28.6.16

Hukum Kad Diskaun

untuk pengetahuan dan kefahaman. kalau masih rasa ragu-ragu, boleh carik ustaz terdekat untuk perjelaskan semula.
.
.
.
.

Perkongsian dari Channel Usrah Solat
Hukum Kad Diskaun
Ramai bertanya saya tentang hukum kad diskaun iaitu membeli dari pasaraya/premis tertentu menggunakan kad keahlian dan akan mendapat diskaun dari kad tersebut.
Hukumnya boleh diperincikan seperti berikut:
1. Jika kad tersebut mempunyai yuran berkala seperti setahun sekali perlu dibayar atau 6 bulan sekali maka hukumnya haram. Ini kerana ia mempunyai al-Gharar (ketidak jelasan) dalam jual beli berapa banyak diskaun yang akan diperolehi dalam masa setahun atau 6 bulan selepas dia membayar yuran keahlian.
2. Jika kad tersebut percuma atau hanya dibayar sekali sahaja (iaitu dibayar ketika mendaftar) yang dikira sebagai harga kad tersebut maka hukumnya harus. Diskaun yang diberikan oleh premis tersebut dikira sebagai hadiah kepada pelanggannya.
Point no 2 itu, bukan hadiah tetapi janji penjual nak jual harga lebih murah, bayar sekali itu hanya untuk bayar kos kad dan menggalakkan pelanggan setia kepada peniaga


Wallahu a'lam.
USRAH SOLAT DAN QA AGAMA


📝by:
Soalan berkaitan tajuk ini boleh diajukan kepada: Ustaz @AiyyuziAlUsimi Ustaz @alFilfilaani Ustaz @badTarim Ustaz @redlof17 Ustaz @azizkanun Ustaz @Hazrialbindany Ustaz @Salafytobat93 Jawapan…
TELEGRAM.ME

21.6.16

Cheesekut Leleh Chill

hai. bulan puasa kali ni aku jarang sangat memasak menu iftar. setakat masak nasik aje. lauk semua tunjuk dengan duit. taktau la apahal jadi camni. sahur pun sekadar apa yang ada je. takat panas lauk, goreng telur aje la so far. pemalas tak? ha, bukan sebab malas sebenarnya tau. tapi wasatiah *kibas tudung slow motion*

disebabkan itu, aku tekad di kala rehat hari Jumaat yang panjang aritu..aku buat CHEESEKUT! akakaka. macam la hebat sangat ye. padahal chilled cake je. sebenarnya plan asal rehat tu nak vacuum kereta. tapi sampai rumah aku mode perempuan melayu terakhir tiba tiba on. dah tak memasal pergi dapur.

ok. cheesekut aku ni resepi dia mudoh amat bak kata orang pahang. takyah pening kepala timbang tara segala bahan. mari kita lihat apa bahannya bersama-sama. pastu mari (sambil buat isyarat ajak sambil berjalan maju ke hadapan) :



Bahan :

250g cream cheese (aku guna tatura)
1 tin susu pekat manis
1 paket biskut pingpong
sedikit nestum


Cara-caranya ialah : (baca guna nahu macam dalam rancangan memasak tu okay)

1. Bancuh 250g cream cheese dengan 1 tin susu pekat manis sampai sebati. Aku blend kan aje.

macam ni. lepas tu aku blend.

2. Sediakan bekas untuk buat cheesekut ni tadi. ikutlah nak pakai loyang ke, tupperware ke.

3. Susun biskut untuk lapisan pertama dalam bekas tadi.

4. Ratakan cream cheese + susu tadi ke atas lapisan biskut yang disusun.

5. Tabur nestum ikut la nak banyak mana.



6. Ulang balik kerja 3 - 5 tadi sampai mana yang korang nak. Aku yang last tu dah malas sangat, so cream cheese atas skali dia tebal sikitlah. tu yang terjadinya leleh tu sebab nanti dah siap masa makan, atas dia creamy meleleh leleh. Allah, menjejes air liur aku masa menaip ni ha.

7. Settle menyusun, boleh la sumbat bekas tadi dalam fridge. kalau boleh biarlah esok usik sebab dia lebih umphh dan dah keras.

Aku usik gak malam tu, memang la sedap dah, boleh makan tapi lembik la sket. tak cukup power.

.
.
.
.


ni keadaan malam esoknya. memang buat berbuka la. pastu ulang balik makan sebelum tido.




baking aku kurang pandai, tapi chill gini aku percaya hasil tangan aku sedap. hahahaha. riak pulak.
ok, selamat mencuba.

8.6.16

Rifdi #69 : Puasa

Arini hari kedua rifdi puasa, insha Allah.
First time kot ajar anak puasa. Kahkahkah. Ibu punnn.

First day memang tak puasa la sebab aku kejut sahur, taknak bangun. Lepas tu bangun tido, nangis sebab perut terlampau pedih agaknya sebab malam sebelum puasa tu memang dia tak makan langsung, selain makan aiskrim Baskin Robbins petang tu aje. Kesian. Aku bagi nasik lauk ayam goreng masa sahur pun dia muntah balik. Sudahnya pesan kat Apok (adik bongsu ejang) pergi belikan roti coklat 10 bungkus.

