Visitor

24.9.11

saturday's


anak anak berserta kesukaan mereka.yeahhh.


٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

23.9.11

rifdi #36 : drama king




okay.tangisan yang bersambung sambung ini adalah saat saat rifdi rindukan 'kar' (traktor) dia yang tertinggal kat rumah pengasuh semalam.boleh ek,nangis nangis pastu bila dia perasan aku record dia menangis,dia gelak.pastu bila aku play-kan record tu dia datang tengok sekali.

pastu video abis,dia sambung menangis lagi.ceh.ape punya drama la anak aku nih.

kesudahan kisahnya,rifdi menangis bawak ke bilik dan mintak susu.layan Banyard pastu boleh tidur plak dia dengan haifa sekali.

kelakar kan?rasa nak sepuk je barang seketul dua tapi aku macam biasa la.malas-nak-layan!!

biasa la,toddler memang macam tu.




٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

friday lover

hari jumaat.apa pilihan baju nak pegi keje hari ni?


yeah.hari ni pakai dress dan pashmina favorite.serious.ini memang favorite aku.



ini memang sentiasa jadi pilihan.kalau travel tak kira la balik kampung ke,tudung pashmina ini adalah pilihan semulajadi dari dulu hingga kini.sebab pada aku warna ni sangat match dengan mana mana baju.tak kira la baju bercorak ke,baju plain ke.kalau perasan, setiap kali raya aku pakai pashmina ni.hehe.dah sampai lunyai kau tahu!


haha.kan tudung yang sama tu?..haha.kantoi.

dan ini plak dress pilihan.


dress ini officially-nya adalah baju raya tahun lepas.aku beli kat One Utama.serbaguna sebab aku bleh pakai time pregnant mahupun time slim melim serta tak payah iron.yeahh.itu yang aku suka sangat sarung dress ni.mudah!selesa pun selesa.

tapi betul la,sekarang ni aku lebih prefer dress.sebab lebih mudah kot!yela.perut makin besar.aku kurang minat maternity dress sebab ada tali kat belakang.nanti kalau dah delivered esok nak pakai pergi office atau event tak sesuai dah nak pakai,kan?sebab tu time pregnant aku prefer dress macam ni atau seluar pregnant aku tu.bila dah slim tetap boleh pakai.

tengok,kan tu namanya jimat?haha.
(padahal dasar kedekut.keji terhadap diri sendiri.)


٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶
dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

22.9.11

puding jelly orang malas

perut lapar ni.tetibe teringat pada isi dalam fridge kat rumah iaitu puding jelly aka puding orang malas.

okay.

ahad lepas,sebab encek ejang takdek kena keje,maka dari pagi sampai malam memang upacara buat makan makan untuk perut sendiri dan perut anak anak.since pagi dah macam macam menu buat.last last buntu takdek ape nak dibuat,last last tak sampai tengahari terpikir nak buat puding jelly.stock ada jadi ape salahnya aku buat.sementara haifa tidur,aku pun gigih la buat layer pertama untuk puding ni.dan macam biasa,rifdi la insan paling sibuk sekali.

sibuk nak tengok time masak, sibuk susun nata de coco dalam bekas & sibuk nak tuang dalam bekas.

bila dah siap,simpan dalam fridge,entah berapa kali pulak dia spot check tengok jelly dah keras ke belum.

3 jam lepas tu.haifa tidur plak kali kedua.aku dengan rifdi gigih pulak buat layer kedua.kali ni kena main dengan air menggelegak betul baru bleh masukkan susu cair dan gula.pastu tutup air baru masukkan serbuk puding.bagi sebati baru boleh tuang dalam bekas jelly tadi.kali ni tetibe haifa bangun tidur.

cepat je aku mintak tolong rifdi tengokkan adik.siap tuang aku jenguk dalam bilik,olohh..sweet tengok abang tengah enjutkan buai adik.haha.

kira dah siap,malam tu terus potong potong ajak rifdi makan puding jelly ibu yang pemalas ni.haha.


