Visitor

30.12.16

YEAR END SALE

saje je kan, esok lastday 2016 aku baru iklankan hari ni. HAHAHAHA.

tak, saje aku nak bagi semua orang pulun order hari ni dan hari esok. biar korang rasa takutnya takutnya nanti harga balik pada harga asal. tengah murah ni biar korang rasa macam shopping kat pasaraya, baru ada feeling gitewww.


JOM SHOPPING! SEBELUM MASUK 2017 💆


#SETME
Hanya RM80 bagi 1 set rangkaian ME iaitu :

Syampu
Bodywash
Ubat gigi

(Harga asal RM98)


ME BEAUTY BAR


1 kotak (3 bar sabun) hanya RM100.

(Harga asal RM120)

#SETPEMBANTUIBU

Terdiri daripada : 


⚫Ezi Clean Laundry
⚫Ezi Clean Dishwash
⚫Ezi Clean Toilet & Floor Cleaner

Sangat membantu ibu!





BB PLUS


6 kotak dengan harga RM900 sahaja!





JOM SHOPPING!

📲 whatsapp / call : 012-9575134

13.12.16

Hasya #17

semalam sedang aku suap riyadh makan, ejang panggil anak anak dia untuk manicure pedicure. ewah sangat. ikut turn la. mula dari rifdi, lepas tu haifa, dan hasya.

masa orang lain punya perbualan tu aku tak ambik kisah sangat. tapi masa hasya punya turn tu.

abah : ni anak siapa niiii? (soalan gurau macam biasa)
hasya : anak abah!
abah : yekeeee? muka macam ibu je? (saje menyakat lagii)
hasya : taknak macam ibu. muka mengarut!


ok. mak sentap!
bai. 👋




25.11.16

maafkan saya

"gilaaa bosan pergi blog dd sekarangggg"

kahkahkah. tetiba jadi blog iklan blog aku ni kan. dah kenapa jadi macam ni pun aku taktau. aku pun cuba taknak macam obses sangat dengan iklan prono promo apemenda semua. tapi aku copypaste je ni woi. jangan la serius sangat. akakaka.

memandangkan salah sorang sahabat aku dah kena transfer tempat keje, sekarang ni aku yang sememangnya dah mula sibuk sekarang bertambahla menyibuknya. aritu rajin update blog sekarang tidaklah lagi. promo promo tu aku cuma copypaste delete je. kalau aku berblogging secara random pulak masalahnya aku akan makan masa waktu kerja dengan banyaknya. maklumla..banyak cerita.

nak cerita pasal birthday haifa aku pun dah tertangguh tangguh sampai dah nak membawak ke birthday rifdi dah pun. bimbang jugak kalau-kalau tertangguh lagi membawak ke birthday taun depan. 😆

ha, tengok blog sekarang tetiba dah update. siap ada emoji. canggih kan? kagum kejap aku sampaikan syok plak aku bermain-main bersama emoji siap lukis pulak dalam kotak tu. ishhh..jakun boleh tahan jugakla ni.

sebenarnya takde apapun aku nak share. saje sakit hati tengok blog sendiri je.
sebagai penghibur diri sendiri, sengaja aku mengubat hati dengan melihat wajah wajah comel ini





😗😝💑💗💓

BB Plus


Nak cantik & nak sihat?
Ini la jawapannya...


BB PLUS!

💋 7 Hasil Kulit Cantik ðŸ’‹

1. Kulit wajah berseri dan cerah
2. Kulit lebih anjal dan tegang
3. Kulit lebih halus dan gebu
4. Kulit lebih lembab  
5. Kulit lebih licin serta kurang garis halus dan kedutan
6. Kulit lebih cepat sembuh dan pulih
7. Kulit kurang kesan kerosakan akibat sinaran matahari



TESTIMONIAL BFF SAYA SENDIRI!




nampak tak ke-best-an BB Plus?

okay. uolls dah boleh mula whatsapp / call sis sekarang!

