Visitor

13.7.12

baby 4 bulan dah boleh makan?

tak silap dalam dua minggu lepas, pengasuh hasya mentioned yang dia dah suapkan hasya makanan.
dia kata dia sengaja suapkan hasya sebab kebetulan dia tengah suapkan ada sorang lagi baby yang umur dia 10 bulan. dia kata hasya selalu tengok 'kawan' dia tu makan. lepas tu telan air liur macam teringin sangat nak makan. so,bila pengasuh tu suap hasya memang makan dan dia nampak seronok nak makan.

tapi aku ni takut. dalam susah hati pun menjawab la aku dengan pengasuh.tu pun lepas 2-3 hari diberitahu sebab aku memikir.aku kata aku tak pernah bagi anak-anak aku makan sebelum 6 bulan.aku mula bagi makan pun tak la tepat umur 6 bulan. aku bagi pun masa dah nak masuk umur 7 bulan. aku takut sebab aku dengar orang kata baby under 6 months tak mampu lagi terima makanaan selain susu sebab usus dia masih lembut dan kecil.

tapi lastweek,aku terjumpa satu artikel ni dari facebook.





Liked · 27 June 

When do you know your baby is ready to start eating solid food? Some say when they’re 4-6 months old, but every baby is different :) If your baby is sitting up alone, or seems hungry after a full feeding, they are ready!

Read more on different feeding phases for babies, and ideas on healthy homemade recipes!:www.nurturebaby.com/index.php/recipes



dan aku pun terus la buka link dan baca.



4-6 Months Baby Food Recipes



Before you begin (4-6 Months):
The American Academy of Pediatrics recommends starting solids between four and six months of age. Although many parents wait until six months or later to begin a solid regimen, it is important to follow the cues of your baby and consult her pediatrician about the best time to start. Each child is unique and therefore has different nutritional needs.
Before beginning a solid food regimen, keep in mind that breast milk or formula should remain the primary nutrition source for the first year. In the beginning, solids are more about exploration than subsistence. Babies are introduced to new tastes and exciting textures all while honing tactile and social skills associated with mealtime.
It’s important to pay close attention to your baby’s cues before beginning a solid regimen, after she is at least four months old.  Research shows that introducing solids any earlier could lead to food allergies, obesity and diabetes.
Your baby might be ready for solids if he/she
· Sits up alone, without assistance
· Consistently seems hungry after a full feeding
· Shows interest in or grabs at your food
· Can refuse food by turning head
· Has outgrown reflex to spit out solid food

NurtureBaby recommends introducing one food at a time, waiting at least 3-4 days before introducing another food. Watch closely for adverse reactions such as excessive gas, diarrhea, vomiting or a rash. If there is a reaction, discontinue food and wait at least 2 more weeks before reintroducing the food.
Many experts recommend giving fortified baby cereal mixed with breast milk, formula or water, as one of the first foods. For this reason, NurtureBaby encourages organic, store bought baby cereal, as opposed to homemade. Homemade baby cereal, as a “first” food, is difficult to digest, and is not fortified with iron. Once accustomed to cereal, babies can begin eating any of the recommended fruits or vegetables designated for 4-6 month olds, in no particular order.

---------------------------

series.aku baru tau yang baby macam hasya dah boleh terima solid food.nampaknya pasni boleh try recipe hommade pulak.semuanya ada di sini.

klik gambar untuk pergi ke link!



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

12.7.12

chaotic kiddos #4

series banyak kerja nak settle untuk Kerja Undi 1Malaysia isnin ni.
jadi aku servekan untuk korang 2 video ini.

ada masa aku update ye.
heh.ada orang lain kesahhhh?







٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

11.7.12

aktiviti yang sihat

ya Rabbi.
punya hebat aku peram gambar-gambar masa kat rumah mak Kuantan hari tu.sampai tahap aku dah nak balik semula dah ke rumah mak Jumaat ni baru sedar dalam memory card bersepah gambar-gambar membuang masa bersama keluarga.

kebetulan pengantin baru pun balik.maka meriah la rumah mak.ahad ni nampaknya meriah lagi sebab kak eenaa plan nak buat makan sikit pagi tu sebab pagi Selasa mak dengan abah nak berangkat ke Tanah Suci Mekah.sebab tak buat kenduri maka buatla makan-makan bersama keluarga.insya Allah.

balik semula kepada gambar yang hebat kena peram.mari saksikan aktiviti sihat anak-anak di rumah mak.

*senang kerja atok abah hari tu.dia potong rumput dan askar-askar rela hati membersihkan laman*

abang yang memulakan semuanya

dan ramai la yang follow.bagus anak ibu.

askar relahati

best photo

sapu kak.sapu.

#senyuman sepesen

haifa 

caption paling sesuai :
"rileks nampak.abang hempuk dengan penyapu ni nak?"




dan errr...


adik gua dan wife di belakang.
newly bride and groom.