tak silap aku buat 4 bekas kecik dan 1 bekas besar.
alih alih pagi tadi tengok tinggal 2 bekas kecik je.mana lagi yang lain?
hehe.

so,nak buat macam mana?kacang jelah.macam aku guna bahan ni je :

Layer 1 

  • Serbuk jelly Konnyaku - perisa kiwi
  • Nata de coco - perisa mangga
Layer 2
  • Serbuk puding segera.aa..tak ingat brand ape - perisa mangga
  • Susu cair
  • Gula
Kaedah :

baca je kat kotak.tak susah.haha.yang lain ikut kreativiti sendiri.
biarkan sejuk dalam peti.kemudian boleh hidang dah.yaaa..sila makan sendiri ye.

okay.selamat mencuba semua!




٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶
dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

terima kasih

pagi tadi,sebelum encek ejang tetibe kena gi kuantan,aku sempat la breakfast dengan beliau.eceh.padehal memang every morning camtu.kecoh betul.

ok.dipendekkan cerita,siap makan kat port biasa encek ejang panggil akak tu suruh kira.pastu dia bayar sebab wallet aku ada 4 inggit je *kihkihkih*.sambil tu encek ejang hulur rm10.

"terima kasih".

tak lama akak tokei kedai tu datang semula hulur balance sambil tu sengih sengih kata kat aku,

"jarangnya dengar isteri cakap macam tu kat suami.sejuk suami dengar tahu!"

eh?aku cakap ape?

"dd ucap terima kasih tadi kat man (encek ejang) kan?.."

"aah..".muka aku blur lagi.

"bukan senang nak dengar isteri nak ucap macam tu kat suami.bila dengar macam ni,akak pun rasa sejuk dengar.ini kan plak man"

aku ngan encek ejang gelak je.rasa macam ehh..aku je ke isteri camtu? tetibe rasa macam awesome je.haha.perasan pulak.

entahla.pada aku la,aku memang biasa je ucap 'terima kasih' dengan encek ejang.bukan pada dia je,pada semua orang la kalau ada buat something yang baik baik kat aku.dah terbiasa dari kecik macam tu.

macam tu jugak perkataan 'minta maaf'.aku rasa aku takdek masalah bab mintak maaf.bagi aku kalau dah terbuat salah,wajib mintak maaf.kadang kadang tu,walaupun encek ejang yang buat hal pastu tak nak cakap ke ape,aku plak yang mintak maaf dulu.aku memang mudah kot nak ucap menda menda camni sebab pada aku,aku sangat ikhlas.

bagi aku kalau husband & wife,ucapan macam ni penting sangat sebab nak tunjukkan kita appreciate masing masing.takdek la kalau husband buat sesuatu macam tolong susukan anak skejap je while dia tengah tengok game live liverpool dan kita pergi berak pastu dah bila dah siap,kita ambik anak dan buat taktau kat husband.

adeh.dah la mengganggu konsentrasi dia,pastu kita langsung tak say thanks ke,ape ke.tak ke buat dia rasa hampeh punya bini!

macm tu jugak kalau bab marah marah,even salah suami terlupa nak asingkan baju anak dengan baju makbapak dalam separated laundry basket.takpe,maafkan dia.memang perangai orang lelaki macam tu.diorang bukan alert pun bab remeh temeh camni.macam tu jugak bab jemur baju anak.macam encek ejang dia kata dia paling tak minat bab jemur baju sebab leceh tengok aku gantung baju anak satu satu pakai hanger,pakai sepit yang kecik kecik tu,baju sendiri pun dia rasa macam nak gile gantung satu satu pakai hanger.heh.paham dah tu.biarkan.maafkan la dia.dia dapat tolong basuhkan kain pun aku dah cukup appreciate ape.

so,pade aku apa yang akak tokei kedai tu mungkin betul jugak.maybe ramai orang tak pandai nak berterima kasih zaman sekarang ni.

eh,kadang kadang tu aku plak yang nak marah bila time kereta selisih.encek ejang angkat tangan bagikan ruang pun orang taknak langsung angkat tangan balik.eh,susah sangat ke nak angkat tangan?bukan suruh turun kereta pastu ketuk tingkap kereta kitorang pastu ucap 'terima kasih' pun!