📲 012-9575134


#projekSTG
#meletopNovember

22.11.16

Maharani By SHOM

Maharani ohhhhh maharani
********************************
Apa kelebihannya??
❤Kelebihan HERBA MAHARANI utk anak dara❤
-- melancarkan peredaran darah
-- wajah lebih berseri
-- mengurangkan masalah jerawat
-- melancarkan hormon, period stabil
-- mengurangkan keputihan
-- lebih bertenaga

❤Kelebihan untuk yang sudah berkahwin❤
-- mengecutkan rahim
-- memberikan tenaga
-- meningkatkan nafsu untuk bersama suami
-- membersihkan darah nifas
-- boleh digunakan ketika dalam berpantang selepas bersalin

cubalah sekarang. pasti akan repeat beli lagi. aummm.


9.11.16

Patah Kaki

rindu awakkk

sekian lama terpisah dengan cik puteh, semalam baru ambik dari worksyop. Lama jugak cik puteh warded dalam tu. dari minggu rabu lepas. dia kena warded sebab kalau aku bawak dia keluar dari porch, habis lantai penuh kesan bleeding. kihkihkohhh. maksud aku kat sini minyak enjin habis kotorkan lantai laaa..

so rabu lepas dia masuk, dengar cerita sampai bukak enjin jugakla nak tengok apa problem. kalau dah sampai bukak enjin, memang rm300++ la nampaknya. aku pun senyap je. tunggu je ape cerr..

dan hari hari pun berlalu (daun berguguran kalau dalam drama korea)..

*
*
*
*


ahad. ejang baru bukak cerita kereta aku kena cecah rm800. mak aihhh.
letih jugak kami memikir mana nak cekau duit, hujung bulan jugak ni. standard kitorang tengah bulan pun dah nipis wallet. jalan terakhir, kita pinjam ajelah dulu ye.

selasa. rindu betul kat cik puteh, tak sabar nak ambik. maklumla..patah kaki takde cik puteh ni. petang tu pergi worksyop dan tengok bil.

wow!

nak taknak koyak jugakla kan. takpela..nak buat macam mana. kalau tak memang patah kaki.
nak delivery barang pun kena mintak tolong ejang.



7.11.16

Set PKP (Projek Kempis Perut)

so far, dah 5 kotak aku repeat beli minum sendiri. Mengancam betul bau, rasa dan effect dia.



NAK TAU KELEBIHAN MINUM MIN KAFFE?
************************************************************
1. Kaya dengan unsur anti-pengoksidaan.
2. Kaya dengan bahan mineral dan elemen surih seperti magnesium, besi, kalsium dan kalium.
3. Menghilangkan keletihan fizikal dan mental.
4. Melegakan tekanan

dannnn...

kalau nak tau, Min Kaffe kalau diambil bersama Garlic boleh kempiskan perut tau! Set PKP (Projek Kempis Perut) memang sesuai untuk mereka yang inginkan badan yang lebih sihat dan lebih slim. apalagi.

"tak salah mencuba. yang salah kalau tak mencuba".




2.11.16

Agen Sahajidah Hai O

pelik ke tak pelik tetiba aku join member produk camni?

pada siapa yang kenal aku dari dulu lagi mesti tau aku sangat negative thinker bab produk ni. kira boleh membawak gaduh jugakla kalau ada geng yang cuba promote produk nak nak macam suppliment. aku bukan tak percaya tapi aku lebih kepada merujuk pada doktor, pharmacist, dan kepada orang orang yang lebih aku percaya. biasa la, kengkadang orang jual produk ni tetiba macam bertukar profesion cerdik bijaksana bagaikan seorang doktor.

tapi kali ni kenapa lain benarrrrr kau dd?

sebab dia sangat berbeza. gini. aku akan cerita kisah macam mana aku boleh terjebak dengan produk Hai O ni. nanti aku cerita. untuk hari ni cukup aku bagitau yang aku adalah AGEN SAH produk SAHAJIDAH HAI O. andaikata ada kawan kawan sana nak mencuba, boleh terus whatsapp / call no aku 012 9575134. segala soalan akan dilayan sebaik mungkin insha Allah.

ok. jangan lupa ye. whatsapp / call.
jangan pm sebab aku tak install messenger fb. (kahkahkah)

paling penting. boleh pergi ke page baru i di sini. SILA KLIK.
bai.



12.10.16

serius

lama gila tak update blog.
nak menulis panjang pun dah tak mampu sebab serius aku busy dengan kerja. banyak gila aku nak story tapi tunggu la masa yang sesuai aku menulis.

tapi aku percaya, bila ada masa nanti aku macam beruk matyeh. hilang ingatan apa nak tulis.
ok, aku saje je ni. takut ada yang terlupa aku ada blog. eceh.




riyadh dah 7 bulan semalam. yay!

