Visitor

31.12.13

rifdi #52

lusa rifdi dah nak masuk pra.aku cadang hari ni baru nak beli barang sekolah dia.haha.kejamnya.

okay.memandangkan lusa dah nak sekolah,aku doakan semoga dia cepat-cepat cover pelajaran dia nanti.paling aku doakan agar cikgu fahamlah apa yang dia cakap.err..siapa taktau rifdi sebenarnya masih lagi pelat bila bercakap.aku tak kisah sebab aku juga sampai ke tua masih pelat.cuma makin jelas dan orang pun dah makin faham.hehe.

tapi kan,walaupun rifdi pelat lagi tapi dia sangat kuat bercakap dan bertanya.paling best kalau dia nak bagitau something,tapi dia bagitau kita : contoh "ibu..abang nak tanya".
tapi bukan tanya.dia cuba nak bagitau,or mention or bagi statement.

banyak dialog lucu dia yang aku takbleh blah nak jawab or balas.kalau pikir balik nak gelak pun ada.nak marah pun ada sebab terasa macam bangang betul kenapa aku takbleh jawab time tu.

satu.
berhenti di sebuah masjid.rifdi pun mula soal aku.

rifdi : ibu.masjid ni kena air (banjir) tak?
ibu : tak.sebab dilindungi Allah.
rifdi : kenapa Allah tak lindungi rumah?

speechless.terus aku buat-buat pengsan.


dua.
semenjak tahu McDonald's Jerantut dah dibuka malam ahad lepas,terus rifdi keluarkan statement.

"lepas ni kita boleh makan mekdonal dengan kfc dua dua!!"

emak kau!


tiga.
sebab rifdi tak puas hati dia anak siapa (anak abah atau anak ibu),maka aku pun cerita laaa.

ibu : dulu abang (rifdi) duduk dalam perut ibu.lepas tu abang keluar,adik haifa pulak duduk dalam perut ibu.bila adik haifa keluar,adik hasya pulak duduk dalam perut ibu.jadi,dah tentu la semua anak ibu.

rifdi : ohh..sebab ibu minum susu kan?sebab tu ada baby dalam perut ibu.

aik?

rifdi : abang nampak dalam tv.ibu dia minum susu terus keluar baby.

ok.iklan susu pregnant mommy la ni.



banyak cakap!
tapi ibu suka.haha.




30.12.13

end of 2013

tadaa!

seminggu aku cuti.kali ni aku cuti memang berjalan sampai hazab kaki dengan wallet.dari pergi family day opis, sampai pergi family day sendiri sampai last-last lepak rumah family.sampai aku rasa pening lalat sikit sebab rupanya baju dengan barang sekolah rifdi satu habuk pun aku tak beli.

duit nak register sekolah pun aku bleh lupa nak saving.hantu punya emak!

ok.nak flashback sikit.

1. Jumaat lepas punya lepas, opis aku buat family day kat Kuala Selangor-Klang.kenapa sampai dua tempat? sebab kitorang stay kat motel depan Bukit Malawati,Kuala Selangor.tapi aktiviti semua buat di Perpat Resort,Klang.AWESOME kan?dapat motel yang tak berapa nak sejuk siap bau ubat gegat memenuhi ruang bilik.lastday aku duduk situ,aku selsema plus sakit tekak.allergic gila hoi.

2 bijik bas

2. Ahad balik,isnin tu aku ke Melaka pulak.dah janji dengan family alang (bff ejang) dari awal bulan dah.so,kat melaka kitorang stay kat rumah adik alang.kebetulan adik alang dah pindah,so rumah tu kosong la.sebelum kena jual baik kitorang lenjan dulu.rumah semi D,besar gila hokey.tanah lapang,kabinet dapur memang solid habis.kalau aku ada rm500k on the dot aku beli dah! ..miahahaha.lepak melaka dari isnin sampai khamis.gila tak gila la.tapi satu souvenier / belacan / cencalok pun aku tak beli.takbleh berenti sebab kalau berenti,konpem anak anak aku dapat mainan sorang satu.setiap tempat.percutian sehabis bajet okay.

