Visitor

25.7.14

i miss my mom's cooking











sebulan okay hadap makanan masak sendiri / ejang masak / tapau bazar.
so hari ni sampai ahad finally dapat jugak merasa masakan mak dengan mak mertua.in sha Allah.

menu apa hari ni mak?anak mak nak makan sampai subuh.boleh?
yayyy..balik kuantan.ariba ariba..

24.7.14

Panduan Kalori Makanan Popular Hari Raya



agak agak korang,
aku rajin ke nak kira kalori di kala raya nanti?

raya

amacam persiapan raya korang?
sangat meriah?
meriah macam biasa?
biasa-biasa?
biasa je?
atau luar biasa?


tahun ni,macam biasalah.untuk kuih raya masih bermodal RM200.meriah tak kuih raya aku?

lepas tu modal untuk duit raya RM400.alhamdulillah.masih ada untuk bersedekah.

untuk kereta juga aku dah habiskan RM400 untuk cikputeh.time ni la kan nak bateri dengan altinater baru.pandai dia nak beraya jugekkk..

untuk baju.hummm..
untuk anak anak terpaling utama.yela.baju baru beli tiap kali raya je.time lain memang susah sikitla ibu dia ni nak sediakan.bukan tak beli langsung tau.cuma jarang sekali beli.kalau raya mesti beli top to toe.wajibulghunnah.

tapi taun ni jugak,ejang ajak aku shopping baju raya di KL.kalau dengar nak pergi SOGO terus rasa..wow! best gila laki aku taun ni.taun 2010 dulu dahla ajak shopping kat One Utama.gigih sangatkan dengan perut besar (pregnantkan haif) merayau carik baju raya.miahahaha.

this time rupanya pergi SOGO dan PARKING sahaja.kita shopping kat Jalan TAR. (T_____T)"

okay,situ pun happening apa.taun lepas pun aku sambar 2 pasang kurung moden pun kat Jalan TAR jugak.jangan nak eksen sangatla kak dd oi.
so taun ni baju adalah dari First Lady untuk perempuan perempuan dan dari A'Niz untuk laki laki.
jangan main-main.taun ni tema kaler hitam dan bercirikan islamik.nangisla korang tengok gambar raya taun ni.

pastu untuk baju kasual anak-anak,aku beli kat Jerantut je.kedai baju baju untuk golongan marhaen macam aku ni la.okay..seronok beli sebab RM200 dapat baju 7 helai dan seluar budak 3 helai.eh.berbaloi sangatlah sebab aku ingat lagi,taun lepas aku beli seluar jeans Polo RM100++ kat haifa dengan hasya,taun ni hasya dah tak boleh pakai.tahap pakai sampai terkeluar pampers.

baju aku dengan ejang tak settle lagi.ingat arini nak pergi Temerloh la.nak carik sikit sikit.ala,bukan nak banyak mana pun.janji spender dengan baju kecik terganti.eh?
itu pun nak tunggu raya jugak ke?

kahkahkah.

23.7.14

Mark Adam, Eyza Bahra & w.a.r.i.s - Salam Lebaran

lagu ghayo baghu.eden dongar pun taun lopeh maso tu diorang perform kek nasik lomak kopi o.
maso tu den nengokkan si mark adam tu hah.komain laie kiut.den dapat tau dia mix oghang filipino.

lagu ni sodap sebab rentak raggae..walaupun lagu baghu den ghaso ado nilai nilai estetika.intro dio tu den raso sodap macam nak makan.nengok videoklip pun cantik,walaupun ado part berghayo makan kuih kasuwi.hah.memang legend la.