7.9.16

chaotic kiddos #15 - belajar mengaji

Alhamdulillah, tiga anak aku tu semua dah pergi mengaji. rifdi aku hantar sebelum puasa hari tu. haifa dengan hasya pulak lepas raya. saja nak test tengok rifdi macam mana. ustazah pun tanya tanya adik dia bila nak mengaji? ehek ehek.

tempat mengaji dia tu rumah sorang akak ni, kat taman perumahan masa aku menyewa dulu. sedang elok rumah dia dekat dengan surau yang selalu ejang pergi, so mudahla sikit laluan pergi balik budak ni. lepas tu diorang ngaji guna Iqra'. memang aku belikan 1 set sorang. takyah pinjam gilir-gilir dah. biar masing-masing dapat belajar dengan fokus dan tekun. ewah.

lepas tu ustazah pesan kena ada buku latihan kotak kotak yang besar tu, dia nak bagi menulis huruf masa bebudak ni tunggu turn mengaji. so ada alasan tak bagi bebudak ni main la masa orang lain ngaji.

baru ni masa aku pergi jumpa ustazah untuk bayar duit ngaji, sempat la borak borak dengan ustazah. macam mana dengan budak ni? boleh ke ngaji? - sebab aku tau bebudak ni memang tak kenal huruf. kecuali rifdi la sebab dia dah sekolah.

rifdi okay kata ustazah. menulis pun rajin. dah nak masuk Iqra' 2 dah gayanya. kalau kat sekolah pun rifdi dah Iqra' 3. so alhamdulillah. moga moga tenang hati dia dapat belajar ngaji.

haifa slow sikit. dia bukan tak boleh ngaji tapi dia jenis confuse. dia ni peel kuat menghafal. kadang tu dia baca bukan sebab dia tau baca, tapi dia dah dengar orang lain baca so dia ingat. dia hafal. menulis huruf okay, kemas, cantik. cuma bab mebaca la ustazah risau sikit.

hasya pulak ustazah cakap dia cepat tangkap apa ustazah ajar. jenis mudahla. tak kenal huruf tapi bila ngaji dia dapatla blajar sekali tu huruf apa. baca macam mana. tapi bab menulis memang out. dia bukan jenis boleh menulis diam diam. kejap kang kata dek ustazah tau tau buku dia orang lain tolong tuliskan. hahah.

ustazah siap cakap dia nak tengok siapa yang habis dulu Iqra' 1. ustazah janji nak bagi hadiah siapa yang naik dulu. hahaha. ustazah pun kemain sporting dengan bebudak ni. terima kasihla sebab sudi ajarkan bebudak ni. aku memang tak mampu kalau dah alif ba ta pun diaorang tibai baca jadi alif-bai-tai..fuhh. mencabar ajar anak mengaji ni. memang kena serah tugas betul.


takpelah. nama pun belajar. mudah-mudahan dipermudahkan la untuk mereka naik Al-Quran pulak lepas ni. insha Allah.


muka muka suci




6.9.16

Ku sangkakan panas berpanjangan, rupanya gerimis, rupanya gerimis..mengundang..aaa..aaa...aaaaa

lama aku tak membebel kat sini. last membebel pasal aku hilang handphone hari tu, so arini aku nak membebel lagi. tengok tajuk pun tau mood aku tengah swing ni.

the next episode, aku hilang lagi something yang aku sayang. *bergenang airmata* uihhh..jaga. aku dah nak start membebel semula ni.


kisah dia gini. depan rumah aku ni dulu kan bukit, ada banyak pokok hutan. so, aku dapat tau ada perumahan baru yang nak dibuat. last year pokok situ dah kena tebang. takpela...aku bleh terima lagi sebab tak lama lepas tu pokok tumbuh balik, jadi takde apa sangatla perasaan sadis masa tu.

baru ni, depan rumah aku dah kena tarah semula. pokok kena tebang semula, tanah pun dah kena sodok. memang terang benderang. takde dah pokok lindung rumah kami yang baris depan ni. satu waktu tu kami balik kuantan. so, masa balik semula rumah tu..dapat tau hari baru hujan. sekali sampai depan rumah, tergezut la kami sebab penuh air tanah depan rumah.

