Visitor

21.2.13

happy birthday suami


semalam adalah birthday encek ejang.tapi dia takde di sisi sebab dia join lawatan ke Istana Pekan.
sebagai perempuan yang lone ranger dan sibuk dengan tugas harian,aku cuba untuk mencari peluang terbaik carikan sesuatu sepanjang ketiadaan beliau di sisi.merepeknya la aku ni.

dan aku dapat sebijik kek.

maka masa balik ambik anak-anak,sepanjang perjalanan rifdi tanya kek tu untuk siapa.dan bila sampai rumah aku pesan kat rifdi,kita tunggu abah sama-sama ok.ini kek abah.


dan encek ejang pun sampai rumah lebih kurang jam 10 malam.haifa baru je tidur.rifdi dah berlari-lari join hasya yang tercongok depan pintu grill.

encek ejang masuk je dalam rumah terus rifdi jerit;

ABAHHH! ADA KEKKK!!

auwww.tak surprise langsung --"


terus la letak sebatang lilin dan bawak kat encek ejang.dan kami pun bergembira.haha.




    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

you are what you eat #2

rentetan merepek pasal kegemukan di entry sebelum. flashback please.


aku suka mengkaji dan melaksanakan percubaan untuk kurus.
diet memang bukan jalan terbaik.tapi kawal makan mungkin.
err..diet dan kawal makan bukan satu perkara yang similar ke?

berbalik pada kawalan makanan.sebenarnya,otak aku berpendapat manusia tak perlu diet untuk kurus tapi kawal pengambilan makanan.sebagai contoh,badan aku yang agak err..tough dan perkasa ini memerlukan kalori yang banyak berbanding orang yang kurus kecik dan petite.amboih pak hang.

dan sebenarnya aku perlu kawal makan.bukan berhenti makan.aku patut lebih sedar pasal kesihatan badan,bukan fikir untuk kuruskan badan.dan paling penting,aku perlu tahu apa yang badan aku perlukan.paham tak oih?berbelit belit dah aku ni hah.

aku mulakan dengan mari google makanan yang bersesuaian dengan darah aku memandangkan aku mengalami masalah kegatalan kulit yang agak kurang normal.fyi,aku pernah pantang ayam sebab abah aku la yang bising kata aku gatal sebab makan ayam.serius duddde! 2 bulan tak makan aku dapat semula kulit yang cantik dan gebu.tapi fahamilah,orang kalau dah cantik memang mudah lupa diri.aku makan semula ayam dan terimalahh.. aku gatal semula tangan dan kaki.

duddd!apahal kau duddd?

dan ini adalah hasil google untuk perempuan tough yang berdarah O ini.


Hasil 1 :

Sistem pencernaan pemilik darah o lebih sesuai dengan pengambilan protein haiwan yang dominan. Namun, tuntutan ini membawa akibat yakni munculnya ketosis sebagai hasil metabolisme kemasukan makanan yang tinggi protein dan lemak dengan sedikit kemasukan pati. Kemasukan protein dan lemak yang berasal dari sumber haiwan diubah oleh tubuh menjadi sebatian keton, yang dimanfaatkan sebagai sumber tenaga dan sumber gula untuk mengekalkan kadar gula darah.

Untuk meminimumkan kesan buruk ketosis, pilihlah sumber haiwan dari haiwan organik dan kurang mengandungi lemak. Selain daging lembu dan ayam, anda boleh mengisi sebahagian besar kemasukan makanan sumber haiwan dengan ikan. Makanan hasil laut terutama ikan dan rumpai laut membantu mengendalikan berat badan anda kerana kandungan iodinnya yang tinggi.