3. Khamis tu terus balik rumah MIL.heaven walaupun duduk dalam rumah tongkang pecah.ala..kan baru lepas banjir.ingat senang ke nak kemas balik?itu aku cuak dengar akan ada second wave.eh.first wave pun tak habis kemas lagi tau.tapi yela,kalau dah ketentuan Tuhan tu,terima jela seadanya.duduk rumah mak dah tentu duit tak habis.miahahaha.makan saje.sabtu baru kuar bawak anak anak outing.rifdi la berhajat sangat nak McDonald's.lagipun memang nak ajak dia keluar pun sebab nak pergi bawak dia gunting rambut.nak masuk sekolah dah kan?ahad nak balik jerantut baru singgah rumah abah kejap.mak takde.gi KL sebab hilangkan frust takjadi pergi umrah.tarikh postpone ke 11/01/2014.




so hari ni masuk keje memang mood susah nak on sket la.
asek pikir nak tambah cuti je.hahaha.



19.12.13

throwback

godek email yahoo semalam,baru aku perasan ada satu folder.

folder lama di mana ada email antara aku dengan sorang sahabat lama kat opis lama.mesej mesej lawak pakai email,tapi bila face to face mesti gugup.haih.kalau dah gugup gitu dah tentu bukan seorang yang sama jantina dengan aku la ye.rindunya aku pada dia sebab jiwa kitorang memang ngam.ishh..

lepas tu jumpa pulak folder gambar dengan geng ketat aku.hoih.friendship kitorang masa tu memang best gila.

boleh naik kereta Satria sampai 6-7 orang sumbat dalam tu.
pergi makan nasi kandar / keropok / ikan goreng tepung kat port kuantan.
forward email lucah kat kawan kawan.
mengumpat dalam outlook.
berebut password nak guna internet.(password wandy la mangsanya).
OT sampai malam takpun OT hari cuti.
keluar malam malam makan kat Marina Ikan Bakar, Tanjung Lumpur.
pergi Kemaman tengahari time lelaki solat Jumaat.

best.
aku rindu korang yang bahagiakan hidup aku sebagai seorang perempuan yang membesar di Kuantan.


abaikan isyarat jari tu.maafkan dia ok.




rindulah.

p/s : kitorang masih aktif bertekak sesama okay.tapi dalam group whatsapp la.

aku-mas-una-pejoy-hatta-maizi-ijan.
tak lupa jugak senior kami,wandy.


18.12.13

desaturasi merah jambu

aku memang suka blog perempuanjomblo.

sejarah dalam hidup sebagai blogger,satu-satunya blog yang aku baca dari entry awal sampai entry terkini memang blog perempuanjomblo.entah.aku suka cara dia menulis,meluahkan segala rasa dalam blog.

paling aku suka adalah peribadi dia.dia cantik.eh.aku bukan lesbo ye.aku sekadar mengagumi wanita cantik.dan (plus) berkerjaya sebagai designer.dan (plus) rumahnya cantik.dan (plus) motivasi diri yang best.

baru-baru ni, perempuanjomblo aka ladynoe keluarkan novel under duBook.
dan aku antara manusia yang meroyan nak membeli.

setiap whatsapp dengan group gossip girl aku mesti aku adu aku nak beli.aku nak beli.tapi sebab kewujudan novel ni tatkala wallet kempis.maka aku bertahan.

sampailah isnin lepas.aku dah taktahan perasaan.aku advancekan dengan duit dari akaun anak.aku email ladynoe dan tanya pasal buku ni.dan finally..





heh.


tadi aku sempat belek.
oh.rupanya semua cerita adalah berdasarkan entry blog.tak kisahlah.janji aku happy.hoyay!