SALAM LEBARAN
Produced by DJ Fuzz
Lyrics by Eyza Bahra & W.A.R.I.S

Syawal Telah Tiba 
Berkumpul Kita Sanak Saudara 
Teman Teman Setia Dan Kasih Yang Di Cinta 
  
Udara Hening Pagi 
Tak Ku Bising Mulakan Hari 
Lebaran Menjelma Lagi 
Masing Masing Tampak Berseri 
  
Berdoalah Kita Agar Dirahmati 
Dengan Keharmonian Kasih Dan Cinta Di Hari Bahagia Ini 
  
Bersamalah Kita Merai Pemberian 
Senyuman Tawa Riang Insani 
  
Salam Hari Lebaran 
Sambutan Kemenangan 
Hari Mulia Untuk Kita Meraikan Segala Kebahagiaan 
  
Salam Hari Lebaran 
Sambutan Kemenangan 
Hari Mencipta Untuk Kesalahan Dilupakan 
  
Bahagia Bersama 
Jari Di Susun Tanda Kemaafan 
Penghapus Duka Lara 
Penghubung Sesama Kita 
  
Selamat Hari Raya 
Ayuh Kita Semua Gembira 
Menziarah Keluarga Dan Sanak Saudara 
  
W.A.R.I.S. 
Bongka La Poit Buang Ghoba, 
Nijam Dogheh Poei Mandi, 
Baju Melayu Dah Gosok Ko? 
Apo Ekau Buek Malam Tadi, 
Wan Dah Tanyo, Bilo Nak Ko Sojid? 
Kutbah Dah Mulo, Nak Solat Ghayo, 
Polak Den Tunggu Ekau Tak Bongka Juo, 
Angek Lak Ati, Kang Den Lak Kau Bonci, 
Ghondang Itik, Sodap Bona, 
Itik Eh Boli Kek Juasseh, 
Dogheh Bongka, Dogheh Bongka, 
Ghayo Ghumah Mato air, 
Kisah Di Pagi Ghayo, Bermacam Tawo, Bermacam Hibo, 
Lomang Ketupek Tosodio, Apo Ekau Tunggu Laei, MAKAN!

22.7.14

weekend #18 : iftar

ramadhan taun ni ntah berapa kali aku kantoi bangun sahur.kesian laki aku terjebak sekali.

macam malam tadi,punya kepala memikir nak masak apa untuk sahur,sekali aku lena terus sampai subuh gajah.kesian dengan anak sekali sebab pergi sekolah lambat.T.T
teruk betul prestasi ibu dia bulan Ramadhan ni.

eh.selain tu jugak bulan Ramadhan ni pecah rekod sebab langsung tak berbuka kat tempat lain selain dari home-sweet-home!! (muka riak dan eksen nak mampuih)
masa pergi Jalan TAR dengan ejang aritu pun gigih balik rumah sebelum berbuka.punya la taknak berbuka kat luar.walaupun lauk tapau kat pasar ramadhan.

jadi sebab nak bersosial sikit,maka ahad baru ni aku dengan ejang ajak la rakan taulan beserta jiran tetangga berbuka puasa kat rumah.amboih.bunyi jiran tetangga tu macam buat kenduri je kan.takpun.jiran sebelah kanan je.tapi tu la kan..masing masing ada masalah,maka dalam 4 family yang diajak..1 family je yang datang.i is frustrared tau.tapi nak buat camne..

menu adalah nasi ayam dan laicikang.sebab dah terlebih kira sukatan makanan,maka yang datang tu dapat la tapau bawak balik rumah untuk sahur pulak.dan,kita hantar la jugak kat jiran sebelah rumah..


makanan yang semua orang pasti makan.hehe.


aku memang langsung takde chance ambik gambar time ramai ramai makan.ye.walaupun 1 family je yang datang tapi sebab bawak anak kecik kan,maka rumah memang meriah.riuh rendah.haha..

bestnya la dapat berbuka ramai ramai ni.pastu terus sentap sebab rindu nak berbuka puasa kat rumah mak.lambatnya balik kuantan haihh..


macam biasa.kanak kanak ni terpaling gembira.

iklan raya 2014 paling best

kali ni banyak jugak iklan raya best best dan kelakar.tapi terpaling best adalah 2 ni.


ini baru raya! (rtm)


adik (tm)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...