Visitor

22.12.14

december





















"kita hanya mampu merancang, Allah swt yang menentukan segalanya"
posted from Bloggeroid

19.12.14

nice to meet you, baby [Part II]

dah 3 malam aku menginap dalam wad kenanga ni. akhirnya, malam ni baru aku lega sebab semua dah settle. alhamdulillah.

mengimbau sikit kronologi proses keguguran aku ni :

Selasa (16.12.2014)

ejang meeting di kuantan dan aku keje, macam biasa. lunch hour aku balik rumah, pastu rushing nak ke toilet. sekali tengok, rupanya panty aku dah penuh darah, baju kurung aku pun dah terkena sekali. aku call ejang. pastu call nani sebab dia ada experience gugur. nani offer nak hantar aku pergi emergency, siap packing baju dah ni. sampai emergency, diorg check, doctor cakap takde jalan pun lagi. so, diorang bagi balik sebab tau esok aku memang kena masuk wad di hoshas, temerloh.


Rabu (17.12.2014)

pukul 3ptg aku dah terpacak kat wad kenanga, hoshas temerloh. tapi sebab full house, bed penuh, aku kena tunggu dalam bilik penyusuan dengan ejang. musykil aku dengan ejang masa tu nak buat apa. kahkahkah. (okay.tak lawak). pukul 5.30ptg baru dapat katil. pastu takde apa kot yang berlaku. just makan tido jela.


Khamis (18.12.2014)

ikutkan hari ni programnya pakar bius nk tengok condition aku macam mana. sebab ikut jadual D&C nak buat esok (jumaat). masa aku sibuk layan whatsapp group, pastu lepak lepak santai dengan jiran sekatil..tiba tiba aku rasa macam darah banyak gila keluar. pastu sakit plak tu. aku pun pegi la toilet. masa tu jiran sebelah katil aku pesan "kencing kat lantai tau. jangan kencing dalam bowl".

elok je aku nak kencing, pup! keluar la beberapa ketul darah beku, siap ada fetus! aku nampak bentuk kepala, badan, kaki dan tangan, walaupun saiz dia cuma besar ibu jari tangan aku. aku jerit panggil nurse. diorg kutip fetus dan bawak pegi kat doktor.aku pun balik semula ke katil.

sebab tak selesa darah banyak lagi, aku pegi plak toilet jauh sikit untuk tukar pad, sebab toilet tadi cleaner tengah cuci darah aku yang berlambak tu. sampai toilet situ, sempat aku tukar pad..tiba tiba aku pening. gelap mata, tapi sempat aku tarik bell untuk panggil nurse. sampai je nurse terus aku tak sedar apa dah..tau tau dah atas katil aku. masa tu aku prasan la aku kena cucuk, masuk water drip. lepas tu masuk oksigen..pehhh..teruk gila rasa.

tak cukup lagi, aku rasa sakit merengat pulak. ya Allah..sakitnya la. nurse pun tarik katil aku ke bilik scan. kantung ada lagi rupanya, so doktor sedaya upaya bantu aku keluarkan kantung pulak. masa tu diorang induce aku dengan ubat untuk slowkan darah & kembangkan rahim. siap tu, aku dah mula rasa loya (effect induce). tapi pastu okay. sebab dah lapar sangat dan kebetulan lunch set dah sampai..aku makan dulu. jiran jiran sekatil la tolong aku bancuh milo, angkat katil bagi aku sandar, sediakan makanan.. pehhh.. memang aku kenang sampai mati la jasa baik diorg ni.

siap makan, aku minum air suam. terus aku rasa loya. nurse tak sempat ambik beg muntah, aku dah muntah dulu. sampai lunyai aku atas katil. dengan bleeding lagi. sampai satu katil penuh dengan darah aku. lepas muntah, terus aku tak sedarkan diri.

pastu aku terasa orang pegang aku. mak!
ya Allah..masa tu aku rasa nak nangis pun ada. dengan bantuan mak dengan kak ina, dapatlah aku bersihkan diri, mandi..pastu terus segar. dinner set sampai, tengok lauk ikan aya. kak ina turun pergi kantin belikan aku bubur pulak. ya Allah..sebak gila okay sebab diorang dari kuantan semata mata nak tengok aku. dahla mak takbleh jaga aku sebab yang boleh dijaga cuma orang yang kena operate. ok, janji aku dah okay, segar..cukuplah. so, mak abah semua pun balik la lepas waktu melawat tu.

dan aku pun tido lena dari pukul 8malam sampai pagi! (bak kata kakak depan katil aku ni).