masa tu dahla malam, ejang pun decided parking je depan rumah sebelah. kebetulan jugak rumah tu takde orang, so takla blocking pagar rumah orang ke apa. memang habis kotor depan rumah sebab air kesan sodok tanah depan rumah tu bertakung ngam ngam depan rumah aku. cik puteh aku pun kemain berhabuk dengan tanah merah. aku bukan marahkan hujan, tapi aku sedih la kan. sebab orang buat pembangunan baru, kitorang pulak terima kesan.

so pagi esok ejang kebetulan outstation, dia gerak awal pagi hantar haifa dengan rifdi. aku pulak handle hasya dengan riyadh, sambil tunggu pekerja projek rumah depan tu bersihkan jalan depan rumah aku. eh, memang pagi tu ejang mengadu dengan tokey situ. diorang pun janji nak bersihkan, makanya aku tunggu je diorang cuci masa tu sampai bersih jalan tu.

sambil tu sempatla aku membebel kat tokey tu kata lepas ni buatla trenches, terukla kalau everytime hujan air mengalir ke rumah kitorang. lepas tu siap aku ugut pulak suruh diorang pasang hoarding board cepat sikit. projek nak jalan tapi safety satu pun takde. memang nak suruh aku report majlis takpun DOSH keape. sebab aku tunjuk pandai kat tokey tu, sudahnya tokey tu tanya aku keje mana. haaa, memang kena sangatla kan soalan tu. habis dengan pejabat laki aku pun aku sebut. biar dia takut. (kalau takut la)..kakaka

siap tu, aku pun pergi kerja. memang lambat la aku masuk office aritu. lantak, janji aku dah snap gambar siap siap nak tunjuk kat boss kalau kena soal siasat.







so, lepas dari kejadian tu memang ada la trenches depan rumah. tak pasti la kan tu sebab aku membebel aritu ataupun memang dah masuk dalam work program diorang. lantaklah. janji air tak mengalir depan rumah dah.

sehinggalah sampai minggu seterusnya. aku dah perasan satu machine depan rumah aku. aku syak dia nak level tanah tu kasi sama je. aku biarkan jela. tengahari jumaat tu excavator tu dah start korek tanah depan rumah, aku pun malas nak amik port. aku tido. masa start kereta nak gi keje, aku rasa macam lainnnnn je. memang lain. elok aku reversed kereta, aku tengok kawasan depan tu aku rasa terang je tanah tu. rupanya...HABIS SEGALA POKOK KITORANG TANAM KENA SODOK!!! watdehel. watdefak.

aku terus stop kereta, turun dan panggil tokey yang tengah monitor kerja tu. aku panggil pastu jerit,

"APA PASAL SODOK SEMUA POKOK SAYA???"

tokey tu terpinga pinga, masa tu aku rasa nak lempang kiri kanan muka dia. Ya Allah! selenga betul la. aku pun sambung jerit jerit marah (sebab bunyi excavator tu kuat).

"YOU TAK INFORM PUN NAK SODOK SEMUA POKOK?"

"kami dah bagi surat"..

"MANA ADA? KALAU ADA MESTI SAYA DAH BAGITAU"..

"ohhh...itu rumah sana dapat"..dia tunjuk barisan rumah seberang sana.

"ITU RUMAH SANA. SINI TAKDE PUN"

"nanti saya call boss...."

"YOU NAK CALL PUN BUAT APA. POKOK SAYA SEMUA DAH HABIS!. KAMI TANAM MASA MULA DUDUK SINI. SUDAH 4 TAUN LAAAAA..POKOK SEMUA SUDAH BESAR!"..

dia diam sambil pegang handphone. dia tanya aku lagi, "nak saya call boss saya ke?"