‘Diet Sihat Bagi Golongan Berdarah O’membantu anda untuk berdiet yang selamat serta mudah tanpa perlu membataskan pengambilan makanan terutamanya bagi golongan berdarah o.


sumber :  http://www.sambooks.com.my (KLIK SINI)


Hasil 2 :


Fakta makanan orang berdarah O
    • Sistem pencernaan lebih sesuai dengan pengambilan protein haiwan (daging haiwan). Pengambilan yang tidak seimbang boleh menyebabkan ketosis. Untuk meminimumkan kesan ketosis, pilih daging yang organik atau daging ikan. Kandungan iodin dalam daging ikan boleh membantu mengurangkan berat badan
    • Ambil buah dan sayuran secukupnya (3-5 biji sehari)
    • Kurangkan sumber makanan karbohidrat seperti nasi
    • Kena rajin bersenam
    • Mengambil produk kekacang seperti tempe (soya yang tidak difermentasikan tidak baik untuk kesihatan).  

    Makanan yang meningkatkan berat badan orang berdarah O 

    • Tepung gandum dan Jagung - gangu fungsi insulin dan memperlahankan metabolisma
    • Kacang merah - ganggu pemanfaatan kalori
    • Kobis, kobis bunga, dan sawi - ganggu fungsi hormon tiroid

    Makanan yang baik untuk menurunkan berat badan orang berdarah O
    • Rumpai laut - tingkatkan penghasilan hormon tiroid
    • Hasil laut - ada banyak iodin dan menambah penghasilan hormon tiroid
    • Hati - sumber vit B dan meningkatkan metabolisma badan
    • Daging - Tingkatkan fungsi metabolisma. 
    • Bayam, brokoli dan kailan - Tingkatkan fungsi metabolisma. 




    Hasil 3 :


    Diet Untuk Golongan Darah 'O'
    Dr. Peter J.D'Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum.
    Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan. Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D'Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang.
    Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.
    Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.
    Ciri khas golongan darah O:
    • Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
    • Mudah mengadaptasi berbagai makanan
    • Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
    • Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
    • Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian
    Menu diet yang dianjurkan:
    Sarapan: Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
    Snek: Teh herba
    Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
    Snek: Sepotong kuih
    Makan Malam: Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba


    Sumber :  http://www.iluvislam.com (KLIK SINI)


    Hasil 4 :


    Apakah jenis darah anda?

    Tahukah bahawa selain mengamalkan pengambilan makanan seimbang, pengambilan makanan yang bersesuaian dengan jenis darah sangat penting dalam usaha untuk meningkatkan dan mengekalkan tahap kesihatan sesorang itu?
    Google Image

    Sebenarnya saya sudah tahu akan hal ini, lama dulu tetapi tidak pernah ambil kisah dan saya makan apa sahaja yang saja mahu makan tanpa mengambil kira sama ada makanan tersebut sesuai dengan jenis darah saya atau pun tidak. Baik, hari ini saya ingin kongsikan sedikit info penting untuk saya yang berdarah 0. Semoga jadi panduan ketika memilih makanan kepada semua yang berdarah sejenis dengan saya dan juga UNTUK SAYA SENDIRI. (*_*)

    Ciri khas golongan berdarah 0:
    -  Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
    -  Mudah mengadaptasi berbagai makanan 
    -  Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
    -  Disarankan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat
       (Daging, buahan, ikan dan sayuran)
    -  Golongan yang berisiko mendapat radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika
       makanan yang diambil tidak sesuai
    Sumber: Baca Sini
    Dalam sumber lain pula iaitu sedikit ringkasan dalam buku bertajuk DIET SIHAT untuk golongan berdarah O tulisan Wied Harry Apriadji & Mazlina Ismail, menyatakan begini:
    Makanan yang merangsangkan peningkatan berat badan bagi kumpulan darah O adalah seperti tepung gandum, jagung merupakan bahan yang mengganggu efisiensi fungsi insulin serta memperlahankan kelajuan metabolisme. Manakala Kacang Merah dan Navy Bean, Kacang Dal mengganggu pemanfaatan kalori dan metabolisme zat gizi. Sayur seperti sayur kubis, kubis brussels, kubis bunga dan sawi merupakan sayuran yang mengganggu fungsi hormon tiroid dalam badan bagi golongan yang berdarah jenis O.
    Makanan yang membantu penurunan berat badan adalah Rumpai laut (kelp), makanan hasil laut dan garam beriodin adalah makanan yang dapat meningkatkan produksi hormon tiroid serta mengandungi zat iodin. Manakala hati, daging ternak seperti lembu, kerbau, biri-biri dan rusa mengandungi sumber vitamin B yang tinggi dan dapat meningkatkan efisiensi metabolisme dimana meliputi pencernaan makanan, penyerapan sari makanan serta pembuangan sampah makan dan sampah metabolisme. Begitu juga sayur bayam, brokoli dan kailan.
    Sumber: Baca Sini
    Baca blog ini yang juga ada menulis tentang diet untuk golongan berdarah O:Furdunesia