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶
dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

rifdi #35 : sentuhan rifdi

memandangkan salah satu hobi rifdi adalah bermain main dengan camera i yang gedabak besar dari muka dia tu,maka dengan ini terhasil lah...tarakucha tarakucha cha : *ewah.efek melampau sungguh 


rifdi's Touch?
ape tu?ape tu?
aku buat ni special untuk menggilap bakat rifdi yang memang 'boleh tahan' amikkan gambar walaupun nampak macam tak sengaja,accidental pic(s) dan sewaktu dengannya.

pastu walaupun dah kena edit dengan aku,tapi aku takkan mengganggu gugat ke-terer-an skill rifdi.aku just buat 'touch up' dengan bagi tuning sket,tukar colour dari original kepada sephia/black & white/etc je.

sentuhan tetap dari rifdi.jangan malu malu nak klik sini okay.haha.


goodluck anakku.
cewah.


dush!
kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

21.9.11

buka rumah di kala 4 Syawal *edit*

setelah diamat-amati,rupanya aku tak publish lagi gambar masa open house kat rumah raya ke-empat lepas!


padehal dah siap type lagi.siap ada gambar cuma time tu gambar last tetibe error.pastu tetibe takbleh nak draft.pastu agaknya aku dah tensen.pastu agaknya internet down.pastu aku terus balik.yeay.pastu mabuk lupa nak publish.vodos jugak rasa.baik.sebab ini entry yang perlu diedit,maka kena baca la semula bebelan makcik yang kencang giler bersembang nih.


****


raya ke-empat,tetibe bangun tengok mak dengan kakak aku dah sibuk bising gedegang gedegang kat dapur.rupanya nak buat open house malam ni!
mak aku dengan call sana sini ajak orang datang,kakak aku lagi la.sebab dia masterchef kat rumah maka dia la paling dasat sekali skill memasak.beli barang pun dia.wah.aku tukang makan so tak sibuk la time ni.hahah.okey.tak lawak.mari smabung cerita.


dipendekkan cerita,petang sepupu belah abah dah datang padehal menu satu hape pun takde yang siap sepenuhnya lagi.nasik lemak pun tak masak lagi.ade pun kuah kacang mak,nasik himpit blablabla..kira sape datang time tu makan kuih raya aje la.


pastu start maghrib,orang pun dah datang.sepupu belah mak pun dah sampai.dari kampung awah,dari jengka..hah.hebat tak?hebat.hebat.


maka,sebab aku pun dah malas nk citer banyak,aku rasa tengok ajela gambar kt bawah.dah petang sangat ni.risau plak kalau tak sempat publish gambar arini.


serangan pertama

sepupu i -ani & haifa-

masa ni angin punya la kuat.risau dah masing masing.

makan makan

kak wie,kak ina & askar askar pergi menembak makan

anakku makan di dapur.kesian.

abg lan (cousin) & asoi adikku

me & abby -credit to rifdi-

nampak itu budak main kamera tak?..

suka sangat.

L for Lina. -credit to rifdi-

makan ye para jemaah

aiman

para tetamu dari surau

itu budak memang tak bleh jauh dengan atok abah dia

credit to rifdi

credit to rifdi

kan.mesti dengan tok abah dia

tambah lagi pakcik.jangan segan.

kacau orang dating.nampak ni hah? acu bagi penumbuk kat rifdi


cik ina bergaya ayu -credit to rifdi-

muka kekenyangan menonton tv

ini rombongan dari kg.awah

kak wie (cousin) & wiji

opss.

mak yang tetibe datang pose

Add caption



pagi esoknya.






dush!
kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

The Azenders - Livin Rock & Roll



Can you feel the air...
Slipping through emotions all the time
And if you think I’m bothered
You took me up by surprise..

Ladies in their best
All the lads are waiting for the time
To smash the silence dead
I’m gonna keep you alive

Because were livin' rock and roll now
Livin' rock and roll now...
Because were livin' rock and roll now
Livin' rock and roll now...