Jumaat (19.12.2014)


scan pagi ni, doktor nampak ada lagi balance yang tak keluar lagi dari rahim. so, kena cuci jugakla nampaknya. start pukul 12tghari tu, terus aku kena puasa. dalam pukul 3 tu nurse dah mula suruh aku tukar baju untuk masuk operation teater (OT) dan aku kena tolak ke sana la. masuk OT, doktor bagi aku ubat tido. tak sampai 10saat, aku dah tak sedar apa. tapi aku dapatla rasa apemenda yang diorg kerjakan kat aku. haha. sampaila siap cuci..alhamdulillah. lega rasa sebab aku tak weng langsung seperti yang digambarkan oleh orang sekeliling.

petang, ejang datang melawat. masa tu doktor cakap dah boleh discharge, cuma depends pada aku la nak balik malam ni jugak atau tunggu esok. ikutkan memang la malas nak susahkan ejang ambik esok plak. sejam perjalanan jugak tu. last last kitorang decide nak balik esok la sebab takut aku ada effect apa apa lagi malam ni kan.

doktor pulak nak scan aku semula untuk pastikan aku betul betul sihat. skali masa scan tu doktor find something pulak. kata dia ada darah beku yang belum keluar habis. so, aku terus kena cucuk dengan ubat untuk kecutkan rahim, untuk tolak darah beku keluar dari rahim.

so, memang patutla aku balik esok hari je. kan senang.


Sabtu (20.12.2014)

cadangannya balik la. apalagi. huhuhuahahahaha..


ok. tamat kronologi.


so, alhamdulillah, semua dah settle. harap harap lepas ni boleh la aku berpantang dengan aman dan tenteram. insha Allah.

30 hari je kan?

hehehehe











posted from Bloggeroid

15.12.14

hasya #11

lagi sebulan hasya nak masuk 3 tahun. eh, baru 3 tahun ke?
apehal aku rasa macam dia dah macam budak 4 - 5 tahun??

hahah.

badan dia dah sama besar dengan kakak haifa, lepas tu perangai dia sekarang memang buat aku pegang kepala kiri kanan depan belakang.




taktau la memang perangai anak ke 3 ke apa ni. tapi dia memang berbeza la sifat dan perangai dengan abang kakak dia.

  • hasya ni selamba, jenis suka buat taktau dan agak keras kepala. aku cakap ke, tego apa apa ke, dia memang buat donno je. jenis buat rilek je. kalau aku marah, dia marah aku balik. siap angkat tangan pulak nak lempang aku. haih? ibu pulak yang kena?
  • lasak dan lebih agresif. agak agak kalau nak ajak dia main, korang kena tahan mental dan fizikal. abang dengan kakak dia memang selalu kena bahan, kena lenyek, kena tumbuk, kena debik, kena pukul dan kena macam macam dengan dia. tinggal aku kena tahan telinga la pastu dengar abang dengan kakak nangis ngadu adik buat. huiiii..boleh tahan ni. tengok badan la woi.
  • bercakap pun pandai. pandai sangat. dulu dia selalu cakap "bodoh" (dia duduk dengan pengasuh lain dengan abang kakak)..sampai satu tahap, aku pernah cili kan je mulut dia. lepas tu takde dah. bukan niat nak aniaya dia, tapi dia serik. biar dia tau tu bukan perkataan yang patut dia sebut.
  • penghibur. banyak idea. dia punya perangai memang terpaling loyar buruk bagi kitorang satu family.





memek lawak dia ni nampak sangat mengikut abah dia kan? kan?
haha.. aku tak lawak sangat. merepek boleh la. (cover).


  • rifdi paling suka main dengan hasya ni sebab hasya rajin melayan dia nak main tembak tembak ke, nak main lompat lompat ke, main kejar kejar ke sebab hasya jenis lasak. kalau haifa dia suka hadap pen dengan buku, bukak buku, main bear, bercakap dengan bear.. haaa. perempuan sangat kan.
  • kememe (jenis menangis merengek mengada ngada). yang tu kadang kadang buat aku rasa nak 'pang' je. alahaii.. kalau tido malam tetibe dia nangis, pastu kaki mesti tunjal aku, tunjal abah dia. memang nasib kau la kan lepas tu kena apa. kadang tu, gigih jugak la ibu dia bangun, bancuh susu.. baru dia diam.  tapi time dia tido dengan aku la. dia suka tido dalam bilik kakak dia. tak pasal pasal abang kena mengalah masuk tido dalam bilik ibu. ahaha.
  • hasya jugak seorang kakak yang caring ye. dia boleh tolong henjut buai baby kat rumah pengasuh, boleh tolong jaga baby dan boleh tolong main dengan baby. sampaikan masa aku pregnant itu hari, hasya selalu datang cium perut aku, lepas tu gesek gesek muka kat perut aku. bila aku cakap "ibu geli"..dia mesti jawab "adik bukan gelikan ibu. adik gelikan baby"..


bahaha.
sabar dik. kita tunggu baby baru pulak. insha Allah.