    Kesimpulan :

    1. nampaknya aku kena banyak makan daging dan ikan.ayam langsung tak disebut maka betul la ayam memang bukan makanan yang sesuai untuk orang berdarah O.

    2. perlu banyak makan kekacang serta tempe (rasa nak tag ko je rock!).soya adalah tidak baik untuk kesihatan.

    3. musykil pulak.Hasil 2 & Hasil 4 kata brokoli bagus untuk menurunkan berat badan.tapi Hasil 3 kata perlu hindari brokoli.err..mana satu ni? -- dahla brokoli tu favorite i.

    4. rumpai laut & makanan laut bagus untuk menurunkan berat badan kerana mengandungi zat iodin.ah sudahlah.realitinya kalau makan seafood la kulit aku jadi gatal.rumpai laut?..baiklah.aku akan cuba.



    let's try duddd! -- good for our health

    untuk korang yang berdarah jenis lain dan nak tau apa diet terbaik untuk korang,sila klik SINI.
    takpun sila google dengan lebih banyak untuk pengetahuan sendiri.tak susah nak tuntut ilmu sekarangkan? iklan tetiba.


    motif?




        kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

    20.2.13

    you are what you eat

    aku memang teringin nak kurus semula.taknak la macam zaman sekolah dulu yang keding kurus kering macam zomba tu.dapat shape awal masuk keje dulu pun dah besar rahmat.

    paling besar rahmat kalau dapat berat masa mula masuk keje taun 2006.okay.kita berbalik pada tahun dulu sebentar.

    .
    bukti kukuh ini gambar 2006


    masa ni berat 56kg.kira dah berat tu dude sebab masa aku study kat polisas dulu berat aku around 48-49 taknak naik-naik! -- okay.maybe sebab bila dah keje berat naik sikit kot.takpun sebab time tu dah ada boyfriend.oih gedik tak memasal.

    tapi sekarang nak buat nombor terbalik iaitu 65 pun rasa ringan lagi.kira kau anggap jela berat aku sebenarnya dah lebih dari 65kg -- sentap tak bila tengok balik perbezaan berat dulu dan sekarang?

    ceh.menangis la kalau mengenang kembali perut yang kempis,pinggang yang ramping,peha yang langsing,lengan yang halus,leher yang jinjang.pehh.memang menangis bila pikir camne shape tu boleh hilang.arghh!

    paling berat : 82kg.
    itu time pregnantkan rifdi.anak pertama.lain cerita.


    nak diet memang jauh sekali tak dapat.nak try atkins diet pun,ya Allah seksanya.perut aku ni kalau tak makan nasi 2 hari mungkin boleh tahan lagi.tapi kalau diet carbo,tolak mee,bihun,roti -- aku pikir aku boleh mati.pandangan orang yang memang hantu makan.apatah lagi hantu ambik gambar makanan.

    aku cuba kawal makan.aku try light breakfast contoh macam makan kuih + nescafe atau pau + nescafe sebab aku tau,lunch nanti aku akan ambik nasik.let say aku memang everyday tapau nasik kukus.malam nanti pulak aku makan nasi lagi.tapi tak berkesan mana.aku baca dalam 2 minggu je aku merasa makan macam tu.sebab office aku selalu buat makan-makan nak-nak makan berat di pagi hari.salahkan office pulakkkk.

    lepas tu aku try pulak ambik heavy breakfast di pagi hari.skip lunch tapi tetiba petang dah lapo.makan pulak.makan awal petang lepas tu tetiba tengah malam nanti aku akan lapar balik.sudahnya around 11-12 am,aku dengan suami pakat-pakat bakar roti la,makan megi la.ataupun hentam junk food.lagi teruk.

