Visitor

16.12.11

baby in my womb



    • semalam memang separuh hari aku duduk kat klinik dan hospital.sila ucap "ohsem" pada diri sendiri.*clap*.

      rabu lepas.memang aku ada say something kat fb.


    • adeh.apesal kerap sangat sakit ni..baby,r u okay in there?

       ·  · Wednesday at 15:48 via TweetDeck

    lepas tu terus balik rumah sebab nak rehat sangat.dan sempat pulak berblog via henpon di entry ini.

    dan semalam siap-siap nak pergi keje,lepas tu tetibe ajak encek ejang pergi klinik syai (klinik swasta) depan rumah.risau jugak kan sebab dah lama tak tengok keadaan baby camne.klinik kesihatan ibu dan anak (KKIA) dah lama tak scan.last scan aritu pun doktor scan sorang dia je.sikit pun tak explained apa apa pasal baby.*doktor baru*.sigh.

    so,masa kat klinik syai tu doktor scan la.tapi doktor tu terkejut sebab kepala baby kat belah atas.maknanya baby songsang.cuma kedudukan dia agak senget ke kiri,maybe tengah selesa kat situ.tapi doktor baca dalam masa 3 minggu ni insya Allah,baby akan berpusing.sebab masa 7 bulan aritu baby normal je berpusing ke bawah.hopefully camtu la nanti.

    tapi yang jadikan kesnya sebab air ketuban plak terlampau banyak.doktor takut kalau-kalau baby lemas je.so,doktor pun buat surat suruh refer doktor KKIA plak.dia mintak doktor KKIA berhubung dengan doktor pakar.peh.time ni aku memang cuak la kan.memang terus la aku ke KKIA sebab nak jumpa doktor punya pasal.

    siap hantar budak-budak ke rumah makcik (pengasuh),kitorang pergi makan dulu dan terus pergi KKIA.sampai situ bleh ek nurse kata doktor takde,cuti seminggu sebab alahan mengandung.abis tu?takde doktor ganti ke?nurse kata memang takde doktor ganti.abis tu kalau emergency camni nak refer siapa?

    oh.terus ke bahagian kecemasan la.

    aku pun menurut perintah,pergi ke wad kecemasan.sampai sana,"dik..dah turun darah ke?".
    eh.aku jawab la takpun.cuma nak jumpa doktor sebab nak refer kes.(sambil tunjuk surat dari doktor syai).
    ok.sini hal kecemasan je.adik pergi terus ke wad 1 ye.(wad bersalin).

    aku makin cuak.encek ejang pun dah semacam je.
    sampai kat wad 1,semua nurse kat situ pun pelik.eh.datang nak bersalin ke?
    aku tunjuk surat sebab malas nak cakap banyak.tapi aku cakap la nak jumpa doktor nak refer kes.

    "eh.sini wad bersalin je.kalau nak jumpa doktor kna pergi bahagian pesakit luar.ada rasa sakit ke?turun darah?contraction?"

    "err.sakit tu memang la tapi saya bukan sakit nak bersalin ni.saya nak refer kes je.nak jumpa doktor."

    pergi daftar kat pesakit luar ye.nanti doktor akan buat check up.

    fuhh.encek ejang dah membebel macam-macam masa tu.faham ajela.kalau jadi peneman ni memang lagi bosan sebab asek kena follow je.lain la orang kalau yang ada hal.

    bila pergi ke kaunter pendaftaran,tengok dapat nombor 2014.nombor sekarang 2008.okay.lega rasa takpayah tunggu lama.tapi eh?
    itu hanya la imaginasi.yang sebenarnya nak sampai ke nombor 2014 tu masya Allah..rasa macam nak tunggu beranak pun ada.punya la lama.aku tengok bilik 1 je yang bergerak.bilik 2,3 & 4 semuanya senyap sunyi.agaknya tengah tido.takpun yoga dalam tu kot.heh.

    dahla nak dekat pukul 1.oo tengahari tak jugak kena nombor 2014.pehh.taun 2014 baru lepas masuk agaknya.tengah mencarut-carut (dalam hati),skali nombor pun kuar.bale.macam kena nombor ekor je.masuk dalam tu doktor pun tanya kenapa sampai ke bahagian pesakit luar ni?apesal tak ke KKIA je?

    doktor sana cuti.seminggu pulak tu.takkan nak postpone kes?-ewah.gaya bukak cerita macam aku tengah hangin je.tak.aku cakap bersopan lagi.