9.12.14

Selamat Hari Lahir, Emak

6.12.2014 hari tu birthday mak yang ke 66.

sebab dah lama kot tak wish secara live, so bila ada depan mata terus aku tak update kat mana mana laman aku bersosial. aku update kat instagram dengan fb pun dah malam. haha. kalau tak, pepagi hari mesti dah ada birthday wish kat mak berbaur kesayuan sebab jauh.

dan sebab hari tu ada dekat mak, aku dengan kak ina bergabung tenaga bawak mak pegi makan kat kedai member kakak aku kat Teluk Cempedak. tau kedai member dia je, nama kedai hampeh aku tak tanya. siapa tau kedai dia betul betul kat tengah TC, ada chicken chop RM5 tapi sedap gila. ayam dia banyak dengan sos yang memang best. siapa ada RM10 je dalam wallet, aku suggest korang makan chicken chop + air mango. baru RM 8.50.. balance lagi RM1.50 boleh la korang beli kuaci buat makan sambil merenung pantai tepi tebing.

kihkihkih.

padahal kak ina yang belanja makan. aku takat sponsor kek birthday je kat mak.


















dan nahhh.. ini la gambar birthday girl yang ke 66 !






i love you mak!
i love you more than i can say.
posted from Bloggeroid

4.12.14

nice to meet you, baby

sebenarnya, lambat jugak aku nak terbukak hati share pasal ni. pasal pregnancy pun aku kurang nak exposed. entah. anak ke-4 kot, takyah la nak gedik sangat update tiap masa. hahah.

ok. first and foremost, nak tanya. ingat tak cerita aku warded dulu?

rentetan kisah tu, aku kena check up twice a month kat pakar gynae HOSHAS. leceh gila sebab perjalanan makan masa 1 jam tapi sebab nak tau jugak apa cerita pasal baby, pasal diri aku sendiri..so gigih la tunggu turn appoinment doctor specialist.

dahla appoinment tulis 9pagi. aku plak 9.30pagi baru nak register. orang kemain melaut tau dalam tu. aku ingatkan pesen tak payah register, takpayah tunggu..terus jumpa doktor. kahkahkah. budget hebat sangat la tu.

aku bagi summary ajelah senang kan..


20.10.2014
so far, doc cakap baby ada dalam rahim. alhamdulillah. tapi sebab baby kecik yang amat lagi, doc samar samar nampak baby. cyst pun terkawal. tak membesar pun. doc cakap don't worry pasal cyst sebab normal bagi pregnancy woman. doc jugak mendakwa cyst adalah makanan baby.

10.11.2014
doc mengesahkan baby dalam rahim. doc cakap dah nampak jantung, so next appoinment doc akan bagi tarikh EDD. cyst pun masih kecik dan takyah perlu risau wahai ibu.

25.11.2014
doc dapat result test yang aku buat last month, masa warded. ikutkan result tulis "Most Likely Dying Pregnancy". masa first result pun tulis macam tu. tapi kali ni scan, doc lain macam.

aku share di instagram (aku post after a week lepas appoinment tu. tu pun lepas fikir panjang)





lepas appoinment tu, doc bagi aku MC seminggu. doc kata baby akan jatuh sendiri dalam masa 2 minggu, kalau takde, next appoinment (11.12.2014) doc akan decide kalau kalau kena cuci.



so far, dah 8 hari sekarang after doc kata aku miscarriage. masih takde tanda tanda sakit, tanda tanda bleeding. no, masih belum ada.

ramai kawan suggest makan menda tajam, sapu minyak panas, buat air tawar (berjampi) dan ada jugak yang suruh re-check up kat klinik lain mana tau sebenarnya baby masih survive.

tapi semua aku tak buat. aku senang just wait and see, bagi aku, semuanya Allah yang tentukan. takpelah.

aku okay. aku boleh terima since baby kecik sangat lagi. tapi bila anak anak aku rajin sangat tanya,

"ibu, baby dah takde?"..
"ibu, baby dah mati?"..

sentap jugak rasa. diorang mengharap sangat nak adik.

"ye. adik dah masuk syurga"..



yang ni karya haifa.







takpe. insha Allah nanti ibu bagi adik baru okay?

3.12.14

Alumni AADC Part II

pun entry kepam.

aku penah story pasal konon ada alumni AADC ni kannn?

betapa berharapnya aku dengan beberapa rakan taulan ni kot kot ada movie baru. tup tup rock hantar video AADC via whatsapp group. 3 hari berturut turut aku tengok video ni. emo sangat tau.

rupanya alumni tu untuk pomote LINE. rupanya kan. ceh. hampa kejap aku.
lepas tu, aku rasa ramai kot dah tengok mini movie Ada Apa Dengan Cinta? ni.

takpelah. walaupun aku tau dah lambat, tapi aku tetap masih excited tengok.

nak nangis sekali lagi boleh?
(emo melampau)





Komen :

  1. rangga nampak matured sangat. tapi tetap buat jiwa jantan aku ni melting.
  2. Cinta pun matured. cantik tapi tak manja macam dulu. 
  3. milly gemuk! ...
  4. aku suka backgroud, design & wardrobe. kemas & rare.
  5. buat la movie..please!