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

Wordless Wednesday #43


٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

10.7.12

deria pendengaran

apa punya bertuah la dapat bini yang kurang deria pendengaran macam aku ni.haha.

kisahnya macam ni.

petang semalam,selepas ambik haifa dan rifdi dari rumah pengasuh.macam biasa,dalam perjalanan encek ejang tanya menu dinner.nak beli apa-apa ke?

aku ni dah turun pangkat duduk seat belakang dengan haifa pun sekadar bagitau la ikan cencaru ada lagi.ikan kembung berlada semalam pun boleh panaskan lagi.

sayup-sayup je aku dengar encek ejang bagi senarai menu.

"masak nasik..blablabla...ikan tu bakar..blabla...blablabla..telur goreng..blablabla...kicap...blablabla dan blablabla..".


aku pun ok kan ajela.


so,sampai rumah pukul 6.30 lebih-lebih terus aku ambik hasya dan terus laju je aku ke dapur.encek ejang pulak sibuk pam tayar motor dan start motor serta bawak rifdi dengan haifa berjalan.

aku masak dengan tenang.kebetulan time 'cuti rehat' ni,jadi tak payah la nak berkejar-kejar sangatkan.nak dekat pukul 8.00 semua siap.tinggal ikan cencaru je masih kat dapur.berbakar secara solo.

telur goreng dadar siap.
ikan berlada semalam tambah lagi seekor siap.
lada dan bawang kicap untuk sambal.


9.00 malam.
jom makan.

semua berkumpul di meja makan.ambik tempat masing-masing.sekali masa nak makan encek ejang pun tegur.
mana lada sambal belakang cencaru?

errr..ada dalam request tadi ke?

dan encek ejang pun bagi penerangan yang panjang lebar.

"tadi saya suruh masak cencaru belah belakang.telur suruh goreng mata letak la kicap macam yang awak suka tu.mana ada saya suruh masak telur dadar.saya pun tak suruh awak buat sambal kicap.nasib baiklah saya boleh terima.kalau tak,saya keluar je pergi makan kat luar"..


Ya Rabbi.
jauh perginya.heh.
ada yang kena korek telinga dengan telefon ni karang!





٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

9.7.12

hari sadis

hari ni antara hari paling sadis bila :

  • shawl yang dipakai langsung taknak menjadi.dari pagi membawak ke tengahari.hilang bakat ke?
  • haifa dan hasya dah terjangkit batuk dan selsema.lama lagi la nak baik sebab haifa sangat susah nak makan ubat.hasya pulak kecik lagi nak bagi ubat.haihh..susah hati mak.
  • mata merah dan berair dari pagi.rasanya aku tak makan makanan gatal pun.
  • encek ejang hantar aku terus ke opis tak breakfast dulu.sampai opis pulak,gang semua takde.gang department pun turun breakfast tak ajak.sudahnya kirim mihun goreng makan sensorang kat pantry pada jam 11.30 pagi.diulang.11.30!
  • disebabkan suara tak berapa jelas akibat batuk #seram *typo #serak, maka komunikasi di opis adalah sangat susah.panggil orang semua tak pandang dan tak dengar.sudahnya makan hati.
  • disebabkan risau my future rumah takde sebarang kerja dibuat dan memandangkan bulan depan dah start potong gaji,terpaksa la tebalkan muka pinjam duit dengan abah untuk start keje buat grill.huh.sedihnya. #loan!cepatlah settle!
  • kerja banyak gila.lama tak kerja under pressure seperti ini.
  • okay.dah habis sadis ye.saje tambah point.



tengok muka sendiri pun dah macam alien je.
oh my English!
*start sengal dah*




٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

hasya #1

bulan ni hasya genap 6 bulan.

tapi so far hasya masih belum pandai mengiring atau meniarap.tapi aku tak kisah,semua baby membesar dengan cara yang berbeza-beza.mungkin belum masanya lagi.tapi kalau bab membebel,memang hasya juara.entah apa yang dibebelkan hanya dia yang faham.aku cuma boleh tolong menyampuk,tolong tambahkan lagi 'bising' dia tu.

kadang-kadang dia membebel tu bleh buat dia tidur sendiri.betapa bertuahnya ibu seperti aku ni sebab tak payah nak lullaby pada dia.pandai berdikari ni.

paling dia suka adalah senyum.sengih.gelak.tak kira dengan siapa.
tapi bila orang dah terpikat pastu nak ambik,dia mula la nangis dengan hebatnya.sampai rasa nak pakai earplug,ataupun earphone.atau paling koman,sumbat dengan kapas.pehh..tangisan macam petir.sabo ajela.

kalau aku pegang handphone,dia pandang je.eh.ingat ibu ni nak snap gambar awak je ke?pandai sangat ni.gigit pipi nanti baru tau.




tengok.tau je orang nak amik gambar dia.
Ngappp! (bunyi pipi hasya kena gigit)


٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...