    aku memang cuba kawal makan.aku cuba untuk makan dalam kuantiti tak banyak.lepas tu kalau malam berniat nak makan sikit.atau tak makan langsung.alih-alih bila dah kat rumah,anak dengan suami ajak makan sekali.lauk tak habis lepas tu suami pun bagi arahan "habiskan lauk".terus dengan rakusnya aku habiskan pulak lauk.pernah sekali dia beli siakap 3 rasa,dia boleh tinggalkan kat aku sebelah ikan tu! -- dia plak boleh makan sebelah lagi kongsi dengan anak-anak.tapi bila turn aku? --"

    sebab tu orang tak pernah kata dd nampak kurus buat masa sekarang ni.
    yang aku dengar cuma eh.abang kau (encek ejang) nampak kurus.
    dimanakah keadilan? pffftttt...

    aku pernah try produk macam krim pelangsingan.satu badan aku sapu,tapi sikit pun takde perubahan.nak try untuk kali kedua?takla kot.cukup aku try sekali takde perubahan,aku rasa kalau aku try botol kedua tetap takde perubahan maka baiklah aku sambar levi's selai.lagi seronok.

    nak ambik ubat atau supplement untuk kurus juga jadikan aku takut.selain dari faktor ditakut-takutkan oleh keluarga sendiri yang kata jangan makan itu ini,bahaya pada buah pinggang,hati dan organ dalaman,aku juga pernah terbaca yang supplement untuk kurus ni kena ambik sepanjang masa.ibarat kalau kau ter'skip,lepas tu badan mudah naik.lagi menakutkan sebab aku tak suka kalau hidup terlalu bergantung pada sesuatu contoh ubat.memang nampak macam aku ni bersifat negative thinker tapi itulah hakikatnya.kita kena fikir kesan yang tak elok akan datang.bukan untuk jangka masa pendek.




    errr...

    nampaknya aku dah lari topik.sepatutnya aku tulis pasal makanan yang sesuai dengan badan kita.sebab kita je tahu apa yang badan kita boleh terima atau tak.yes.you are what you eat.nampaknya dah lari jauh ni.kena stop dulu.takut makin ke laut nanti..


    ps : nampak sangat tak pandai tulis entry bermotivasi sebegini.

    pss : siap nak explain lagi tak pandai menulis

    psss : sudah.sudah.berhenti please.




        kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

    18.2.13

    Tutorial : Masalah Dalam Facebook

    aku kerap didatangi soalan oleh officemate/member rapat pasal facebook.antaranya ialah :

    1. camne nak blah dari page yang annoying
    2. camne nak blah dari group yang diorang sendiri taktau bila masa join group tu
    2. camne nak buat kalau menyampah sangat dengan kenalan ni.nak remove/block takut berasa hati.


    ok.aku ada penyelesaiannya.memang rata-rata yang tanya aku ajarkan.so,sekarang tibalah masanya aku share dengan korang semua pulak.

    are you ready guys?
    yes.sila klik tab di atas dan bukak fb memasing.dengar perintah.


    1. Remove dari page yang annoying

    Kadang-kadang,dalam tak sedar kita mudah sangat nak tekan button "LIKE" ni.sampai tak sedar yang kita tekan button tu button LIKE page.lepas tu sedar-sedar bila on fb mula la update dari page tu keluar menderu-deru sampai sudahnya kita sendiri jadi annoying.don't worry.sila cuba langkah yang sangat mudah ni.

    a) Pergi ke page yang korang nak remove tu.Carik butang Liked tu.


    b) Nampak tak button Liked tu?soalan memang berbentuk setannirrojim.


    c) Klik Liked sampai jadi macam di atas.klik Unlike.
    d) Settle.lepas ni takde dah update dari page ni.