"TAK PAYAH. TAPI SAYA FRUST YOU TAK CAKAP PUN NAK SODOK. I THOUGHT YOU MEMANG TAKDE PLAN NAK SODOK POKOK NI".


pastu entah apa lagi aku membebel. aku dah hangin betul masa tu.
gila tak hangin. pokok rambutan dah sama tinggi dengan aku, daun pandan pun dah gemuk, pokok jambu gajus lagi..hadoiii la deme ni..

habis dah #ddslilgarden. sobs.






ni keadaan sekarang. trenches ada tapi air bertakung penuh dah macam sungai aku tengok. aku risau je bebudak lalu terjun berkubang dalam tu. anak aku lagi la..kalau nak keluar memang aku atau ejang kena ada. takut diorang main kat tepi tu.

aku malas nak amik tindakan je lagi. ikutkan hoarding board kena ada ni..tapi sebab sekarang kerja memang takde, taktau la projek terbengkalai ke apa..tapi notice la dah takde lori atau machinery lalu lalang dalam ni.

memang aku tunggu je apa lagi diorang nak buat pasni. bukan dendam ek, tapi sebab kerja melibatkan taman perumahan kan. safety first la wey!



15.8.16

Senaman Selepas Bersalin Caeser

bila terasa badan dah lemah, nak berjalan pun rasa macam nak heret kaki, badan berat semacam, cepat mengah, baru la terhegeh hegeh google balik segala workout. normal ke macam ni? hahaha.

tapi sebab kali ni aku dah takleh guna dah skill workout aku macam yang dulu dulu macam tepuk lalat (lompat bintang), planking sebab aku baru lepas bersalin, caesar plak tu. baru ni buat cycling crunches pun dah berasa dalam perut. ingat nak gigihkan jugak tapi takut pulak koyak dalam perut aku ni haih. (--)'

so, kena carik pulak la skill lain yang lebih selamat. riyadh pun baru masuk 5 bulan, so masih kena guna soft skill exercise.






so far aku search, kebanyakkannya suggest untuk buat kegel. kegel ni kalau lepas seminggu bersalin pun dah boleh buat. katanya.


Senaman Kegel
  • letakkan tangan diperut, peha dan punggung
  • tahan nafas dan buat kemutan sebanyak 15-20 kemutan dengan kiraan 10 saat untuk setiap cengkaman di bahagian faraj sebelum dilepas
  • ulang sebanyak 10 kali
  • bagus dilakukan 2-3 kali sehari dan boleh dilakukan sewaktu berdiri, duduk atau berbaring
 Antara Kebaikan Senaman Kegel
  • membantu menguatkan lantai pelvik
  • melancarkan perjalanan darah
  • mempercepatkan penyembuhan luka episiotomi
  • mengelakkan terkencing ketika batuk dan bersin
  • menguatkan otot faraj
Senaman selepas bersalin dan kegel ini jika rajin dan dilakukan setiap hari, Insya Allah otot2 akan menjadi kuat dan tegang semula dan pulih dengan cepat.
Gerakan senaman yang santai dan mudah ini sangat penting untuk memperkukuhkan dua kumpulan tot, iaitu otot pada lantai punggung dan otot perut.

itu untuk kegel la. kalau baca banyak yang cakap kegel ni lebih kepada menguatkan kemutan dan kurangkan kentut vagina. tak kisahlah tu, janji senaman ni selamat untuk para ibu lepas caeser. senaman lain lain boleh kita google lagi after this.


sini pun aku share exercise vc untuk para ibu yang baru lepas caeser. semua ikut step ni.


0-2weeks post up


2-4 weeks post up


4-6 weeks post up


dan last skali,

2-4 months




ok mak mak semua. jangan lupa bersenam ye. bukan semata mata nak kurus aje, tapi untuk taklah nanti naik tangga pun anak lagi laju dari mak.





reference credit :
1. http://syamilamohd.com/2014/08/senaman-selepas-bersalin/
2. youtube
3. http://kevinzahri.com/health-fitness/panduan-langsing-selepas-bersalin/

11.8.16

Sony Xperia T2 D5303

dah nak masuk minggu kedua aku dengan henpon terpisah. gila tak rindu, first time kot hilang henpon. elok pulak dalam post lepas aku mention pasal up gambar dari dalam henpon,

"kalau tak kepam ajela gambar dalam henpon sampai raya tahun depan"

terngiang ngiang apa aku tulis tu. rasa siap ada echo sound lagi.
pehhh...rupanya tak sampai raya taun depan, raya haji pun dia dah takde. *bergenang airmata*
.
.
.
.
.
.
.