17.12.13

The Upwelling - American Girl



They want to kiss like the movies
Like we're under the sky on the 4th of July
An honest kiss just won’t suffice
They want one to remember for the rest of their lives

American girls know how to pretend
You can be Barbie and I can be Ken
They'll take you to L.A. and Neverland
And imprint your soul with their Hollywood hands

American girls get whatever they want
I'm never enough for their ravenous hearts
American girls they get whatever they want

Bullies broke my teenage jaw
And with the black eye, I took you to the prom

And in the back of an American car
In an American street 
Under American stars
We told American lies that we both knew by heart
And with American smiles got our American scars 

American girls get whatever they want
I'm never enough for their ravenous hearts
American girls they get whatever they want

I see them walk by
I watch as they smile
Dancing on their neighbors' lawns
Singing some popular song about some girls

American girls 
American girls are my kind of girls
They're going to teach you how to pray and how to sell that lemonade

American girls
American girls they get whatever they want

16.12.13

weekend #12

jumaat baru ni.on the dot aku ajak ejang balik kuantan sebab memang tak sedap hati bila mak call tanya balik tak minggu ni.tak lama abah pulak call tanya soalan yang sama.haiii.kena jugak balik ni.lagipun diorang nextweek nak berangkat pergi umrah dah.

so,balik kuantan siap bawak 2 bijik toto.sebab awal awal mak dah cakap,tilam lembap.jangan berangan nak tido sedap sedap kat rumah.

sampai malam hari Jumaat tu,siap siap dah tapau lauk kat kedai.aku plak dah bawak bekal nasi,sayur kangkung,sambal tempe & sambal tempoyak.kira sampai rumah nampak muka mak abah terus ajak makan.haha.bukan apa, nak membekal tenaga sebab lepas tu,terus aku dengan ejang buat operasi pilih baju dalam almari.mana yang nak buang,mana yang nak basuh dan mana yang kena rendam dulu sebab stok baju bersangkut je selamat.yang berlipat,dalam drawer habis berselut kena banjir.

tapi mula sampai kat rumah tu,aku rasa sayu.hiba tengok keadaan rumah.walaupun aku sampai dalam waktu gelap.tapi hati jiwa aku rasa macam kena hentak.kesiannya mak abah.tak dapat aku bayangkan betapa teruk kerja memunggah dari malam aku balik tu,sampai sekarang.memang rasa down lebih dari putus cinta.

so,malam tu 3 round aku mendobi.nasib baik kak ina ada beli washing machine separa auto.siap letak kat bilik dia lagi.dah macam bilik dobi sebab siap ada baju berjemur dalam tu.dengan baju kotor berlonggok longgok kat lantai.nasiblah.

agak agak dah takbleh blah tengok jam dah pukul 12malam tapi bebudak main macam 12 tengahari.aku pun bentang toto depan tv.beradulah beramai ramai dengan mak abah semua terbongkang dalam rumah.

pagi sabtu.hadap lagi baju baju masam ni.


sebab satu almari tenggelam dek air banjir,jadi bayangkanlah apa jadi dengan almari tu.aku dengan ejang takde perasaan dah kat almari tu.terus kitorang angkat,campak kat tempat pembuangan barang barang lepas banjir kat depan rumah.maka,habislah segala perabot kawen aku dalam bilik tu.tahan nangis.tahan.tahannn.


almari kitorang la tu.

kerja aku sabtu tu hanyalah basuh - jemur - angkat - lipat kain.berulang ulang.memang tahap ulang alik,naik turun tangga..memang penat tapi teruskan jelah.sape lagi nak buat kalau bukan diri sendiri.nasrul adik aku tu pun balik jugak.gerak dari bandar kinrara dalam pukul 9 pagi.kira sampai sampai terus hadap nasik makan tengahari.lepas tu,kakak aku tau pulak aku dengan adik aku ada kat rumah mak,terus dia bagitau mak dia nak balik jugak.padahal esok ada pakej kawen orang dia kena attend.punyala kan.

ejang basuh bilik.mujur ada waterjet.seronok sikitlah membahan segala selut melut kelut yang ada.lepas siap basuh, dia pasang kipas, aircond semua.aku dengan budak seronok je duduk dalam bilik sejuk gitu.hahaha.

benjol je tapi kena rawat macam ape je.


eh.aku bukan nak tunjuk budak ni sebenarnya.motif nak tunjuk keadaan rumah mak aku lepas banjir.berpapan macam tu jela lantai.memang tikar getah habis buang.perabot banyak rosak.

