6.2.18

DIY Ironing Board Cover

hek eleh. apesal tak beli je cover readymade. berlambak je jual kat DIY tu. takyah la nak swag sangat kan.

ha, sebabnya iron board aku sangatlah rare ye tuan tuan dan puan puan. board lama patah, so husband kita yang kreatif dan inovatif tu kata "meh sini abang repair". maka isteri solehah ni pun layankan je walhal baik beli baru je. takyah nak susah susah sangat.

so bila dah siap, board kemain lebar tak jumpa dah saiz cover. aku pun apadehal kan. laki ku kreatif, isterinya pun sama je. maka, aku gi kedai kain 1 Malaysia pastu gi kedai bunga & barang pengantin.

Modal span 4 keping rm1.60 x 4 = rm6.40
Modal kain semeter = rm7
Total : RM 13.40 sahaja

Buat pun bukan susah. Sejam je siap haha.


bahan - bahan
span | kain | stapler besar

nak buat pun tak susah. 

  1. memula letak span atas board. pastu kemaskan dan stapler. 
  2. letak la span sebanyak mana korang nak. aku letak 2 lapis. saja..nak bagi selesa dan sedap gosok. kemaskan dan stapler.
  3. Seterusnya. Letak kain tadi. Adjust la nak letak camne. Potong mana yang tak berkenaan.
  4. Kemaskan dan stapler.







pandangan bawah board. ko tengok laki aku punya papan beso mana.

TADAAAA!


Dah siap. Senang je kannn.
Selamat men-DIY!

1.2.18

Skincare Routine (I)

St. Ives Scrub | Marine Essence Beauty Bar | Cozuma CC Cream

Hai. Sebab dah lama tak blogging, meh sini aku nak share skincare routine. 

Ala, bukan apa. Since ramai tego kulit glowing la, flawless laa..(orang kata tau). Nah! Aku share la sketttt skincare untuk muka setiap hari. Nak kata kulit lawa sangat pun tak, tapi alhamdulillah skarang takde la jerawat bersepah, jeragat bertepek, kulit muka bersisik apamenda bagai.


So, ni la rahsianya (alamak. dah tak rahsia dahh) :


1. St. Ives Green Tea Scrub

Yang ni aku pakai 2 kali seminggu. Tapi tengok keperluan la gak. Kalau balik site tu memang scrub abih la. Asalnya dulu aku pakai Apricort, pastu try Green Tea Scrub pulak. 


Tapi series pakai yang ni memang lagi best. Tujuan pakai opkos la nak buang kulit mati, kulit berkerak, pastu taknak kasi pori-pori tersumbat. Memang recommended. 


Carik kat Watson's/Guardian je beb.



2. Marine Essence Beauty Bar


Bar ni favorite. Hari hari pakai. Setia pakai hampir setahun 4 bulan dah pun. Lepas pakai memang rasa muka bersih sangat, fresh dan wangi. Kalau tak pakai rasa ketagih sebab nak muka bersih je selalu. Memang best gila. Recommended.



3. Cozuma CC Cream


Yang ni pun dah nak setahun pakai. Memang krim muka terbaik. Kalau apply ni takyah pakai bedak pun takpe. So far kalau aku gi keluar jalan ke, gi keje ke, memang pakai Cozuma ni. Pun dah rasa flawless sesangat. Pun recommended.



So far, 3 produk ni je aku pakai untuk luaran. Yang beauty bar dengan Cozuma tu aku jual aku pakai cenggitu haaa..nak try bleh order. Dedua ready stock. Memang ada setiap masa dalam rumah.


Ni luaran punya. Next time aku share lagi ye,

Tata!