hari hilang henpon tu, ejang takde. dia kena pergi mudik belah hulu. so, pagi tu aku memang macam biasa la, huru hara siapkan anak anak. start kereta, packing barang, angkut barang dalam kereta,, jerit kat rifdi haifa hasya suruh masuk kereta, angkat riyadh letak dalam carseat. settle, terus bawak keta mencicit. lambat manjang.

hantar rifdi haifa, aku hantar riyadh ke rumah pengasuh, lepas tu hantar hasya ke tadika. hari tu kebetulan nak bayar duit makan tadika, aku amik wallet pastu carik henpon, tak jumpa. ahh..lantaklah. settle bayar dulu. siap tu, terus aku pecut balik rumah, konon nak amik henpon. aku syak henpon tertinggal kat rumah je.

sampai rumah, aku carik dalam bilik. biasa aku letak kat side table sebelah katil. takde. tengok atas drawer aku, takdek jugak. kat almari luar, atas meja, iron board..hmmmm. mana ek? nak misscall pun takdek henpon lain. rata dah aku carik ni, dalam kereta pun tak jumpa. adoyaii. sebab dah pukul 9 lebih, aku pun gi kerja ajela. nanti sambung carik.

sampai office aku try call tanya pengasuh kalau kalau henpon aku termasuk dalam beg anak aku ke. tapi pakcik cakap takde pun. takpe, aku tunggu hasya balik skolah je, dia tu suka bawak macam macam pegi tadika. tapi masa dia balik tu hampa la jugak bila tau dia tak bawak henpon. (--)

tengahari tu aku balik rumah, aku sambung carik henpon. memang tak sedap hati. sambil sambil tu aku buat kerja rumah sambil ingatkan balik last aku pegang henpon. sedang jemur kain tetiba aku terpandang atap kereta aku. pastu terpikir..macam aku letak something atas atap keta ni tadi. tapi apa ye?

puas aku kerah otak aku untuk ingat balik..aku rasa ye dah ni. aku cuba flashback.
seingat aku, masa aku angkut beg masuk keta tadi, tangan aku penuh. so aku park henpon atas atap keta, simpan barang dalam keta, pegi kunci rumah, masuk kereta, reversed, dan blah! sah la ni.

confirm henpon aku jatuh, tapi taktau kat mana. aku carik carik area depan rumah aku,,tapi haram la nak jumpanya. cepat cepat aku settle kerja rumah, mandi dan gi office. aku try call, dapat, tapi pastu macam orang cancelkan call. pastu call lagi memang takde dahla. aku pun pikir pikir lagi apa yang aku boleh ikhtiarkan.

sudahnya, aku bukak google chrome, google apa yang aku bleh buat kalau henpon hilang pastu aku jumpa satu kaedah ni. type "find my phone"...

kaedah ni boleh guna untuk orang yang guna account google kat henpon tau. so, result yang aku jumpa D5303 berada on the way ke Kg. Mela, Lipis. ya Allah, nak nangis rasa. aku terus try contact henpon lagi skali. ada ringing tapi takde orang pickup. kalau tengok apps tu, dia boleh call pastu akan keluar note kat situ. aku pun tinggalkan note

"pulangkan semula henpon ni kalau jumpa. Allah je yang boleh balas jasa anda"

kawan kawan aku ramai ramai cuba call. ringing tetaplah ada cuma takde pickup. semua kata orang yang amik henpon ni takde niat mencurik sebab kalau orang curik biasa akan buang simcard. aku cuba pikir positif. rasa nak gi buat report polis je masa ni tapi ...ishh. serabut dah rasa. kalau tengok kat maps henpon aku tak gerak gerak dah. masih kat kawasan kampung menghala ke Kg, Mela.

dalam masa yang sama aku tukar password untuk fb, instagram, dan segala macam menda la dalam henpon tu. security beb. pastu aku lock pulak henpon aku, so orang yang amik tu takleh bukak henpon aku. habis segala menda aku buat. panik la katakan.

tapi sebab macam takde chance dah jumpa semula henpon, esoknya ejang batalkan sim card lama. kebetulan dia ada hal kerja di kuantan, sim card aku pulak atas nama dia..alhamdulillah, semuanya dipermudahkan. aku dapat balik nombor lama aku. tapi henpon dengan memory card tetaplah hilang. tanpa kesan. tanpa jejak dah sebab aku dah batalkan sim card kan.

