Visitor

19.12.13

throwback

godek email yahoo semalam,baru aku perasan ada satu folder.

folder lama di mana ada email antara aku dengan sorang sahabat lama kat opis lama.mesej mesej lawak pakai email,tapi bila face to face mesti gugup.haih.kalau dah gugup gitu dah tentu bukan seorang yang sama jantina dengan aku la ye.rindunya aku pada dia sebab jiwa kitorang memang ngam.ishh..

lepas tu jumpa pulak folder gambar dengan geng ketat aku.hoih.friendship kitorang masa tu memang best gila.

boleh naik kereta Satria sampai 6-7 orang sumbat dalam tu.
pergi makan nasi kandar / keropok / ikan goreng tepung kat port kuantan.
forward email lucah kat kawan kawan.
mengumpat dalam outlook.
berebut password nak guna internet.(password wandy la mangsanya).
OT sampai malam takpun OT hari cuti.
keluar malam malam makan kat Marina Ikan Bakar, Tanjung Lumpur.
pergi Kemaman tengahari time lelaki solat Jumaat.

best.
aku rindu korang yang bahagiakan hidup aku sebagai seorang perempuan yang membesar di Kuantan.


abaikan isyarat jari tu.maafkan dia ok.




rindulah.

p/s : kitorang masih aktif bertekak sesama okay.tapi dalam group whatsapp la.

aku-mas-una-pejoy-hatta-maizi-ijan.
tak lupa jugak senior kami,wandy.


18.12.13

desaturasi merah jambu

aku memang suka blog perempuanjomblo.

sejarah dalam hidup sebagai blogger,satu-satunya blog yang aku baca dari entry awal sampai entry terkini memang blog perempuanjomblo.entah.aku suka cara dia menulis,meluahkan segala rasa dalam blog.

paling aku suka adalah peribadi dia.dia cantik.eh.aku bukan lesbo ye.aku sekadar mengagumi wanita cantik.dan (plus) berkerjaya sebagai designer.dan (plus) rumahnya cantik.dan (plus) motivasi diri yang best.

baru-baru ni, perempuanjomblo aka ladynoe keluarkan novel under duBook.
dan aku antara manusia yang meroyan nak membeli.

setiap whatsapp dengan group gossip girl aku mesti aku adu aku nak beli.aku nak beli.tapi sebab kewujudan novel ni tatkala wallet kempis.maka aku bertahan.

sampailah isnin lepas.aku dah taktahan perasaan.aku advancekan dengan duit dari akaun anak.aku email ladynoe dan tanya pasal buku ni.dan finally..





heh.


tadi aku sempat belek.
oh.rupanya semua cerita adalah berdasarkan entry blog.tak kisahlah.janji aku happy.hoyay!

17.12.13

The Upwelling - American Girl



They want to kiss like the movies
Like we're under the sky on the 4th of July
An honest kiss just won’t suffice
They want one to remember for the rest of their lives

American girls know how to pretend
You can be Barbie and I can be Ken
They'll take you to L.A. and Neverland
And imprint your soul with their Hollywood hands

American girls get whatever they want
I'm never enough for their ravenous hearts
American girls they get whatever they want

Bullies broke my teenage jaw
And with the black eye, I took you to the prom

And in the back of an American car
In an American street 
Under American stars
We told American lies that we both knew by heart
And with American smiles got our American scars 

American girls get whatever they want
I'm never enough for their ravenous hearts
American girls they get whatever they want

I see them walk by
I watch as they smile
Dancing on their neighbors' lawns
Singing some popular song about some girls

American girls 
American girls are my kind of girls
They're going to teach you how to pray and how to sell that lemonade

American girls
American girls they get whatever they want

16.12.13

weekend #12

jumaat baru ni.on the dot aku ajak ejang balik kuantan sebab memang tak sedap hati bila mak call tanya balik tak minggu ni.tak lama abah pulak call tanya soalan yang sama.haiii.kena jugak balik ni.lagipun diorang nextweek nak berangkat pergi umrah dah.

so,balik kuantan siap bawak 2 bijik toto.sebab awal awal mak dah cakap,tilam lembap.jangan berangan nak tido sedap sedap kat rumah.

sampai malam hari Jumaat tu,siap siap dah tapau lauk kat kedai.aku plak dah bawak bekal nasi,sayur kangkung,sambal tempe & sambal tempoyak.kira sampai rumah nampak muka mak abah terus ajak makan.haha.bukan apa, nak membekal tenaga sebab lepas tu,terus aku dengan ejang buat operasi pilih baju dalam almari.mana yang nak buang,mana yang nak basuh dan mana yang kena rendam dulu sebab stok baju bersangkut je selamat.yang berlipat,dalam drawer habis berselut kena banjir.

tapi mula sampai kat rumah tu,aku rasa sayu.hiba tengok keadaan rumah.walaupun aku sampai dalam waktu gelap.tapi hati jiwa aku rasa macam kena hentak.kesiannya mak abah.tak dapat aku bayangkan betapa teruk kerja memunggah dari malam aku balik tu,sampai sekarang.memang rasa down lebih dari putus cinta.

