Visitor

28.10.15

Truths Every Girl With Glasses Knows



kalau kecik dulu aku dah pakai spek mesti comel camni.
kehkehkeh.


aku pakai spec since form 1. umur 13 dan dengan saiz spek yang besar gila. abah cakap pakai spek besar la bagus, senang nampak semua menda. eventho masa tu power cuma 50 je. sebab aku malu spek besar macam Dato' Siti Hasmah, aku hanya pakai time dalam kelas je.

selama aku pakai on off dulu, penah 2 kali la spek aku jahanam sebab spek sangkut kat leher baju sekolah. satu sebab jatuh dalam lubang toilet sekolah (choii) dan satu lagi jatuh masa lintas jalan, pastu spek kena lenyek dengan kereta.

lepas dari tu memang aku buat spek terus pakai. tak cabut dah, dan since tu la aku mula jadi budak spek.

bila dah kerja, aku feel bored kot pakai spek. mula la aku try lense. yela, macam awek kat atas tu la..bila makan/minum menda panas, pastu mesti spek kelabu. keluar dari kereta yang pasang aircond, mesti spek pastu kelabu. redah hujan, spek basah. ingat aku suka ke nak cabut nak lap? hoihh..malas.

aku penah pakai lense after pantangkan rifdi. tapi lepas kes tu terus aku pakai semula spek. tapikan, lama-lama pakai spek ni, aku rasa lebih cool pakai spek sebab aku rasa muka aku muda remaja. kahkahkah. maybe sebab faktor usia kot. bila aku pakai spek aku rasa segala kedut bawah mata, tepi mata habis kena sorok. haa, kan nampak muda. sebab tu kalau aku cakap ramai geng aku kata muka aku macam zaman sekolah dulu, ramai aje yang percaya! dan paling best sebab aku dapat jadi diri sendiri. yeah (buat lambang peace).

tapi paling syok sebenarnya kan, sebab taste ejang adalah bukan perempuan pakai spek. tapi dia dapat wife specky! nampak tak special nya aku kat situ. kahkahkah.



gambar 2013 ni. kena kabo awal awal.

27.10.15

rifdi #66

minggu ni minggu final exam rifdi.

klakar jugak sebab sebagai ibu yang berkaliber, aku berusaha untuk spend time mengajar dia. walaupun semalam Maghrib tu aku dah tumbang. dan masa mengajar aku bleh tersengguk tidur!..dua malam plak macam tu. ciss.

untuk first day aritu rifdi ada paper Pendidikan Kesihatan, Pendidikan Islam, Muzik dan Seni Lukis (DSV).
first day tu aku mengajar subjek lain okay aje. dah malam tu aku ajar Pendidikan Islam. aku refer buku teks tulis huruf hijaiyah basic. buku latihan pulak huruf hijaiyah ada huruf cha, nga dan ga. ok, mula pening nak follow yang mana.

rileks.

masuk bab rifdi suaikan perkataan jawi dengan huruf awal. pening jugak sebab rifdi belum cam habis dengan huruf. ok, aku rileks lagi.

masuk pulak bahagian tulisan jawi. aku dah gugup tengok rifdi yang tak cam habis lagi huruf, nak sambung huruf huruf untuk buat perkataan pulak. aku dah nervous.

masuk bab Sirah, aku baca buku teks. aku baca buku latihan. aku pandang rifdi..sudahnya aku cakap kat rifdi,

"pergi tido la rifdi. esok nak exam."



padahal baru pukul 9.30 malam. aku nak rehatkan minda.
aku pulak yang nervous macam mana la dia nak hadap paper exam esok?
mencabar betul subjek budak darjah 1 sekarang ye?

huh.

rotan tu macam biasa la. ke meja, ke dinding, ke kerusi perginya.
good luck abang rifdi. ibu doakan abang dapat buat yang terbaik.





Voices Of Ummi - Erti Al Fatihah




Erti Al Fatihah

Album : Erti Al Fatihah
Munsyid : Voice Of Ummi
http://liriknasyid.com

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
Segala Puji bagi Allah,
Tuhan Semesta Alam
Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Yang Menguasai hari pembalasan

Hanya kepadaMu (Ya Allah)
kami menyembahMu (Ya Allah)
hanya kepadaMu kami mohon pertolongan

Tunjukilah kami jalan yang lurus
(yaitu) jalan orang-orang yang Kau kurniakan ni’mat kepada mereka,
bukan (jalan) mereka yang dimurkai
dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat







p/s : bukan saja untuk anak, untuk ibu bapa pun perlu hafal nasyid ni. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...