Visitor

19.12.14

nice to meet you, baby [Part II]

dah 3 malam aku menginap dalam wad kenanga ni. akhirnya, malam ni baru aku lega sebab semua dah settle. alhamdulillah.

mengimbau sikit kronologi proses keguguran aku ni :

Selasa (16.12.2014)

ejang meeting di kuantan dan aku keje, macam biasa. lunch hour aku balik rumah, pastu rushing nak ke toilet. sekali tengok, rupanya panty aku dah penuh darah, baju kurung aku pun dah terkena sekali. aku call ejang. pastu call nani sebab dia ada experience gugur. nani offer nak hantar aku pergi emergency, siap packing baju dah ni. sampai emergency, diorg check, doctor cakap takde jalan pun lagi. so, diorang bagi balik sebab tau esok aku memang kena masuk wad di hoshas, temerloh.


Rabu (17.12.2014)

pukul 3ptg aku dah terpacak kat wad kenanga, hoshas temerloh. tapi sebab full house, bed penuh, aku kena tunggu dalam bilik penyusuan dengan ejang. musykil aku dengan ejang masa tu nak buat apa. kahkahkah. (okay.tak lawak). pukul 5.30ptg baru dapat katil. pastu takde apa kot yang berlaku. just makan tido jela.


Khamis (18.12.2014)

ikutkan hari ni programnya pakar bius nk tengok condition aku macam mana. sebab ikut jadual D&C nak buat esok (jumaat). masa aku sibuk layan whatsapp group, pastu lepak lepak santai dengan jiran sekatil..tiba tiba aku rasa macam darah banyak gila keluar. pastu sakit plak tu. aku pun pegi la toilet. masa tu jiran sebelah katil aku pesan "kencing kat lantai tau. jangan kencing dalam bowl".

elok je aku nak kencing, pup! keluar la beberapa ketul darah beku, siap ada fetus! aku nampak bentuk kepala, badan, kaki dan tangan, walaupun saiz dia cuma besar ibu jari tangan aku. aku jerit panggil nurse. diorg kutip fetus dan bawak pegi kat doktor.aku pun balik semula ke katil.

sebab tak selesa darah banyak lagi, aku pegi plak toilet jauh sikit untuk tukar pad, sebab toilet tadi cleaner tengah cuci darah aku yang berlambak tu. sampai toilet situ, sempat aku tukar pad..tiba tiba aku pening. gelap mata, tapi sempat aku tarik bell untuk panggil nurse. sampai je nurse terus aku tak sedar apa dah..tau tau dah atas katil aku. masa tu aku prasan la aku kena cucuk, masuk water drip. lepas tu masuk oksigen..pehhh..teruk gila rasa.

tak cukup lagi, aku rasa sakit merengat pulak. ya Allah..sakitnya la. nurse pun tarik katil aku ke bilik scan. kantung ada lagi rupanya, so doktor sedaya upaya bantu aku keluarkan kantung pulak. masa tu diorang induce aku dengan ubat untuk slowkan darah & kembangkan rahim. siap tu, aku dah mula rasa loya (effect induce). tapi pastu okay. sebab dah lapar sangat dan kebetulan lunch set dah sampai..aku makan dulu. jiran jiran sekatil la tolong aku bancuh milo, angkat katil bagi aku sandar, sediakan makanan.. pehhh.. memang aku kenang sampai mati la jasa baik diorg ni.

siap makan, aku minum air suam. terus aku rasa loya. nurse tak sempat ambik beg muntah, aku dah muntah dulu. sampai lunyai aku atas katil. dengan bleeding lagi. sampai satu katil penuh dengan darah aku. lepas muntah, terus aku tak sedarkan diri.

pastu aku terasa orang pegang aku. mak!
ya Allah..masa tu aku rasa nak nangis pun ada. dengan bantuan mak dengan kak ina, dapatlah aku bersihkan diri, mandi..pastu terus segar. dinner set sampai, tengok lauk ikan aya. kak ina turun pergi kantin belikan aku bubur pulak. ya Allah..sebak gila okay sebab diorang dari kuantan semata mata nak tengok aku. dahla mak takbleh jaga aku sebab yang boleh dijaga cuma orang yang kena operate. ok, janji aku dah okay, segar..cukuplah. so, mak abah semua pun balik la lepas waktu melawat tu.

dan aku pun tido lena dari pukul 8malam sampai pagi! (bak kata kakak depan katil aku ni).