    lepas tu terus doktor suruh masuk bilik scan.lama jugak dia scan.tak lama tu,
    "nurse.call mrs.tiong.suruh masuk sebab urgent".
    alaaa.takutnya.nervousnya.cuaknya.

    sampai 2 orang doktor scan perut ni.senyap je.aku dah rasa macam-macam.rasa nak terberanak pun wujud jugak time tu.ya Allah.Ampunkan segala dosa-dosaku..

    siap semua,terus masuk bilik 1 semula.encek ejang masih kat dalam tu.setia menanti.risau barangkali.*start buat ayat novel dahhh*

    pastu doktor tu pun kata.baby okay cuma kepala dia dekat belah kiri je.next time dia pusing juga sebab by this time,memang baby suka main pusing-pusing.cuma bab air ketuban tu,dia kata doktor tak boleh buat ape melainkan dia akan follow up everyweek.so,start dari nextweek aku kena ke KKIA la jumpa doktor.takpela.janji baby aku dapat kasih sayang dari doktor.hehe.

    apa pun,aku pun dalam proses meng-google mencari penawar dan petua yang baik untuk baby.di samping tu,insya Allah..aku takkan berhenti berdoa semoga baby ni akan selamat lahir normal macam abang ngan kakak dia.insya Allah.selagi Tuhan izinkan.Amin.




    ٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


    dushhh!!
        kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

14.12.11


Hari ni memang langsung tak ok.encek ejang masih di kuantan.aku plak kejap bangun,duduk,bjalan2..Ya Allah.sakit rasa perut ni.rasa baby ke bawah sangat.masa rifdi dengan haifa dulu tak penah plak camni.nak pegi hospital,aku plak tak ready.haish.

Kalau ikut calculate baby baru 33minggu.takkan nk keluar dh kot.tapi kalau dh masa nk buat camne ek?haishh.

Doakan semuanya ok ye guys.harapnya aku takde apa laa.

kisah turtle dan bear

kalau rifdi,dia sayangkan 'turtle' dan memang kalau tido dia mintak tel abah (read : abah tetel) dan tel ma (ibu tetel).maknanya nak ada dua-dua.

pasal turtle dia ni,tak payah la aku citer panjang sebab dah banyak kali aku citer.

http://ddhasnidar.blogspot.com/2011/07/turtle-baru-rifdi.html
http://ddhasnidar.blogspot.com/2011/03/bila-yang-tersayang-diambil-orang.html
http://ddhasnidar.blogspot.com/2011/01/turtle-bucuk-rifdi.html

okay.sebab rifdi ada turtle,haifa pulak ada 'bear'.





haihh.betapa sayangnya dia pada bear ni.sampai hidung bear dah semakin 'koko' okay!
lembik dah bear tu.

dan sekarang ni,dia dah ada bigbear pulak.kalau tanya, "mana bear besar?"
cepat je dia carik bigbear ni dan gomol bear tu sesedap hati dia.


tapi, walaupun dah ada bigbear..dia tetap sayangkan bear lembik dia tu!

yayy!
thanks banyak banyak pada rock sebab anak-anak aku begitu sayangkan soft toys yang dia bagi tu.
ibu turtle & bear.haha!



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

Wordless Wednesday #25





٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

Robbie Williams & Nicole Kidman - Something Stupid




I know I stand in line

Until you think you have the time
To spend an evening with me
And if we go someplace to dance
I know that there's a chance
You won't be leaving with me

Then afterwards we drop into a quiet little place
And have a drink or two
And then I go and spoil it all
By saying something stupid
Like I love you

I can see it in your eyes
You still despise the same old lines
You heard the night before
And though it's just a line to you
For me it's true
And never seemed so right before

I practice every day to find some clever
lines to say
To make the meaning come true
But then I think I'll wait until the evening
gets late
And I'm alone with you

The time is right
Your perfume fills my head
The stars get red
And oh the night's so blue
And then I go and spoil it all
By saying something stupid
Like I love you
I love you...




tolong!aku rindu sangat pada lagu ini.hekhek :D



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

13.12.11

bukan Ombak Rindu

semenjak dua menjak ni aku suka layan movie.selain dari menonton wayang,aku juga kerap menonton dvd. *peh.ayat buku gini la yang buat sendiri kagum membacanya*

ok.untuk seminggu ni,aku ada layan 3 dvd pirate iaitu Cars 2, Colombiana dan the Sorcerer and The White Snake.heh.jangan ditanya la betapa hebatnya diri sendiri sebab dapat layan citer camni.tu belum lagi aku bukak citer pasal dvd Detective Conan The Series episode 1-13End yang aku dah tamat tengok.pehh.tepuk tangan pada diri sendiri lahhh.

eh.pasal Conan aku tulis pada next entry okay?..tunggu ajelah.

sebab Cars 2 cuma kartun,jadi aku malas nak review.eh.boleh ek ada pilih kasih macam tu?haha.
jadi aku nak review 2 filem je.eh.apesal tanya kenapa?.eh.suka hati aku la kan. -_-"
eh.ko ni apehal?
eh? - monolog dalaman perempuan hamil.jangan dilayan sangat.

