Visitor

15.1.15

Churros

google


aku jumpa resepi simple ni kat fb dan terus aku printscreen. bukan sebab nampak sedap je, tapi sebab nampak ehhh..tak pakai banyak bahan punn.

ha,aku kalau resepi kuih muih paling ringkas la aku paling suka. jenis guna bahan sedia ada kat rumah. memang suka sangatlah. so, masa dalam pantang dengan takde air pulak tu aku bleh buat buat eksperimen kuih ni. jangan memain ye time semangat aku tu ada. jaga kau.

Resepi Churros (Kuih Belimbing)

Bahan Bahan :


  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan marjerin/butter
  • 1 sudu makan gula
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla


Cara-Cara :


  • Didih airkan air, gula dan marjerin
  • Sementara tu, dalam mangkuk lain pukul telur dan esen vanilla
  • Tutup api. masukkan tepung dan kacau cepat cepat
  • Biar adunan tepung sejuk sikit dalam masa 5 minit
  • Kemudian masukkan tepur dan kacau cepat cepat hingga sebati tepung tadi
  • Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam piping bag yang ada nozzle star dan picitkan ke dalam kuali. Potong setiap 5cm 
  • Goreng hingga kekuningan dan angkat
  • taburkan gula/icing.
google
dip dalam coklat pun katanya marvellous


haaa..terliur tak kau tengok? dahla bahan simple gila. so, aku buat hari tu nampaknya berjaya. sampaikan anak anak aku makan takde tinggal kat ibu abah dia dah. tu pun takde piping bag nozzle star. aku pakai picit letak dalam plastik, lepas tu gulung dengan wrapping paper. bahaha. tak senonoh. janji anak aku suka.

nah churros versi kak dd.
hahaha.

14.1.15

chaotic kiddos #10 : school 2015

1. Norhaflan Rifdi (7 tahun)



dah masuk darjah 1 (T-T). dia masih di sekolah yang sama masa pra dulu. sebab dah biasa dengan sekolah, rifdi tak kisah sangat . perasaan macam nak nangis pun tak terukir kat muka dia tu. first day pergi sekolah pun terus masuk baris, beratur macam takde apa masalah. yang kantoi ibu dia je.

breakfast date dengan ejang tetiba teringat "eh.rifdi nak makan apa rehat ni? duit lupa bagi!!"

eh eleh. apa ke kejam beno aku ni. so time recess tu aku pergi hantar duit belanja sambil tengok dia beli apa kat kantin. so far, okay je dia. tapi sebab nampak member bawak bekal, esoknya dia request nak nasik putih & ayam goreng. check masa recess semalam, nasik habis tapi ayam tak habis.

so, hari ni dia request roti sapu coklat pulak. heh.



2. Norhaifa Rafissa (5 tahun)

dia ni pun rilek je pergi sekolah sebab tahun lepas dah masuk tadika dah tengah tahun. yang dia pergi sekolah sendiri tu, korang ingat tak? cuma taun ni beli baju baru khusus untuk budak perempuan, baju kurung. tahun lepas pakai kemeja siap tight in, pakai baju abang rifdi. kahkahkah.


first day tapi pergi hantar abang sekolah dulu

ejang cerita masa hantar dia first day tu, haifa siap bagi salam kat cikgu. pastu rilek masuk berborak dengan cikgu dia. tak layan dah abah dia yang duduk kat pintu. haha. settle lagi satu kerja.

second day



3. Norhasya Rasyidah (3 tahun)

masa hantar abang masuk sekolah

ehh. mana pergi sekolah lagi budak ni. duduk rumah pengasuh dulu ye dik. bahahahammmm..



ibu pun dah balik semula rutin bangun 5.30 pagi.
tu pun tetap terkejar kejar jugakkk..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...