Visitor

7.10.11

"susah tak jaga anak rapat rapat?"

aku ada terima soalan dari beberapa rakan yang berbaur lucah.eh.tak.bukan.soalannya berbaur seperti ini :

"susah tak jaga anak rapat rapat?"

aku kadang kadang macam mental kejap nak jawab apa.nanti kalau aku jawab 'tak susah',memang nampak sangat aku menipu.mana ada senangnya jaga anak rapat rapat ni.tapi kalau aku jawab 'susah',aku rasa takla susah mana.seronok dan satu pengalaman baru!

tapi jawapan paling jujur aku nak jawab adalah selagi ko tak rasa pengalaman tu ko takkan tahu!

bulan november tahun ni rifdi akan genap 3 tahun.haifa pulak genap 1 tahun.bayangkan,saat diorang nak membesar dengan lasak ni aku bleh plak pregnant.masa pregnantkan rifdi aku sangat lasak tanpa alahan.masa aku pregnantkan haifa aku alahan teruk,tapi takdek ape ape sangat sebab rifdi sangat baik.dia tak meragam mana.cuma dia sangat kuat bermanja.

tapi kali ni memang haaaa...semputtt!
sebab dua dua tengah lasak.rifdi biasa la,toddler yang suka buat perangai dan haifa plak,yes.dia memang lebih lasak dari rifdi masa baya dia.masa pregnantkan haifa dulu,kalau rifdi beriba atas peha aku,rifdi diam je.pergerakan lasak tapi boleh kawal.tapi masa pregnantkan baby sekarang ni,haifa memang langsung tak bleh duduk diam!kalau diam pun hanyalah time tido.haifa lagi berani beb.sekarang dia dah bleh berdiri lepas tangan atas katil aku.kalau dalam baby cot dia plak,dia berani gila hulur hulur tangan nak ambik itu ini.grrr..kadang kadang aku kalau nak terkencing nak terberak time encek ejang takdek,terpaksa letak dia dalam buai.peh.mencabar betul budak haifa ni!

tapi aku tak kisah.nak buat apa mengeluh?itu kan dugaan.bukan senang nak dapat rezeki macam ni.

lagipun kalau takdek budak budak ni aku rasa macam weird.series.pelik.sunyi.semua ada.kadang kadang tu,dua dua dah tido pun aku rasa nk gi kejutkan diorang pastu tolong la buat sepah ke,buat perangai ke.geram tahu bila duduk diam diam.tak paham betul. -_-"

pada aku,aku tak rasa susah mana la since ada anak rapat rapat ni.kalau kita tak cuba lalui sendiri pengalaman tu,kita takkan tahu.pastu sendiri imagine,macam mana mak mak kita zaman dulu yang anak anak ramai,tiap tiap tahun mesti ada kelahiran,pendapatan tak banyak mana..tapi tetap boleh survive dan kita dah berjaya macam sekarang!okay,walaupun ada yang tak berjaya mana tapi tengok lah diri sendiri,betapa cukup makan,cukup pakai,cukup kasih sayang yang diterima.kenapa kita tak motivate diri sendiri dengan kehebatan mak kita tu?

alahai.kalau asek pikir ekonomi tak cukup,susahnya anak lebih dari sorang,aku rasa hidup tu takkan berkembang.zuriat sampai bila bila tak bertambah!cuba la positifkan minda tu,kuatkan semangat,cekalkan hati dan jangan terlampau banyak memikir kesan kesan negatif.hidup ni memang penuh dengan cabaran.walau macam mana mengelak pun,hidup tetap banyak dugaannya.antara kita sanggup tempuhi atau tak je.

tengok.dah panjang pulak aku membebel. -_-" haha.

so the conclusion is, pada aku susah senang jaga anak anak yang lahir rapat rapat ni adalah atas diri kamu sendiri.it's up to you!kalau pandang secara negatif,memang rasa penat dan letih melayan karenah mereka yang baru nak membesar.

tapi kalau buat secara positif,fikir anak adalah amanah Allah yang tiada tanding nilainya,sampai bila bila kita ibubapa tiada masalah dalam mendidiknya.

