Visitor

12.7.13

Firman - Kehilangan

lastweek aku ada meeting di KL. meeting berkenaan landskap,perabot dengan signboard untuk satu projek ni.alah,sikit je.tengahari tu je dah siap.

after meeting, pihak kontraktor bawak kitorang makan kat area Tang Lin.cuak jugak,kedai makan china ke.haih.tapi diorang kata menu terbaik ikan bakar la.aku dah imagine tempat dia macam Tanjung Lumpur.tapi jauhhh..tak macam tu pun sebab situ port untuk lunch.tapi ikan bakar memang special sebab tu lauk utama.lauk lain tak hebat sangat.kira aku makan 2 ekor jugakla ikan kembung bakar tu.kuah asam dia memang terbaik!

pada masa aku pergi tu,ada la 4 orang budak muda tengah perform nyanyi menghiburkan orang ramai.aku memang suka la kan ada hiburan camtu.lagu yang diorang nyanyi pun kelas kau jahhh. lagu teratai, lagu lama-lama pun ada tapi sampai satu lagu ni,aku rasa meremang bulu roma aku.siap aku makan sambil menyanyi!

nasib baik bos tak dengar tapi mates yang ikut siap tegur la "hoih.makan mana boleh menyanyi!".
terus aku rasa lagu ni best gila.balik dari sana,terus aku google lirik lagu yang aku terfollow tadi.selama ni aku taktau pun kewujudan kumpulan ni.haha.aku tau lagu ni tapi rasa macam tak best mana pun.

tapi sebab budak berempat tu,tetiba aku enjoy dengar lagu ni.



FIRMAN - KEHILANGAN 
Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku
Ku merasa t’lah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita
Takkan ku sia-siakan kamu lagi
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila


Takkan ku sia-siakan kamu lagi
Takkan ku sia-siakan kamu lagi



tapi series jauh best budak berempat jugaklah yang nyanyi.
vokalis kumpulan Firman ni nyanyi over sangat!



sila LIKE sekarang!

English Cotton for sale!

kain pasang English Cotton for sale.harga RM20 tidak termasuk pos.
dan tinggal yang ni je.


yang lain dah sold out.



eh.kalau minat jangan malu bagitau cepat.tinggal sepasang je tu.


punca : stallchantek2.blogspot.com



sila LIKE sekarang!

11.7.13

Sambal Tumis Ikan Bilis

kalau sahur,ejang memang suka request buat sambal bilis.
tapi selama 5 tahun bersahur bersama ni,baru semalam aku tau ejang tak suka sambal bilis yang aku buat.ahak.

kantoi.

dan malu sebab rupanya selama ni aku je yang syok sendiri ingatkan best sangat.ok.fine.maybe dia dah jemu cara masakan sambal bilis aku tu...kot.

baik.lepas ni,aku akan cuba perbaiki sambal bilis aku.disebabkan itu,pagi-pagi tadi aku dah siap google cara nak buat sambal bilis cara orang lain.ok.mari kita tengok contoh contoh sambal bilis yang ada.

aku copypaste je ye.


Contoh 1 :

sambal tumis ikan bilis

04012011470
resepi turun temurun


Created on : 04-01-2011


Bahan-bahan ( 7 org kot )

  • ikan bilis 4 genggam tgn - digoreng dulu
  • cili kering siap blend - 4 senduk nasi
  • bawang merah 3 + bawang besar 1 + bawang putih 1 ulas --> blend
  • air asam jawa - sikit
  • ikan bilis mentah - amik sikit je then tumbuk
  • minyak menggoreng , garam dan gula
  • p/s : terpulang kalau suka taruk belacan sikit dan ajinomoto - aina x taruk

Cara-cara

  1. Goreng ikan bilis sehingga garing - angkat dan tos kan
  2. guna minyak yg sama - tumis sampai wangi bawang2 yg dah di blend + masukkan ikan bilis mentah yg ditumbuk sikit tadi (utk pekatkan kuah dan sbgi bahan perasa semulajadi)
  3. masukkan cili blend - masak sebentar sampai minyak naik
  4. masukkan air asam jawa, garam dan gula - masak sekejap then rasa
  5. biar menggelegak dalam 10 minit ngn api sederhana kecil
  6. lepas nmpk cantik dah sambal tu, rasa skali lagi
  7. last - campurkan ikan bilis yg dah digoreng awal tadi - gaul sekejap dan tutup api...tadaaa..
  8. tips : minyak kena banyak, garam kurangkan sbb ikan bilis dah masin, api x leh besar..hehe...cuba lah..