Hari kedua puasa. Aku memang tak kejut rifdi time sahur. Tapi bangun pagi tu masa aku tanya, _"abang nak makan?"_
Rifdi cakap dia nak puasa. Mula mula aku ingat taknak gak bagi dia puasa, takut tak tahan. Tapi kalau dah dia nak cuba, why not aku bagi ajekan? Lapar kang makan ajelah. Puasa la dia tanpa sahur dan tanpa niat. Kwangkwangkwanggg..

Tapi memang dia kuat semangat. Cuma petang nak asar tu dia ngadu terlampau dahaga. Alah, sayangnya rasa nak bagi dia berbuka. Mak aku pun cakap, _"abang minum air. Nanti puasa balik"_
Rifdi pun minum sikit dan sambung puasa. Kehkehkeh.

Alhamdulillah, dua kali minum (sikit), akhirnya dapat gak puasa. Boleh laaa..itupun semalam abah dia awal awal belikan lego, bagi kuat semangat lagi.

Hari ni hari ketiga. Rifdi bangun sahur, dan so far takde lagi ngadu lapar ke, letih ke dahaga ke..
Harapnya dapatlah bertahan. Moga moga dia kuat semangat sampai ke hujung Ramadhan. InshaAllah.


posted from Bloggeroid

6.6.16

Salam Ramadhan 1437H

Sebelum Ramadhan, sempatla kitorang keluar melepak makan aiskrim di Baskin Robbins, Megamall.

Sebenarnya dah lama kot aku mengidamkan aiskrim BR ni. Since pregnantkan riyadh, masa aku ada meeting kat Genting Highland. Masa tu aku nampak kiosk dia, pastu aku cakap kt officemate aku, esok sebelum balik aku nak singgah gi makan aiskrim kat BR. Sekali aku balik tu tak lalu kat situ. Kakakakaka..apa la. Terus balik tak jumpa jumpa dah BR.

Jadi, sebelum puasa esok baik petang ni pulun aiskrim. Ehhh..pecah pantang aku makan aiskrim hoiii.












Heheheh. Oklah. Untuk semua yang dikenali, aku mohon maaf di atas kesilapan ketika berbicara, terkasar bahasa, terkurang ajar, dan terlebih dalam beberapa perkara.

Semoga bulan Ramadhan kali ini mengajar kita erti kesabaran dan keinsafan.


posted from Bloggeroid

5.6.16

Kerabu Mangga Simple

Buat berbuka puasa pun sedap nih!

*Bahan*

1. Mangga
2. Carrot
3. Bawang merah
4. Kacang panjang
5. Lada kecik
6. Ikan bilis.


_Cara_
1. Cincang/sagat mangga & carrot
2. Hiris nipis2 kacang panjang & lada kecik
3. Mayang bawang
4. Basuh bilis dan goreng dengan minyak garing2. Toskan dan tumbuk sampai berserbuk.
5. Gaul semua bahan dan makan.
6. Tak perlu letak garam & gula.



posted from Bloggeroid

1.6.16

kegilaan #20 : Instant shawl by Nor Ain

entry kepam & sila bersedia untuk muntah sebab banyak gambar selfie.

aku memang penakut nak cuba instant shawl memandangkan kalau pakai, muka jadi leper. nak nak kalau kain jenis lycra, bila pakai kat dahi of course melekat takde bentuk. ibarat macam pakai syria. leper bak bulan purnama.

masa bff aku, ain promote instant shawl yang dia jahit kat group whatsapp pun aku tak beria sangat nak membeli. tapi sebab dia tawarkan harga yang berbaloi untuk aku cuba, maka aku pun order selai. colour aku suruh ejang pilih.

dah dapat tu memang kelakar jugakla sebab dari petang membawak ke malam aku pusing pusing tengok lubang muka ada tapi taktau sungguh kedudukan dia camne. dah malam baru jumpa, terus send gambar kat group. peh. lawa pulak walaupun pakai tak semenggah mana.

maka, start dari dapat shawl tu memang tiap masa kot aku sarung sebab senang gila. sarung je dah siap. takyah pikir nak lilit lilit dah. pin kan je kalau nak kemas. material kain pun best, sejenis bubble crepe. tak lembik dan tak keras. yang pasti kalau malas iron hari esok, lusa, tulat and soon pun takpe.

instant shawl


tak lama tu, ain share lagi instant shawl yang dia buat. kali ni ada instant dengan dua muka. aku pun amik kedua-dua jenis tu.

 
mustard instant shawl


dua muka.


haa, meriah kau muka aku hari ni.
memang puas hati la dan memang kalau instant, aku carik ain je. untuk raya pun aku tempah dengan ain dah pun, skali yang haifa dan hasya.

kalau ada yang berminat nak order, boleh la pergi ke :

Facebook Nor Ain : Cahaya Mata
Instagram : @aainkhalid

atau whatsapp/call terus kepada : +6019-931 2607



nak request colour pomboleyyy.

POPULAR POST