Colombiana



kisah dia adalah pasal Cataleya (Zoe Saldana) yang daripada kecik nak jadi seorang killer.yeah.akhirnya dah besar dia berjaya jadi assasins yang berjaya.sape nak tau lebih lanjut baca la kat SINI.bagi aku cerita dia boleh tahan la,sebab aku sampai dua kali tengok.bukan senang tu nak ulangtayang semula cerita yang sama.

paling best sebab watak Cataleya masa kecik lakonan Amandla Stenberg memang best.sangat berani,berdikari dan kuat semangat.bayangkan lepas makbapak dia mati kena bunuh,dia sorang diri dari Colombia pergi ke US embassy,lepas tu carik pulak pak sedara dia.,pehh.memang tabah betul.dahla muka comel.haihh.

ohye.Zoe Saldana ni kalau sape taktau dia la yang berlakon watak Neytiri dalam filem Avatar tu.harap maklum.


the Sorcerer and The White Snake






filem Hong Kong ni sebenarnya based on the Chinese Legend of The White Snake.watak utama adalah Abott Fahai (Jet Li) dan biasa la,aku rasa kalau citer cina macam ni sama je.nak kata best tu tak la sangat tapi bleh la layan.lagipun filem dia cuma pasal memburu setan je.lepas tu macam biasa,mesti ada unsur cintan yang terhalang iaitu antara setan dan manusia.ewah.

kalau nak tau lebih lanjut ni kisah pasal ape,boleh la baca sinopsis dia.klik je pada tajuk cerita kat atas tu.gerenti sampai ke wikipedia.hikhik.

cuma yang aku tak bleh blah adalah watak Susu/White Snake (heroin) dengan adik dia Qingqing/Green Snake tu masa jadi ular.pehh.geli jugak la sebab dia buat macam ikan duyung cuma ekor terlebih panjang.hehe.dan paling best sebab ada watak Rabbit Devil lakonan Miriam Yeung kesukaanku.hehe.

filem ni banyak sangat unsur Buddha.so,budak takleh tengok.takut terpesong aqidah.tapi rifdi pulak dia berminat nak tengok watak-watak macam ular,kura-kura (dia ingat turtle),rabbit dan macam-macam jelmaan setan jadi binatang la.sekali ada keluar watak kelawar setan,terus rifdi jadi takut.asek kata "takut,takut" je.last-last aku pause dulu pastu temankan dia tidur.dah tidur,baru dapat sambung balik.heh.



tu je movie yang aku nak review hari ni.
kalau nak tau ape lagi movie yang aku akan review,nantikan kemunculan saya, puan dd pada waktu yang sama dalam rancangannnnn.."poppppp kuizz!!"
-hah.makin menjadi-jadi dah perempuan hamil ni.


#
tajuk entry memang saje bikin emosi.


٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

sembang kencang

hey.aku baru tau rupanya Sembang Kencang ni dah wujud lama dah.huh.

dan aku plak terguna nama yang sama dengan owner Sembang Kencang ni.alamak.tetibe rasa malu pada diri sendiri.taktau pulak dah ada owner.haihh.



tapi isi blog dia lagi hebat lah dari aku.baik korang layan.memang bukan blog poyos macam blog aku.ehem.
follower pun ramai gila.aku pun dah terfollow sekali.err..i followww!

ok.jangan berlengah lagi.sila la ke sana.




sambung bersedih bila dapat tahu ada kembar tak sama dan langsung tak serupa.
-_-"



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

12.12.11

Haifa #15







ini budak makin lama suka buat jantung ibu dia tercabut.


pagi tadi,dengan hebatnya budak ni panjat meja,berdiri dan sebut "ami!".

yeahh.haifa sedang berdiri dengan gaya tersendiri.aku yang sedang basuh pinggan terus lari kejar dan angkat letak kat lantai.dia panjat lagi.berdiri lagi."ami!".

pehh.kecik besar je aku nampak budak ni.