pagi ahad tu,ada lagi balance pakaian belum siap bercuci.jeans levi's aku dah 3 kali bertukar air rendaman sebab berselut sangat.5 helai pulak tu.terkejut abah aku tengok,eh.banyak jugak awak tinggalkan jeans kat sini?

dah tak muat.memang kena tinggal la!..hahaha.

tu pun langsir langsir mak aku cakap takpela.tinggal jela dulu.kebetulan nextweek memang aku dah amik cuti nak balik kuantan,so aku kira aku basuh time tu la.aku round rumah pagi ahad tu,aku kesian sangat tengok pokok bunga berlumpur.aku basuh pokok pokok kat dapur dulu.cuci bagi nampak hijau balik.pokok yang kat depan tu nanti nantilah pulak.memang kesian aku tengok.tskkk.

lepas tu tengok berlonggok lagi gelas dalam bekas yang berlumpur jugak.aku pun tarik la bangku,tarik getah air,amik sabun dan hadap membasuh kat belakang rumah.pastu ada banyak lagi barang dapur terperangkap dalam tangki air yang abah letak kat belakang dapur.aku hadapkan juga.2 jam jugak kot aku duduk kat situ.sampai cramp la bontot aku kat situ.tak kisahlah.janji beban mak abah kurang sikit 5%.eh.sikitnya?haha.

aku dapat bagi bantuan kudrat ajela.nak bagi bantuan lain,belum termampu lagi.tu pun aku tongtong dengan adik aku belikan mak sabun basuh kain sepeket dengan downy.lepas tu sepeket Cukup Rasa.hah.kelakar betul anak mak ni ye.

tengahari tu,sebelum balik ke jerantut,kitorang singgah rumah mak kat permatang badak pulak.pun baju-baju aku dalam almari kena air banjir.nasib tak banyak jela.aku pun terus la pilih pilih baju mana nak buang,mana nak pakai.kira 2 round jugak aku mendobi semalam.ikutkan hati aku nak jugak campak almari aku tu tapi mak mertua kata jangannn..sayanggg.alamak.terus simpan balik.padahal aku rasa kalau pakai lagi tu,mau hapak baju aku lagi.mihmihmih.

dah mengemas kat rumah mak tu,balik malam jugaklah jadinya.dahla ejang nak tengok game Liverpool pukul 11malam.memang kecut perut i dalam perjalanan tu.dahla kereta tetibe aircond rosak.hadoii la kan.lepas tu, dengan haifa mengadu sakit perut la,sakit kepala la.nasib baik hasya tidur.tapi sampai satu tempat tu kan,ejang tak sempat mengelak.dia terlanggar babi yang baru lepas kena langgar.ejang kata ada daging tercampak dengan darah.bau dia ya Allah.hanyir sampai buat aku loya sepanjang perjalanan.haifa siap muntah dalam kereta 500meter je nak sampai rumah.aku dah 10 minit dalam rumah pun boleh muntah lagi terbau bau busuknya bau dia.hoihhh.

orang kata malang tak berbau.
tapi yang ni malang sangat berbau.

wekkk.

11.12.13

9.12.13

jangan salahkan hujan

sepanjang masa di ofis ketika hujan.

kedai kopi

balik ronda banjir, dapat ikan sungai orang menjala, dapat ubi kayu. balik terus masak dan hadap.
hujan kann.

office.tatkala poket hari dah makin kering.



6.12.13

cash out

ehem.

sebagai seorang blogger yang tak famous, yang tak hebat mana menulis dan yang cuma menulis pakai kaki ni.terasa jugak bangganya bila 4 tahun menulis blog dapat merasa nak cash nuffnang.ye dik.4 tahun.orang lain tulis blog sebulan boleh dapat beribu,akak dapat cashkan yang ni pun kira rezeki sangat dah.



percubaan nak cashkan.
agak agak dapat bila ye?..kehkehkeh.


banjir 2013

kelmarin meronda kawasan,banyak jugakla jalan terputus hubungan.
paling frust sebab aku tengok sendiri penduduk kampung terpaksa sewa bot nak pergi bandar.touching je aku rasa.