sebab pada aku,aku suka plak tengok anak anak rapat kerana :

  • rasa kalau dapat deret 5-6 orang terus mesti boleh bersara awal.bleh jaga body baik baik selepas itu.hehe
  • perhubungan lebih erat sebab anak anak boleh main bersama sama tanpa gap umur yang jauh jaraknya
  • boleh berkongsi permainan,pakaian dan material lain
  • awet muda! ko tengok kak nani tu,anak 6 orang tapi dianya masya Allah masih cantik lagi!
  • sebab umur aku dah berapa.lagipun masa pregnant 2 kali dh diabetic.takut takut nanti kalau pregnant masa usia lebih dari 35 ke atas jadi berisiko pulak.

nakal kan?
tapi itu pendapat aku je la kan.taktau la kalau kalau korang tak setuju.
٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

Steve Jobs Dies

*ini adalah entry semalam yang gagal dipostkan akibat line internet terganggu gugat*


kalau ada yang tak kenal,sila tepuk dahi sendiri.
iPad,iPod, iPhone semua nak sangat,tapi pengasas tak tahu.rasa nak tinju je kat orang tak tahu tu.

Steve Jobs ni adalah pengasas Apple.hey,bukan Big Apple la.banyak sangat mengarut ni,kang kena tinju sekali lagi,nak?

dia mati akibat kanser setelah sekian lama menderita akibat kanser.kalau nak tahu lebih banyak dan lebih panjang lebar ceritanya,boleh la klik kat sini (HELLO!!KAT SINI YE!!)


extra : 

9 things you didn’t know about the life of Steve Jobs


..aku dah nak balik rest ni,malas nak cakap panjang la sebab kepala dah tingtong,pagi tadi berapa kali bangun-tido-bangun-tido-bangun-tido,pastu tadi kena tunggu lama kat klinik untuk check up baby,pastu lambat breakfast..peh.rasa nak muntah plak bila terkenangkannya.

ok.nak balik.nak tido.zzzzz..



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

5.10.11

Berkongsi Resepi Makanan Untuk Minda Kanak-Kanak


sumber : mailbox

Kali ini saya ingin berkongsi resepi saya pada sesiapa yang berminat. Ia sebenarnya khusus untuk ibubapa yang percaya akan makanan yang baik boleh membentuk minda anak kita yang baik. Apa yang diperlukan untuk resepi ini ada 9 perkara:




1) Kacang Badam (Almond)
Ia terkenal kerana kandungan minyaknya. Ia juga makanan yang diwajibkan untuk para hufaz dari negeri Timur Tengah. Saya juga diberitahu, orang Yahudi membiasakan anak mereka meminum susu badam suam pada setiap hari. Badam yang saya beli ni memang dah boleh makan terus. Selalunya orang jual kurma mesti jual badam dan kismis juga selain dari barang2 lain.

2) Kismis
Bahan ni memang orang kita dah kenal kebaikkannya hingga mereka boleh gelar kismis Minda.

3) Minyak Ikan
Saya guna jenama Pristin kerana kandungan Omega 3 - DHA dan EPAnya yang paling tinggi di pasaran Malaysia iaitu 5 kali ganda dibanding dengan yg rendah. Saya rasa semua ibu2 tahu akan kegunaan minyak ikan dalam membentuk otak bayi sebelum bayi lahir lagi.

4) Kurma

5) Madu

6) Buah Tin

7) Habbatus Sauda

8) Ekstrak Daun Zaitun Olive Oleo
Melancarkan penghantaran nutrien-nutrien dari bahan bahan diatas ke dalam darah dan seterusnya ke otak. Ia juga adalah anti bakteria, anti fungus dan anti virus. Resepi ini tidak memasukkan sebarang bahan awet selain dari ekstrak daun zaitun ini.