Jumaat (19.12.2014)


scan pagi ni, doktor nampak ada lagi balance yang tak keluar lagi dari rahim. so, kena cuci jugakla nampaknya. start pukul 12tghari tu, terus aku kena puasa. dalam pukul 3 tu nurse dah mula suruh aku tukar baju untuk masuk operation teater (OT) dan aku kena tolak ke sana la. masuk OT, doktor bagi aku ubat tido. tak sampai 10saat, aku dah tak sedar apa. tapi aku dapatla rasa apemenda yang diorg kerjakan kat aku. haha. sampaila siap cuci..alhamdulillah. lega rasa sebab aku tak weng langsung seperti yang digambarkan oleh orang sekeliling.

petang, ejang datang melawat. masa tu doktor cakap dah boleh discharge, cuma depends pada aku la nak balik malam ni jugak atau tunggu esok. ikutkan memang la malas nak susahkan ejang ambik esok plak. sejam perjalanan jugak tu. last last kitorang decide nak balik esok la sebab takut aku ada effect apa apa lagi malam ni kan.

doktor pulak nak scan aku semula untuk pastikan aku betul betul sihat. skali masa scan tu doktor find something pulak. kata dia ada darah beku yang belum keluar habis. so, aku terus kena cucuk dengan ubat untuk kecutkan rahim, untuk tolak darah beku keluar dari rahim.

so, memang patutla aku balik esok hari je. kan senang.


Sabtu (20.12.2014)

cadangannya balik la. apalagi. huhuhuahahahaha..


ok. tamat kronologi.


so, alhamdulillah, semua dah settle. harap harap lepas ni boleh la aku berpantang dengan aman dan tenteram. insha Allah.

30 hari je kan?

hehehehe











posted from Bloggeroid

15.12.14

hasya #11

lagi sebulan hasya nak masuk 3 tahun. eh, baru 3 tahun ke?
apehal aku rasa macam dia dah macam budak 4 - 5 tahun??

hahah.

badan dia dah sama besar dengan kakak haifa, lepas tu perangai dia sekarang memang buat aku pegang kepala kiri kanan depan belakang.




taktau la memang perangai anak ke 3 ke apa ni. tapi dia memang berbeza la sifat dan perangai dengan abang kakak dia.

  • hasya ni selamba, jenis suka buat taktau dan agak keras kepala. aku cakap ke, tego apa apa ke, dia memang buat donno je. jenis buat rilek je. kalau aku marah, dia marah aku balik. siap angkat tangan pulak nak lempang aku. haih? ibu pulak yang kena?
  • lasak dan lebih agresif. agak agak kalau nak ajak dia main, korang kena tahan mental dan fizikal. abang dengan kakak dia memang selalu kena bahan, kena lenyek, kena tumbuk, kena debik, kena pukul dan kena macam macam dengan dia. tinggal aku kena tahan telinga la pastu dengar abang dengan kakak nangis ngadu adik buat. huiiii..boleh tahan ni. tengok badan la woi.
  • bercakap pun pandai. pandai sangat. dulu dia selalu cakap "bodoh" (dia duduk dengan pengasuh lain dengan abang kakak)..sampai satu tahap, aku pernah cili kan je mulut dia. lepas tu takde dah. bukan niat nak aniaya dia, tapi dia serik. biar dia tau tu bukan perkataan yang patut dia sebut.
  • penghibur. banyak idea. dia punya perangai memang terpaling loyar buruk bagi kitorang satu family.





memek lawak dia ni nampak sangat mengikut abah dia kan? kan?
haha.. aku tak lawak sangat. merepek boleh la. (cover).


  • rifdi paling suka main dengan hasya ni sebab hasya rajin melayan dia nak main tembak tembak ke, nak main lompat lompat ke, main kejar kejar ke sebab hasya jenis lasak. kalau haifa dia suka hadap pen dengan buku, bukak buku, main bear, bercakap dengan bear.. haaa. perempuan sangat kan.
  • kememe (jenis menangis merengek mengada ngada). yang tu kadang kadang buat aku rasa nak 'pang' je. alahaii.. kalau tido malam tetibe dia nangis, pastu kaki mesti tunjal aku, tunjal abah dia. memang nasib kau la kan lepas tu kena apa. kadang tu, gigih jugak la ibu dia bangun, bancuh susu.. baru dia diam.  tapi time dia tido dengan aku la. dia suka tido dalam bilik kakak dia. tak pasal pasal abang kena mengalah masuk tido dalam bilik ibu. ahaha.
  • hasya jugak seorang kakak yang caring ye. dia boleh tolong henjut buai baby kat rumah pengasuh, boleh tolong jaga baby dan boleh tolong main dengan baby. sampaikan masa aku pregnant itu hari, hasya selalu datang cium perut aku, lepas tu gesek gesek muka kat perut aku. bila aku cakap "ibu geli"..dia mesti jawab "adik bukan gelikan ibu. adik gelikan baby"..


bahaha.
sabar dik. kita tunggu baby baru pulak. insha Allah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...