dulu aku mangsa banjir jugak.abah aku ada bot jugak tapi aku rasa abah tolong orang kampung tak amik duit upah pun.bila tengok keadaan macam ni perasaan bercampur baur.kesian orang ramai.


sampai sini tok empat terus tanya,
'jps takde bot ke?'.
hmppp.memang takde la boss.



antara jalan jalan kampung yang terputus hubungan dengan bandar. 

ini rumah pam jps.pun tenggelam jugak.
yang anak panah tu aras banjir tahun 2007.

officemates



belakang tu air sungai pahang.dia punya laju aku rasa memang menyeramkan jiwa dan minda.



kan?tahap kalau aku terjatuh dalam tu nauzubillah..aku mana reti berenang.huiii..

berhati-hati kat luar sana guys.walau di mana sungai anda berada.


5.12.13

Pray For Kuantan

ahad baru ni,aku balik ke Jerantut dalam hujan.semua anak mak balik ke destinasi masing-masing.

Isnin.
masa aku pergi kerja mak mms gambar ni.

7.00am.
rumah mak banjir!

memang hujan nonstop hari tu.ingatkan area daerah aku je,rupanya air kat Kuantan dah naik tinggi.rata rata update di facebook bagitau air makin naik di Kuantan.teruk!

tengahari tu,hilman call aku bagitau air dah masuk dalam bilik aku.tilam semua dia dah selamatkan tapi terlupa betul katanya baju rifdi dalam laci bawah.memang basahlah.takpela hilman,baju je.nanti boleh basuh semula.

dah nak petang, hilman call lagi bagitau air makin naik. makabah semua dah kena pindah.Allahu Rabbi.hilman kata air dah paras pinggang dia dalam rumah.memang terkejut aku rasa sebab biasa rumah aku paling bangsat pun air cuma cecah buku lali.maknanya banjir kali ni memang besar.

memetik kata-kata yang aku post di instagram & facebook :

kau bayangkan dalam rumah petang ni air dah tinggi tembok tu.maknanya laman rumah abah air mungkin dah cecah ketinggian aku.mak abah dah selamat pindah ke dewan.semoga bencana alam ni cepatlah reda.dan semoga semua mangsa banjir selamat semuanya.


malam tu,air naik tinggi.makabah aku dah selamat pindah ke surau KPTM, betul betul depan rumah makabah.telefon semua battery dah flat, memang kalau ikutkan dah lost connection dah aku dengan mak. last mak call bagitau aku dia ada kat surau.kepala pening, siap muntah lagi sebab terkejut cemas nak jatuh tangga masa angkut barang. abah aku pulak kaki dah cramp sebab dari malam tadi berendam dalam air angkut barang sikit sikit ke atas siling.

lepas tu terus aku dah tak dengar suara mak, suara hilman, suara abah...ya Allah.ya Allah.sedih jangan cerita la.aku ada kak ina je masa tu.dia banyak update cerita kat aku.dia kata makabah tu duduk kat surau yang bukan penempatan mangsa banjir.jadi bekalan makanan takde.susahnya hati.harapnya esok Kuantan kembali macam biasa.

Selasa.
kalau tengok update di facebook,rata rata bagitau Kuantan air makin naik.kalau gambar tu, bikin aku menangis je.nak nangis dengan aku?..meh check kat sini.(KLIK)

kebanyakkan tempat naik air.taktau nak update apalagi dengan mak.tapi kakak aku kata mak cakap takpe.dia okay kat situ.bekalan makanan abah aku yang carik guna bot dia.hilman la banyak bantu abah.mak cakap lagi, kat surau dia stay tu semuanya orang kampung jiran tetangga.so senang.abah beli barang,diorang masak sama-sama.tandas pun bersih.anak sedara aku dua orang tu pun boleh je main kat court tenis student.kira pihak kolej baik sangat la,bagi bantuan dari segi tempat berteduh dan berlindung.kalau ikutkan dalam facebook masing masing bertekak pasal bantuan tak kunjung tiba.memang frust kalau kita dengar.tapi berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

malam tu aku tidur dengan linangan airmata.mintak mintak semuanya selamat.