    2) Remove dari group

    Yang ni la paling sakit hati dan jiwa raga.mudah sangat kena add dengan orang,suruh join group yang bukan-bukan.suruh join group MLM la,nak cepat kaya la.ini semua poyo!

    paling menyampah sebab semua update dari orang lain kita kena baca.sampai penuh notification box angkara update dari orang lain.sakitkan hati tu?..ini semua poyo!!

    ok dah.mari kita remove group pulak.senang jugak.

    a) Pergi ke group yang menyampahkan tu.Carik butang macam skru ni.



    b) Jumpa? Sila klik butang skru tu. kejap butang,kejap skru.apo kono eh jang?



    c) Akan keluar box ini.harapnya korang tick la button untuk prevent orang re-add korang ye.dan sila klik leave group.

    d) Tadaaa!. Siap.lepas ni takde dah group ni dalam profile korang.hoyeah!




    3) Taknak follow kawan yang annoying tu tapi taknak remove/block friend dia sebab takut dia sedar dan kecik hati

    amboi mak panjangnya tajuk.bukan apa,senang nak explain.kalau dah paham,sila lakukan tugas seterusnya.yang ni banyak sikit kerjanya.

    a) Macam biasa.sila pergi kat nama kawan yang anda yang anda rasa takbleh blah dengan status/segala maknenek update dia.



    b) Pergi ke button Friends tu.klik.



    c) Bila klik akan keluar box ni.Sila klik settings...



    d) Dah klik settings... mesti akan sampai kat sini.ada option.Klik la only important.sebab itu je option yang ada.hahah. sumpah tak klakar.


    e) Bila dah settle yang tu,klik pulak option untuk soalan What types of updates?
    Yang ni terpulang pada korang.macam aku,aku tick Comments and Like je sebab at least bagi la dia komen atau like status korang.

    f) Kalau dah klik,maka settle la kejenya.maka,boleh la online fb tanpa rasa gangguan dan tekanan dari orang/page/group yang annoying.bahahahah!


    ---------------------------------------------------


    so,settle la masalah korang semua.harapnya korang paham la pelajaran hari ni.selamat mencuba!ewah.








    ٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


    dushhh!!
        kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

    bayi lambung

    pagi tadi masa tengah syok dating sambil breakfast kat kedai makan,tetiba aku terkedu baca berita kat paper.cerita pasal budak 4 bulan kena lambung dengan amah.nasib baik tuan rumah pasang cctv sebab tu la kisahnya amah tu terkantoi.

    yang sedih sangat tu sebab kes berlaku di Kuantan.ibu pada baby tu cantik.muda lagi.serius aku kagum tengok ibu dia lagi dari baca cerita tu.

    masuk ofis.on fb dan tengok, rata-rata orang post video baby 4 bulan tadi kena lambung.berdasarkan komen semua macam biasa,maki dan mencarut kepada amah lahanat tu.aku tak sudi nak menonton,apetah lagi nak join memaki kat komen-komen.rupanya video ni dah keluar dalam tv3 malam tadi.*ceh.nampak sangat tak tengok berita tv3.

    sekali masa scroll down,ada plak akak opis aku nampak aku dok hadap video tu tapi tak klik.bleh dia tanya, "tu video budak kena lambung semalam ke?".oh.rasa nak menipu tapi sebab aku ni keturunan orang baik-baik,aku batalkan niat tu.dah terpaksa pulak join akak-akak ni tumpang tengok video tu.tak pasal-pasal terjebak.




    jangan cerita la.bunyi jeritan penonton saja dah membayangkan betapa nak pengsannya aku tengok baby tu kena lambung macam tu.menangis aku.lembutnya hati mak budak macam aku ni.macam agar-agar puding.menangis kat opis plak tu.sebab tu aku taknak tengok.grrr.

    gila lah!macam bantal je dia buat budak tu.lambung ke depan.ke belakang.macam anak kucing.

    dalam hati aku cepat-cepat beristighfar.aku pikir,aku pun ada masanya angin jugak dengan anak-anak.ada masa bertepuk tampar jugak dengan budak.tapi takde la sampai tahap mendera.doa aku,semoga jangan la aku jadi macam amah tu.stress pun,tapi jangan la jadi manusia yang macam takde pedoman tu.

    seram.semoga anak-anak aku dijaga dengan baik oleh pengasuh-pengasuh mereka.




    psst : pertama kalinya video macam ni mencemar duli kat blog aku.






    ٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


    dushhh!!
        kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...