so,malam tu 3 round aku mendobi.nasib baik kak ina ada beli washing machine separa auto.siap letak kat bilik dia lagi.dah macam bilik dobi sebab siap ada baju berjemur dalam tu.dengan baju kotor berlonggok longgok kat lantai.nasiblah.

agak agak dah takbleh blah tengok jam dah pukul 12malam tapi bebudak main macam 12 tengahari.aku pun bentang toto depan tv.beradulah beramai ramai dengan mak abah semua terbongkang dalam rumah.

pagi sabtu.hadap lagi baju baju masam ni.


sebab satu almari tenggelam dek air banjir,jadi bayangkanlah apa jadi dengan almari tu.aku dengan ejang takde perasaan dah kat almari tu.terus kitorang angkat,campak kat tempat pembuangan barang barang lepas banjir kat depan rumah.maka,habislah segala perabot kawen aku dalam bilik tu.tahan nangis.tahan.tahannn.


almari kitorang la tu.

kerja aku sabtu tu hanyalah basuh - jemur - angkat - lipat kain.berulang ulang.memang tahap ulang alik,naik turun tangga..memang penat tapi teruskan jelah.sape lagi nak buat kalau bukan diri sendiri.nasrul adik aku tu pun balik jugak.gerak dari bandar kinrara dalam pukul 9 pagi.kira sampai sampai terus hadap nasik makan tengahari.lepas tu,kakak aku tau pulak aku dengan adik aku ada kat rumah mak,terus dia bagitau mak dia nak balik jugak.padahal esok ada pakej kawen orang dia kena attend.punyala kan.

ejang basuh bilik.mujur ada waterjet.seronok sikitlah membahan segala selut melut kelut yang ada.lepas siap basuh, dia pasang kipas, aircond semua.aku dengan budak seronok je duduk dalam bilik sejuk gitu.hahaha.

benjol je tapi kena rawat macam ape je.


eh.aku bukan nak tunjuk budak ni sebenarnya.motif nak tunjuk keadaan rumah mak aku lepas banjir.berpapan macam tu jela lantai.memang tikar getah habis buang.perabot banyak rosak.

pagi ahad tu,ada lagi balance pakaian belum siap bercuci.jeans levi's aku dah 3 kali bertukar air rendaman sebab berselut sangat.5 helai pulak tu.terkejut abah aku tengok,eh.banyak jugak awak tinggalkan jeans kat sini?

dah tak muat.memang kena tinggal la!..hahaha.

tu pun langsir langsir mak aku cakap takpela.tinggal jela dulu.kebetulan nextweek memang aku dah amik cuti nak balik kuantan,so aku kira aku basuh time tu la.aku round rumah pagi ahad tu,aku kesian sangat tengok pokok bunga berlumpur.aku basuh pokok pokok kat dapur dulu.cuci bagi nampak hijau balik.pokok yang kat depan tu nanti nantilah pulak.memang kesian aku tengok.tskkk.

lepas tu tengok berlonggok lagi gelas dalam bekas yang berlumpur jugak.aku pun tarik la bangku,tarik getah air,amik sabun dan hadap membasuh kat belakang rumah.pastu ada banyak lagi barang dapur terperangkap dalam tangki air yang abah letak kat belakang dapur.aku hadapkan juga.2 jam jugak kot aku duduk kat situ.sampai cramp la bontot aku kat situ.tak kisahlah.janji beban mak abah kurang sikit 5%.eh.sikitnya?haha.

aku dapat bagi bantuan kudrat ajela.nak bagi bantuan lain,belum termampu lagi.tu pun aku tongtong dengan adik aku belikan mak sabun basuh kain sepeket dengan downy.lepas tu sepeket Cukup Rasa.hah.kelakar betul anak mak ni ye.

tengahari tu,sebelum balik ke jerantut,kitorang singgah rumah mak kat permatang badak pulak.pun baju-baju aku dalam almari kena air banjir.nasib tak banyak jela.aku pun terus la pilih pilih baju mana nak buang,mana nak pakai.kira 2 round jugak aku mendobi semalam.ikutkan hati aku nak jugak campak almari aku tu tapi mak mertua kata jangannn..sayanggg.alamak.terus simpan balik.padahal aku rasa kalau pakai lagi tu,mau hapak baju aku lagi.mihmihmih.

dah mengemas kat rumah mak tu,balik malam jugaklah jadinya.dahla ejang nak tengok game Liverpool pukul 11malam.memang kecut perut i dalam perjalanan tu.dahla kereta tetibe aircond rosak.hadoii la kan.lepas tu, dengan haifa mengadu sakit perut la,sakit kepala la.nasib baik hasya tidur.tapi sampai satu tempat tu kan,ejang tak sempat mengelak.dia terlanggar babi yang baru lepas kena langgar.ejang kata ada daging tercampak dengan darah.bau dia ya Allah.hanyir sampai buat aku loya sepanjang perjalanan.haifa siap muntah dalam kereta 500meter je nak sampai rumah.aku dah 10 minit dalam rumah pun boleh muntah lagi terbau bau busuknya bau dia.hoihhh.

orang kata malang tak berbau.
tapi yang ni malang sangat berbau.

wekkk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...