Rabu.
pun air masih tinggi.lebih sedih sebab TNB terpaksa tutup bekalan letrik.line telefon celcom dahla macam haram.loji air pun ada planned nak tutup sebab dah takde bekalan letrik.

ejang pergi Maran sebab jkr ada hari Qualiti so,dia terus ke kuantan untuk tengok keadaan makabah, makayah macam mana.kata dia,jalan ke rumah mak langsung tak boleh masuk.memang tak dapatla jenguk keadaan mak.makayah pun dah pindah sebab air kat perumahan tu air dah paras pinggang.tu cerita adik ipar aku la sebab dia yang call kata dah pindah.

Khamis.
alhamdulillah.kak ina bagitau air dah surut.dah paras lutut dah pun.dengarnya barang dalam rumah semua bergelimpang dan abah mintak anak anak balik tolong bantu apa yang patut.dalam hati aku berkecamuk.lega sebab semuanya dah pulih.tapi cuti aku dah habis!..arghhhhhh...

apa pun,terima kasih semua yang banyak mendoakan kesulitan ini.terima kasih.hanya Allah yang mampu membalas jasa baik kalian.terima kasih.






2.12.13

November Babies

eh.dah masuk bulan Disember tapi tetap nak cerita pasal november.

balik kuantan lastweek,aku terus order kek untuk birthday rifdi dan haifa.biasalah,sepupu sepapat ramai.baru syok sambut.takla sambut meriah mana,at least ada la kek idaman rifdi iaitu kek cars.

pastu beli la belon sikit.tiup tiup,pastu bagi budak ni main.time nak potong kek tengok belon tinggal lima.yang lain habis meletup.biasa la.bebudak ramai.cucu atok mak dengan atok abah sembilan orang semua ada.




kek dahla cantik,sedap pulak tu.
first time aku beli kek birthday yang bila potong,terus habis licin siap ada yang repeat makan lagi.

rifdi jangan cerita la.excited tahap maksima.haifa pulak masa potong dia mintak "epa nak tayar!".
harus kena gelak sebab biasa orang nak bunga atas kek.dia nak tayar.










many thanks to Jihan sebab ingatkan aku kakak dia,Syila boleh buat kek!..hahaha.*lupa gila*

29.11.13

hasya #7

budak ni tahun depan baru genap 2 tahun.

tapi dia punya otai memang tahap kalahkan abang dengan kakak.kalau abang tu,dia ketuk ketukkan je kepala tu.kalau up gambar kat instagram dengan fb,dia memang yang selalu dapat sambutan hangat.





fokus pada hasya



28.11.13

rifdi #51 : happy 5th birthday


28-11-2008.
dari 10pagi sampai 10malam ibu dalam labour room, menanti detik kelahiran pertama.bagaimana sakitnya?bagaimana rasanya? 
dan lahirnya putera ini,membuatkan ibu rasa ok,ibu tak serik untuk bersalin lagi.

Happy Birthday yang ke5, Norhaflan Rifdi.abang jadilah anak yang soleh,sentiasa mendengar kata,yang penyayang,yang bijaksana,dan yang adil setiap masa.ibu tak pernah berhenti sayangkan abang. 

26.11.13

haifa #27 : celebrating 3rd birthday

dua minggu dah birthday haifa.tapi aku langsung tak up entry pasal dia.
kau kejam ibu.kau kejammm.

aku taklah celebrate beria sebab abah dia pun takde.aku belikan kek 3 slices,tu pun baru rm7.50.
pastu tambah la candle,bagi feel sikit.dan beli belon,untuk memeriahkan majlis.muahaha.entahlah, itupun aku rasa bebudak ni dah suka sangat.rifdi yang mula mula marah sangat aku tak belikan kek untuk haifa tu pun boleh teruja sekali.

jadi lahhh.

muka teruja

kek simple gila kot

tu pun dah suka sangat bebudak ni
err..abaikan background.

teruja sangat lagi

yang ni pun sama teruja

abang lagi laaa teruja





over mak kau

nak saksikan keterujaan haifa,boleh la korang tengok sini.
macam biasa,ibu lagi over.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...