9) Air Surah Taha
Air biasa atau untuk lagi bagus air zam zam... yang dibacakan AlFatihah (1 kali) dan Surah Taha, Ayat 1 - 28, 11 kali. Ia adalah makanan rohani yang akan melembutkan hati kanak-kanak degil, mereka yang berhati keras dan ia juga memancarkan kebijaksanaan mereka. Ia adalah doa Nabi Musa memohon kebijaksanaan dari Allah. Kalau nak pekat masukkan sedikit sahaja air sahaja.



Lihat urat2 pada kacang badam.. ia mirip kepada rupa urat-urat otak kita. Saya pernah terbaca, Ini adalah kejadian Allah untuk memberitahu kita kegunaannya pada manusia.



Badam, Kismis, Kurma dan Buah Tin di blender halus.

Tips : Habbatus Sauda dan Buah Tin di masukkan sedikit sahaja kerana jika terbanyak, ia akan menyebabkan 'funny taste'...tak sedap. Sukatannya, agak-agak saje. Boleh buat ikut suka tangan kita.. Yang anak kita suka makan tu, taruk lah lebih. Tak perlu masak, semua bahan ni memang dah boleh makan begitu saja.



Emm.. My favourite! Rupanya macam chocolate. Rasanya macam kacang.



Ni suapan yang ketiga ni! Sudah tu.. simpan untuk esok pulak!

Bila dah siap, boleh makan terus, amalkan 2-3 sudu sehari. Kanak-kanak belum banyak gigi pun dah boleh amalkan. Dalam bekas diatas, saya telah masukkan 3 kapsul minyak ikan berkepekatan tinggi. Darwish dan Wisya memang suka memakannya. Rasanya penuh dengan lemak kacang badam dan manisnya madu lebah. Cara mudah untuk memberi makanan sunnah yang banyak kebaikkannya pada otak beserta dengan minyak ikan yang kaya dengan DHA dan EPA! Disimpan dalam bekas dan diletakkan dipeti sejuk (bukan beku). Selamat Mencuba..



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

Tag #9 : Bold What Applies To You!