kalau dapat bola ke,belon ke.dia suka sepak dan lari-lari kejar bola tu.pastu sambil mulut bunyi."pak!pak!" (baca : sepak)

dia ni memang lebih ganas dari rifdi.kalau rifdi tidur dia carik jugak peluang nak kacau abang dia.kalau dia tidur,abang dia rileks je main kat luar.tak kacau dia pun.

apa rifdi buat semua dia nak buat.memang dasatlah kalau buat perangai macam tu.tapi ganas-ganas dia pun tetap kuat nangis.hahah.yang ni memang tak bleh blah.

bab makan memang senang.ko makan la apemenda pun,dia akan datang dan nganga je.janji makan.berbeza dengan abangnya.kalau nak makan pun kadang kena paksa dengan abah dia.
tapi sebab dia kuat makan tu la,dia suka sangat mengutip apemenda sahaja yang berada atas lantai,atas meja atau atas kerusi.peh.

kalau time tidur,dia dah port sebelah aku sebab baby cot dia dah takbleh guna akibat perbuatan dia sendiri yang suka goyang-goyang dan lompat-lompat atas tu.rifdi plak dah pandai tidur atas tilam sendiri depan tv.tapi still dalam bilik yang sama la.ok.kalau tetibe dia bangun nak susu,haifa akan nangis sambil mintak air.memula jerit-jerit hentak kaki sambil jerit "no.no.no.no".
lepas tu kalau aku angkat dia,dia pun kata "nak air!".pehh.yang mencabar sangat tu sebab dia hentak kaki tu la.kengkadang kena perut ibu ni.sakit woo.

itu yang aku terpikir,rifdi dulu tak kisah pun pasal adik dia nak-nak time baby.takde la dia nak kacau ke,nak cium ke,nak gigit ke haifa masa baby dulu.so,aku tak risau pun pasal dia yang bakal dapat adik lagi sorang ni.

yang aku risau haifa ni aje la.err..camne ek dia dapat adik nanti?
err...takutnya nak fikir.peh.



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

puisi dari zahiril adzim : aku plak yang touching

heh.cerita dah basi tapi tetap nak publish.

aku yang dah kawen ni bleh plak rasa touching bila tengok zahiril adzim aka bob bacakan puisi kat sheira aiyob masa wedding diorang aritu.kalau korang yang belum kawen lagi la ntah apa rasa agaknya ye?..pehh.

aku rasa macam best betul diorang ni.dahla dua-dua sempoi.haihh.

aku copypaste ni.korang baca lah.aku nak nangis sedu sedan jap.
oihh..touching gile.


27 November lepas, berlangsungnya majlis resepsi penuh meriah antara pelakon popular, Zahiril Adzim dan hos Wanita Hari Ini (WHI), Syera Aiyob. Majlis mereka yang dihadiri oleh rakan dan ahli keluarga terdekat diadakan di Kelab Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Kami tersentuh dengan inisiatif Zahiril untuk membacakan sebuah puisi indah yang ditujukan khusus kepada isteri tercinta. Lebih menarik, puisi itu dibaca tanpa diduga oleh Sheira Aiyob. Hafiz Atan menceritakan kronologi saat itu melalui blognya.
“Zahiril berpura-pura terjumpa kertas dalam tuxedonya. Ketika itu Shera sedang khusyuk mendengar lagu “I Will Always Love You – Ungu, yang dinyanyikan abang Zahiril. Tiba-tiba Zahiril bangun dan menujukan puisi buat isterinya. Tersembunyinya didalam tuxedo Zahiril, sebuah mikrofon kecil yang digunakan untuk melantunkan puisinya”
Puisi puitis Zahiril buat Sheira Aiyob
“Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau telah menjadi isteriku.
Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar, Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit, Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.
Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri, Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,
Bahaya, ancaman di mana-mana. Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu. Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam, Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik. Setiap nafasku.
Aku sering menadah telapak tangan dan memohon pada Tuhan agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala.
Isteriku, Selamat datang ke hidupku,
Selamat menjadi isteriku, Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak,
Selamat menjadi menantu ibu bapaku, Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku, Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.”

copy paste dari sini : (SINI LA)

#
dulu masa nak kawen aku tak terpikir pun nak pasang lagu Dealova (by Once).sebab lagu tu macam ada chemistry dengan aku dengan encek ejang.tapi kalau pun pasang,aku rasa mau aku menangis melepek kat tepi tangga sebab terlampau sebak dan sayu.kang tak memasal plak orang salah anggap.heh.



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...