henpon hilang tu nak buat camne kan, tapi memory card tu la. dahla segala menda aku simpan dalam henpon. yang mujurnya sebab jenis tak simpan gambo bukan bukan.. sudahnya sekarang aku pakai la galaxy chat aku yang lama. whatsapp, fb, ig semua ada tapi tak canggih la. takde boomerang. (boleh ek?).

anak anak aku selalu usik aku, "ibu tak rindu ke henpon ibu?".
eh. sentap tau.



i miss u my avengers.
(sebab henpon aku pakai baju gambo avengers).



kot kot ada antara pembaca blog nih yang teramik henpon aku tapi taktau nak pulang camne tu..boleh la anto ke pejabat jps ke, pejabat jkr ke..haaaa. tapi dfaerah jerantut la yek. kabo je henpon ni saya tak curik, saya amik sebab taktau nak pulangkan camne. takpe..akak tak marah. akak tau masalah nak pulangkan tu ye. jasa baik tetaplah dikenang sampai bila bila.

eh, touching pulak.



22.7.16

SHRMZB 2016 #4

Raya Kedua


aku memang tak sahla kan kalau tak update cerita raya bersambung-sambung. alah, bila lagi nak update. ni pun tengah ada free time nak up gambar. kalau tak kepam ajela gambar dalam henpon sampai raya tahun depan. kihkoh. at least up kat blog, selain simpan gambar. dapat ingat balik moment ni bila aku kelebek blog ni taun 2056 nanti kan? ewah. rancangan masa akan datang tu.

raya kedua. rutin memang balik kampung mak, beraya belah adik beradik mak. tahun lepas aku tak join sebab beraya belah family MIL. ala, adatla kan. kita dah ada 2 family gitcheww. kena la sama sama rasa, sama sama raya, wah tagline.

gerak pagi yang hampir tengahari, kami terus konvoi 4 bijik kereta ke Jengka. rumah makteh (kakak mak), lepas tu pergi rumah pakcik (adik mak).

dah nak gerak. anak aku memang pelik pelik aje aksesori yang dia bawak jalan



Bandar Jengka. rumah makteh aku. jauh beza aku dengan kakak aku. huwaa.

siap lunch, kitorang gerak pulak rumah pakcik aku kat Jengka 25.









basah lencun aku hari tu sebab menyibuk kat dapur kahkahkah.
gemuk betul aku. ciss.

family adik aku




siap beraya sini, kitaorang terus shoot ke Kg. Awah, rumah makde (kakak mak). Gambar memang takde dah sebab time ni masing-masing dah berlemuih, campro takde bateri, budak budak pun takde bateri. kat rumah makde anak-anak aku recharge, mandi pakai bedak lawa-lawa, pastu siap balik kuantan semula. kakak aku nak balik cepat sebab nak memasak, esok (raya ke3) buat open house.

lepas pada raya ke2 ni, aku memang tak update dah pasal raya sebab tak ke mana dan malas nak angkut bebudak ni ke rumah orang. kahkahkah, best gila alasan.

ok. habis cerita bab raya bersama keluarga. jumpa lagi raya taun depan. baiiiii.

21.7.16

SHRMZB 2016 #3

raya akhirnya tiba. yaaaa..sebab sama birthday aku so kali ni memang tertunggu-tunggu sangat saat ni tau. eh, sorry guys. gambar memang libang libu abis. ada yang pakai henpon, ada pakai campro, ada yang pakai dslr. aku rembat aje gambar apa yang ada dalam gallery hp sebab aritu ejang send kat aku gambar via whatsapp aje. teknologi sangat.

yang ada date tu, abaikan date. lupa nak set time bebetul pada campro tu.

aktiviti raya first tetaplah rutin setiap tahun. 
solat raya, berkumpul satu family untuk sesi bermaaf-maafan dan bagi duit raya, fotoshoot dan balik rumah mertua.

petang nanti jumpa semula! - hahaha



sesi bermaaf-maafan

sape nak duit raya meh sini

hai



jaafarians

#teambajumerah






A photo posted by ddjaafar (@ddjfr_) on





last but not least.

gambar paling win


sebab merajuk nakkan dslr, habis semua gambar dia buat muka. rosak gambar raya 2016.


A photo posted by ddjaafar (@ddjfr_) on
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...