Can you feel the music
The beating of the drum
I loose control...
It is now or never...
Were coming back for more...

Baby I don’t wanna stay
Be like the other boys
Its just killing me forever no
We can be together...
As long as were on the floor

Because were livin' rock and roll now
Livin' rock and roll now...
Because were livin' rock and roll now
Livin' rock and roll now...

Beyond the soul of our very last breath
Ladies and gentleman the azenders have arrived
All we need is rock and roll
So get up and take control
We are gonna show you what its like
To be the ones...
Who live the rock and roll of life

Because were livin' rock and roll now
Livin' rock and roll now...
Because were livin' rock and roll now
Livin' rock and roll now...

We are gonna show you what its like
We are gonna show you what its like
We are gonna show you what its like
Livin rock and roll now...



first time dengar adalah di rumah hari isnin baru ni.bukak astro channel #705.kuar the azenders.suara macam sam bunkface pastu tetibe confius..eh.yela.memang sam ni ada band lagi satu.haha.tetibe rasa loser kejap.


dah tua sangat rupanya aku ni nak layan muzik camni sampai rasa sangat jauh ketinggalan.

dush!
kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

Wordless Wednesday #14

dush!
kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

20.9.11

buletin pagi

pagi pagi (ceh.takdek la pagi sangat) kakak aku dah sms .

'uhu..tengok dh ke CAT 6533 kena langgar ngn lori sampah..'

cepat cepat aku bukak fb,budget adik aku yang macam retiss tu nak upload sangat la gambar kereta yang dah semacam tu.takdek.aku pun balas sms kakak aku dengan bertalu-talu.pastu kakak aku pun share la gambar sadis ni.

adik aku pesan jangan publish no flat kan?haha
sambil tu menyempat la bagi ayat baikhati kat wall page adik aku.

klik la kalau nak baca :p

ini kes berlaku kat area kl ye.kakak aku cerita balik adik aku bagitau lori sampah tu janji nak bayar sebab 2 bijik kereta kena sapu.insurans bayar rm2000.

harapnya janji dari Alam Flora tu tak tinggal janji la ye.gile kau.salah ape langgar kereta orang tak tentu pasal.


dush!
kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

Kenapa Umat Islam Sembah Kaabah?

(source : my mailbox)by Mat Taiko on Monday, August 8, 2011 at 10:41pm 
  
kaaba.jpg
  
Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak……

Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ? 

Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam. 

Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satu kotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ? 

Belum sempat pendakwah menjawab …. Handphone N95 missionary berbunyi ….. Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti ….. Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepada Pendakwah …. Pendakwah tersenyum ….

Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ? 

Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ? 

Missionary : Awak tak ada jawapan ? 

Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Saya dapati awak kurang siuman. 

Missionary : Mengapa awak cakap begitu ?

Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “I love you mom” … 

Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emak saya. Dia yang telefon saya tadi. 

Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak. 

Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakan telefon. Apa masalahnya ? (Nada suara Missionary semakin tinggi dan marah). Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ?

Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ? 

Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah. Pendakwah mengambi N95 tersebut….. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut …. Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut  sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja … Lantas …. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai ….. bersepaiiiiiiiiii …..

Merah padam muka Missionary menahan marah.

Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum  ….

Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok taka da pun. Saya pecahkan handphone ni pun taka da emak awak dalam handphone. 

Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ? Teknologi komunikasi sudah maju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologi wireless. Awak tak guna otakkah ? 

Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum) …. Begitu juga halnya dengan ALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah, bukan bermakna umat Islam menyembah Kaabah. Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAH mengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah.  Ini juga bukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah. 

Begitu juga dengan awak dan telefon. Emak awak menelefon awak menggunakan handphone Nokia N95, ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu. Tetapi Syarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emak melalui telefon kena dail nombor awak, barulah talian akan bersambung antara awak dan emak awak, dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awak tiada dalam handphone tu. 

Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya, mengeluarkan wallet, dan menghulurkan RM 1500 kepada Missionary …  Nah ini duit untuk awak beli N95 yang baru …. Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse …. Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segala persoalan berbanding agamanya
……







dush!
kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...