punca : http://www.myresipi.com


Contoh 2 :

Dsc_0419






Bahan-bahan ( utk semangkuk sahaja )

  • 20 tangkai cili kering di rendam air panas
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • sejemput ikan bilis utk dikisar dengan cili.
  • 1 sudu asam jawa dibancuh dgn 1 cawan air
  • sedikit garam, gula dan serbuk perasa, 4 sudu minyak utk menumis
  • 2 cawan ikan bilis

Cara-cara

  1. kisar cili , bawang dan ikan bilis yg sejemput
  2. panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak (minyak kelihatan terapung)
  3. masukkan ikan bilis dan air asam jawa. biar didih
  4. masukkan garam gula dan serbuk perasa.
  5. rasa asam garamnya, hidangkan
  6. boleh masukkan hirisan bawang besar ketika menumis jika suka

punca : http://www.myresipi.com


Contoh 3 :

*edit*



Bahan2


200g ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
1 keping asam keping
3 biji bawang besar di mayang 
Garam dan gula secukup rasa
Air secukup nya
Minyak tuk menumis

Bahan Kisar


150g cili giling (1 bekas yg besar)
1 biji  bawang besar
2 inci kunyit hidup
4 biji cili api (kalau nk bg pedas)
1 ulas bawang putih

Kisar semua bahan sampai halus seperti dalam gambar.

Cara2 Nk Masak


Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar kacau sebentar dan masukkan sedikit air masak sampai naik minyak or agak kering dan cili dah masak.





Bila dah naik minyak seperti dalam gambar masukkan ikan bilis, bawang mayang dan asam keping kacau rata dan masukkan sedikit air masak sampai bawang layu dan ikan bilis agak hancur dan sambal agak kering. Bila sambal dah agak kering perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa korang. Bila semua rasa dah sebati tutup api dan siap tuk dihidangkan.


Hah aku makan ngan nasik lemak fuh mmg terbaek lah gabungan nie..


Boleh juga nk buat Burger Malaysia camnie kalau korang suker la..



Contoh 4 :



BAHAN-BAHANNYA


2 genggam ikan bilis, cuci bersih dan goreng hingga garing, toskan
1 biji bawang besar, hiris berangkai
1/2 cawan jus asam jawa
Gula dan garam secukup rasa1 1/2 senduk nasi cili kisar
6 biji bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
1/2 inci halia dikisar halus
3.4 inci belacan dikisar halus

CARA

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam sedikit, gula secukupnya dan serbuk perisa (jika suka). Kacau rata dan masak hingga sambal pekat.
  2. Masukkan ikan bilisk dan bawang besar tadi, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

TIPS: semasa menumis api jgn besar ya, minyak biar cukup ya, dah naik minyak baru letak gula garam bagai.





ok.itu antara contohnya ya.
rajin pergi google lagi.

sahur karang aku nak try la.


sila LIKE sekarang!

9.7.13

happy birthday to me

umum dah tau sabtu lepas aku dah genap umur 21.

series aku sedang menipu.konon nak kurangkan 10 tahun tapi muka tak nampak celah mana muka remaja.yang nampak muka perasan remaja.

ok.ejang dari lastweek asyik tanya aku nak hadiah apa.dia kata dia nak bagi aku bangle emas,tapi aku awal-awal kata aku dah ada.cuma tak suka pakai.lepas tu dia dah start pening kepala.asal nampak muka aku mesti dia bagi soalan aku nak hadiah apa.memula eloklah aku jawab "nak abang ada pun dah cukup!".

main petik.ikut hati aku nak jugak jawab bagi la kereta kelisa satu ke.swift ke.ahak.

sampai last dia sebut pasal kasut jogging.tu la last cadangan dia.lepas tu tetiba sabtu aku dapat kek.dia cakap "abang beli kek jela.awak nak kek apa?secret recipe ke kek biasa-biasa je?".

Tuhan.aku memang taktau nak jawab menda.

sudahnya petang tu dia bawak rifdi pilih kek kat kedai Sungai Wang area Benteng.kek aiskrim perisa vanilla dan strawberry.huih.memang sedaplah!

ada angry bird & minnie mouse

suami aku memang suka bagi ayat pelik pelik.
last year punya kad birthday dia tulis nombor ic aku.
huh.

series sungguh assistant aku ni

batman pun datang.tq batman!

sopan sangat

fotostat berwarna

second round.dengan dhiya pulak

legend

wish untuk diri sendiri.






sila LIKE sekarang!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...