat..tapi sekadar ingin saling mengingatkan antara kita sesama Muslim, segeralah berzakat bagi sape yang dah mampu tu.bukan banyak pun.macam aku rm28 je sebulan.tak banyak.dari kita buang duit entah ke mana hala,guna untuk buat perkara mungkar,kan lebih afdal kalau kita berzakat.

jom sama sama kita mulakan.



dush!
hey!kalau suka kenapa tak klik LIKE je?

10.5.11

group/geng di sekolah

dulu dulu masa zaman sekolah,korang perasan tak yang dalam skolah/kelas kita biasanya ada grouping?dan mengikut kajian aku la kan..aku perasan,antara group yang wujud masa tu adalah :


1. Geng poyo/perasan cantik@jambu/diva/kelas-la-sangat


we all the best tau.kau hado??
Geng ni adalah biasanya tergolong dari awek awek dan balak balak jambu.kebiasaannya geng ni merasakan diri mereka superb bagus dari segi rupa,fesyen dan branded.mereka jugak terdiri dari mereka yang perasan habis dan suka kutuk kutuk orang lain.paling tak bleh blah,nak kawan ngan diorang ni kena cukup pakej.kalau tak cantik,mampus la ko nak join the club.sasaran dah tentu mereka yang kaya raya dan ada nama.biasanya group gini popular dan berlagak nak mampos.nak kawan ngan group je.kalau bercakap mesti nak 'kita' takpun sekarang ni 'ai-yu'.pastu mesti kena ada couple.


2. Geng selamba/ganas/gangster/cakap lepas/nakal


samseng ke?
Geng yang ni memang jenis ikut suka hati.ada yang gangster memang ganaih habis la.kalau yang jantan memang pesen suka ajak orang gaduh.kalau pempuan plak biasanya tomboy giler.kalau jenis selamba plak,dia tak gangster tapi jenis semua menda dia buat adalah di luar kawalan.biasanya percakapan diorang lebih kepada 'aku-kau' & 'lu-gua'.mulut plak jenis cakap ikut dan *dah nama pun selamba.kalau pakaian plak biasanya baju lengan panjang yang disinsing atau dilipat banyak banyak.baru nampak ganaih.kasut plak mesti selekeh takpun pakai kasut yang tak bleh pakai kat skolah.tak semestinya group ni samseng sangat kat sekolah.yang penting jenis happy-go-lucky sokmo.yang syoknya,diorang tak pilih kawan.semua boleh masuk.


3. Geng pendiam/biasa biasa/nerd/geng surau


hi.im nerd.
Ni stok bebudak baik.jenis pergi sekolah semata mata nak belajar.biasanya group gini terdiri dari geng geng suka buat study group,ada kawan baik dan boleh ajak berborak.no komen la sebab memang rata rata diorang tak banyak hal.


4. Lone ranger/mangsa buli/tahan maki


tak baik membuli tau!
Yang ni paling kesian.ada tu dia tak la lone ranger.tapi tetap jadi mangsa buli dalam kelas.jenis kalau ada apa apa terjadi,mesti jadi mangsa dipersalahkan,mangsa keadaan dan mangsa kejadian.biasanya terdiri dari budak yang pendiam,tak pandai nak bersosial dan tak pandai melawan.pada orang lain,budak kategori ni adalah seronok dimainkan.








so,
agak agak korang la, korang tergolong dalam group mana?
dan,agak agak jugak la, aku plak tergolong dalam geng mana?


jawapan aku : aku group no. 1


ha.sama tak?kena tak?ngam tak?
ok.fine.memang aku tipu.aku sebenarnya teringin jugak jadi geng group no.1.puas dah berlagak poyo.tapi memang poyo pun.puas perasan cantik,memang cantik tapi aku selekeh.nak jugak berlagak diva tapi tak menjadi.nak jugak buat buat macam kelas-la-sangat tapi nan hado.


jadi,aku jatuh ke group no.2.yes.itu baru betul aku.nak jadi pendiam memang tak dapat.semulajadi kot.mulut tahap celupar *kata anak sedara aku.


lantaklah.apepun,itu semua pendapat aku sebab semua ni berdasarkan pengalaman aku masa kat skolah.okay?boleh paham??


ye,terima kasih kerana sudi membaca.


{pics source from google}


dush!
hey!kalau suka kenapa tak klik LIKE je?

sepetang di kuantan

berlatarbelakangkan lagu lagu dari album Retro 60's


dang!!..masih terkejut dengan font besar di entry lepas?ye.itulah akibat post entry tanpa preview/check terlebih dahulu.tu pun aku dapat tau dari rock via sms.


R : "...aku jenguk gak kejap blog ko,besar punya font ko taruk.."
D : "hoh..besar ke?aku xcheck blik la blog tu."
R : "yup.aku igt ko saje nk tulis besar2..."


pehh.nak kaver memang aku malas la.aku biarkan je.baru original..kihkih.


okay.semalam aku kata aku kena pegi kuantan kan.encek ejang la call,dia kata nak gi kuantan,ada keje.nak ikut ke?

aku memula malas malas jugak nak ikut.yela,time wallet kempis ni memang mood nak berjalan malas sket.last last,aku ikut jugak.tu pun sebab carik jugak keje ape aku nak buat kt kuantan.aku kena gi amik pelan kat HQ.okay la tu.taklah macam orang takdek keje kan..


so,sampai kuantan,cam biasa kasi settle semua kerja dulu.pastu opismate aku adahal plak ngan driver,so aku ngan encek ejang mintak hantarkan kitorang kat ecm.takde ape jugak nak buat kat situ.kitorang bertenggek je kat kerusi situ sambil sambil layan Pameran Bomba.ada Pak Tam Raja Lawak,pastu ada band 'Anak Kayan' perform.best jugak sebab diorang nyanyi lagu lagu Pahang..


takde menda sangat lah.sms rock pun,dia kata dah penat sangat,nak balik rumah dan tido.call tiqah bekas budak praktikal tu pun kata tak dapat datang.maka,duduk bertenet la dua orang kat ecm.sambil tengok gelagat orang.pastu main henpon.


PakTam raja lawak jadi MC

dari tingkat atas


peng-usha awek paling berjaya hari tu.
kusyuk nampak.

oh.main tepon jugak.nampak sangat boring.

owhh.sedap giler air ni.aku beli oreo choc.
minum minum sementara tunggu kereta sampai
ok.nampak sangat takdek keje.
dush!
hey!kalau suka kenapa tak klik LIKE je?

9.5.11

bod bod


eh.nampak gayanya hari ni tak dapek nak tulis entry panjang berjela sebab aku kena gi kuantan.ingatkan nak bukak citer oldskool,siap dah kumpul gambar lagi tapi...
cewah.mentang mentang projek tak siap lagi,boleh la nak cakap kan?

ok.sebelum belah,nak bagi lawak bod kat korang seme seme.


First jokes

When a lady is pregnant, all her friends touch her stomach & say 
"CONGRATS" 

But, none of them comes & touch man's penis & say,
"Well done!" 

Moral: Hard work is never appreciated. Seriously LOL 


Second jokes



ok.berhati hati bila berfotogedik okeh?
have a nice day!


dush!
hey!kalau suka kenapa tak klik LIKE je?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...