Visitor

16.4.15

iPhone murah

sorang member aku terpandangkan seorang lelaki yang berpakaian kemas sedang menghisap rokok, sambil memegang telefon bimbitnya. tiba tiba member aku pun bertanya;

"dd. dia pakai apa tu? Apple ke?".


sambil menoleh ke lelaki tersebut, dan memerhatikan sekali imbas, aku pun menjawab, 

"amenda? telefon ke? kalau telefon tu bukan Apple. itu iPhone".


tak puas hati lagi member ni sambung lagi, "eh. kan ada gambar Apple?".


"iye. tapi kalau handphone Apple memang orang panggil iPhone".


senyap.

dia masih memerhati lelaki yang bagi dia nampak segak dan kelas walaupun muka tak hensem mana. Matanya ke dalam, hidung pun kembang, tapi sebab iPhone punya pasal, member aku tu tak berhenti usha lelaki tersebut.

"mahal tak iPhone? henpon saya ni pun dah teruk sangat rasanya. internet boleh whatsapp je. facebook takleh view.."


bebel member aku ni sambil cuba lagi bertanya pasal iPhone. aku pun jawab laaa;

"mahal laaa..latest punya iPhone 6 tak silap dua ribu lebih".


aku jawab sambil main game Bubble Shooter. padahal masa tu aku tengah lepaskan penat mengukur jalan. letih gila. letih jugak aku nak melayan member aku sorang nih!

"rasa macam nak pakai iPhone jugak laaa..ok takkk?" - taknak habis tanya lagi dia ni.
"ntah..ikut laa.rasa mampu pakai laaa". aku layankan je lagi. tabah je.

"rasa nak macam nak beli lahh."
"hmmmm..."..

"ada iPhone murah tak?"  ..........  "dd..ada jual iPhone murah tak? 
haih. bertalu talu soalan. taknak habis lagi dia ni..letih dah ni..



"Ada! Kat Sen Heng!".

muka member aku dah blur.


"kalau beli kat Sen Heng habis bayar baru dapat ek?". 



eh. aku pandang kecik beso je dia ni. aku pun jawab lagi;

"eh. beli terus dapat laaaaa..tapi 2 taun la bayar bulan!".

"ceh." - member aku tarik muka.





laaa..kata nak iPhone murah. tu jela yang ada.
ceh.




13.4.15

hope for the best, expect for the worst

jap. nak gi amik kain kotoq nak lap blog berabuk.

fuh. dapat jugak mengadap blog walaupun minggu lepas punya post berderet tu tetap masuk. dua minggu ni hectic gila. dari saat pak mertua aku masuk ICU, lepas tu aku rasa aku memang terus tak jumpa masa yang sesuai nak berpoya poya depan pc.

depan henpon lain cite la wey, menda kecik. bloggeroid aku plak ada time jadi bangang, so tak dapat la aku update blog secara ringkas.

oh, pasal pak mertua aku tu. sebenarnya, aku dapat tau ayah masuk hospital tengah hari isnin tu. kencing manis tahap bahaya. tapi sebab ejang ni kena settlekan jugak slide untuk department dia meeting esok, makanya dia balik malam. tu pun selepas dia tanya aku nak balik sekali ke tak ke Kuantan. aku just advice dia supaya dia balik la dulu. aku biar handle anak anak kalau takde apa yang emergency kat sini.

esoknya, masa aku layan anak aku makan kat Pizza Hut tetibe ejang call, suruh berkemas sebab kejap lagi dia nak balik ambik aku. aku macam haaa? kenapa?. tapi ejang tak cakap apa apa pun kecuali ayat dia suruh aku berkemas. bila aku tanya condition ayah, memang dia tak cakap apa melainkan nanti saya sampai.
perasaan aku masa tu? dude.aku nangis sepanjang masa aku drive balik rumah!

ejang sampai dari kuantan jam 10.30pm siap berteman dengan adik dia, iman. agak agak pukul 12 malam kitorang baru gerak balik ke kuantan semula. bayangkan, naik keta kancil aku sumbat 6 orang, adik iman yang berat 100kg++ dan beg penuh satu bonet siap letak atas speaker keta, cik puteh aku mampu bergerak 60km/j sahaja. kitorang sampai kuantan 3.30am, dan selamat sampai kat rumah mak aku pukul 4am. anak aku sampai umah mak aku pun dah mamai, takde jerit jerit macam biasa. terus senyap.

sebenarnya, ejang ambik aku emergency sebab doktor kata ayah dah nazak. doktor tak boleh buat apa dan doktor pesan suruh mula baca Yassin. dah macam macam wayar masuk, siap ayah dibantu dengan alat dan mesin. ya Allah. sedih gila aku rasa. masa tu kalau teringat kat ayah, confirm air mata aku meleleh leleh macam air paip rosak getah.

aku forward whatsapp kat semua group, minta doakan ayah mertua aku supaya selamat. masa tu kawan kawan aku semua bagi support, dan paling terkesan ada yang ingatkan aku;

"hope for the best, expect for the worst"

menangis!

ayah duduk dalam ICU 3 malam. tapi alhamdulillah, hari khamis masa aku datang melawat, aku tengok nama dia ayah takde kat situ. eh? rupanya dah keluar dan masuk wad kat tingkat 8b. Ya Allah! Allah Maha Besar. lega dah tengok ayah masuk wad biasa, moga terus menerus sihatlah hendaknya.

aku ada di Kuantan sampai ahad sebab kebetulan minggu tu abang aku buat kenduri aqiqah anak dia. so, ahad sebelum balik ke jerantut, sempatlah aku pergi melawat ayah kat wad. masa tu dahla nak masuk Maghrib, lepas tu orang dah habis melawat, selamba je aku masuk anak beranak pakai pass. Dahla time tu, baru ada kes Nepal terjun dari tingkat 8 sebab bunuh diri. rupanya Nepal tu selang sebuah katil pulak dengan ayah! T-T

dah tukar wad, anak cucu berkampung kat tepi koridor.



alhamdulillah, berkat doa semua sahabat, ayah dah keluar minggu lepas.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...