·                     I am a male.
·                     I am a girl. (wah,girl kau!bukan woman dah ke?)
·                     I am shorter than 5’4.
·                     I think I’m ugly
·                     I have many scars.
·                     I tan easily. 
·                     I wish my hair was a different color.
·                     I have friends who have never seen my natural hair color.
·                     I have a tattoo.
·                     I am self-conscious about my appearance.
·                     I’ve had braces.
·                     I wear glasses. (or contact lenses)
·                     I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free.
·                     I’ve been told I’m attractive by a complete stranger.
·                     I have more than 2 piercings.
·                     I have piercing in places besides my ears.
·                     I have freckles.
·                     I’ve sworn at my parents.
·                     I’ve run away from home.
·                     I’ve been kicked out of the house. 
·                     I have a sibling less than one year old.
·                     I want to have kids someday. (already have laaa)
·                     I’m in school.
·                     I’ve lost a child.
·                     I have a job. 
·                     I’ve fallen asleep at work/school.
·                     I almost always do/did my homework.
·                     I’ve missed a week or more of school.
·                     I failed more than 1 class last year.
·                     I’ve stolen something from my job. 
·                     I’ve slipped out an “lol” in a spoken conversation.
·                     Disney movies still make me cry.
·                     I’ve peed from laughing. 
·                     I’ve snorted while laughing
·                     I’ve laughed so hard I’ve cried.
·                     I’ve glued my hand to something.
·                     I’ve had my pants rip in public 
·                     I was born with a disease/impairment.
·                     I’ve broken a bone.
·                     I’ve gotten stitches/staples.
·                     I’ve had my tonsils removed.
·                     I’ve sat in a doctor’s office/emergency room with a friend.
·                     I’ve had my wisdom teeth removed
·                     I had a serious surgery.
·                     I’ve had chicken pox.
·                     I’ve had measles.
·                     I’ve driven over 200 miles in one day.
·                     I’ve been on a plane.
·                     I’ve been to Canada.
·                     I’ve been to Mexico.
·                     I’ve been to Niagara Falls.
·                     I’ve been to Japan.
·                     I’ve celebrated Mardi Gras in New Orleans.
·                     I’ve been to Europe
·                     I’ve been to Africa.
·                     I’ve gotten lost in my city.
·                     I’ve seen a shooting star.
·                     I’ve wished on a shooting star.
·                     I’ve seen a meteor shower.
·                     I’ve gone out in public in my pajamas.
·                     I’ve pushed all the buttons on an elevator.
·                     I’ve kicked a guy where it hurts.
·                     I’ve been to a casino.
·                     I’ve been skydiving.
·                     I’ve gone skinny dipping. 
·                     I’ve played spin the bottle.                                             
·                     I’ve drank a whole gallon of milk in one hour. 
·                     I’ve crashed a car.
·                     I’ve been skiing.
·                     I’ve been in a play.
·                     I’ve met someone in person from Facebook.
·                     I’ve caught a snowflake on my tongue.
·                     I’ve seen the Northern lights.
·                     I’ve sat on a roof top at night.
·                     I’ve played chicken.
·                     I’ve played a prank on someone.
·                     I’ve ridden in a taxi.
·                     I’ve seen the Rocky Horror Picture Show.
·                     I’ve eaten sushi.
·                     I’ve been snowboarding.
·                     I’m single. 
·                     I’m in a relationship.
·                     I’m engaged.
·                     I’m married.
·                     I’ve gone on a blind date. 
·                     I’ve been the dumped more than the dumper.
·                     I miss someone right now.
·                     I have a fear of abandonment.
·                     I’ve gotten divorced.
·                     I’ve had feelings for someone who didn’t have them back.
·                     I’ve told someone I loved them when I didn’t.
·                     I’ve told someone I didn’t love them when I did.
·                     I’ve kept something from a past relationship.
·                     I’ve had a crush on someone of the same sex
·                     I’ve had a crush on a teacher. 
·                     I am a cuddler.
·                     I’ve been kissed in the rain.
·                     I’ve hugged a stranger. 
·                     I have kissed a stranger.
·                     I’ve done something I promised someone else I wouldn’t.
·                     I’ve done something I promised myself I wouldn’t.
·                     I’ve sneaked out of my house.
·                     I am keeping a secret from the world.
·                     I’ve cheated while playing a game. 
·                     I’ve cheated on a test. 
·                     I’ve run a red light.
·                     I’ve been suspended from school
·                     I’ve witnessed a crime. 
·                     I’ve been in a fist fight.
·                     I’ve been arrested. 
·                     I’ve passed out from drinking.
·                     I have passed out drunk at least once in the past 6 months.
·                     I’ve smoked.
·                     I’ve taken painkillers when I didn’t need them.
·                     I’ve eaten mushrooms.
·                     I’ve popped E.
·                     I’ve inhaled Nitrous.
·                     I’ve done hard drugs.
·                     I have cough drops when I’m not sick.
·                     I can swallow about 5 pills at a time no problem.
·                     I have been diagnosed with clinical depression.
·                     I have been diagnosed with one or more anxiety disorder.
·                     I shut others out when I’m depressed.
·                     I take anti-depressants.
·                     I have been anorexic or bulimic.
·                     I’ve slept an entire day when I didn’t need it.
·                     I’ve hurt myself on purpose. 
·                     I’ve woken up crying.
·                     I’m afraid of dying.
·                     I hate funerals.
·                     I’ve seen someone dying.
·                     Someone close to me has committed suicide.
·                     I’ve planned my own suicide.
·                     I’ve attempted suicide.
·                     I’ve written a eulogy for myself.
·                     I own over 5 rap CDs.
·                     I own an iPod or MP3 player.
·                     I have an unhealthy obsession with anime/manga. 
·                     I own something from Hot Topic.
·                     I own something from Pac Sun.
·                     I own multiple designer purses, costing over $100 a piece.
·                     I collect comic books.


dah lama aku jumpa menda ni.tapi kali ni terasa gatal sangat nak buat.
aku jumpa kat sini masa jalan jalan atas blog.

sape takde idea nak tulis entry baru digalakkan mengambil menda ni.

sekian,terima kasih.



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...