 
Perempuan datang atas nama Cinta
Bunda pergi karna cinta.
digenangi airracun jingga adalah wajahnya,
seperti bulan lelap tidur dihatinya
yang berdinding kelam dan kedinginan.
Ada apa dengannya?
Meninggalkan hati untuk dicaci
Lalu sekali ini aku lihat karya surga dari mata seorang hawa.
Ada Apa Dengan Cinta?
Tapi aku pasti akan kembali dalam satu purnama,
untuk mempertanyakan kembali cintanya.
Bukan untuknya, bukan utuk siapa?
tapi untuk aku, karena aku ingin kamu.
Itu saja.

2.12.14

rifdi #54 : Hari Graduasi

minggu sebelum start cuti sekolah aritu, rifdi ada Hari Graduasi. ikutkan dalam surat takde pun jemputan untuk parents. tapi sebab aku ni jenis ibu yang teruja nak tengok ada grade, aku pergi jugak buat muka tak malu. rupanya ramai lagi makbapak muka tak malu yang datang. kehkehkeh.

anak grade tu. takkan la tak tengok!

aku hantar rifdi 7.30am, lepas tu aku gi opis, punch terus breakfast. 8.30am aku pergi semula sekolah, tengok tengok majlis dah mula dan budak budak pra dah ada yang naik stage!

cepat cepat aku tarik tab dari dalam bag, dan pergi kat pintu dewan. rupanya rifdi dalam queue tunggu turn nak naik dah! cissss.






rifdi nampak je aku terus dia senyum happy. adoii..kesian anak aku dapat ibu camni..haihhhh.













gambar kenangan rifdi dengan cikgu kelas pra.



next year masuk darjah 1 !..hehehe
posted from Bloggeroid

1.12.14

haifa #33 : sukan sekolah

sebab aku banyak sangat hal, jadi segala cerita semua kena kepam.dengan masalah peribadi, dengan hal internet macam bangkai, dengan hal kerja..jadi maapkan la aku seorang blogger macai. (ayat sedih bagi korang terpedaya).

ok.berbalik pada tajuk di atas. sebelum cuti sekolah hari tu, haifa ada sukan sekolah pada 16/11/2014. sebagai ibu yang berkarisma, pepagi hari aku dah bawak haifa pergi sekolah. bagi dia makan dulu, pastu mari bersukan dalam hari hujan!

dia memang happy go lucky. everytime.


kannn?


juara bawak bola dalam sudu

juara tarik bola guna hoola hoop

no 4 isi air dalam botol.
hehe




haifa & hadiah hadiahnya




13.11.14

WhatsApp Group

aku ada beberapa group whatsapp.
dari yang terlampau aktif sampai ke yang jenis pasif.


Group 1
geng terlampau aktif.24 jam memang mesej masuk.diam pun boleh 2 jam je.sebab geng terdiri dari kawan kawan yang dah duduk oversea.so,waktu berbeza.tapi topik memang macam macam.dari kisah makan, kisah mengumpat, mencarut, melucah..semua ada.tapi aku suka.seronok jumpa diorang semula.feeling 15 year old saja.

Group 2
geng kedua teraktif.set set perempuan sebab budak dorm.memang meriah jugak ni.topik pun macam macam.hal makan, produk, kecantikan, keperempuanan, masalah rumahtangga pun ada.haha.tapi okay.takde masalah.aku suka.

Group 3
geng zaman keje opis lama.terdiri dari geng kitorang yang bercampur campur.dari zaman dulu memang suka bercakap hal bukan bukan.jenis semua nak buat sama-sama.gerak pergi makan ke,ikut semayang jumaat pun pernah.walaupun semuanya educated, tapi topik yang dibincangkan kadang kadang tak masuk akal.sampai sekarang pun masih macam tu jugak.haih.

Group 4
group gossip bersama best buddy.haha.tiga orang je ahli,tapi kalau mengumpat (baca : berbincang),memang meriah.haha.sayang sangat diorang ni sebab segala rahsia boleh share dengan diorang.aktif ikut keadaan.

Group 5
group opis.biasa je.kebanyakannya hal kerja la.hal gosip memang takde langsung

Group 6
geng kelas masa study.pun aktif kalau ada topik best.kelakar jugakla sebab masing masing kerja semua sama bidang, sama jabatan dan boleh reunion bila ada kursus sama sama.macam macam jugak boleh bincang terutama bab kerja.

Group 7
group masa study jugak tapi agak pasif.masing masing cuma post perkara serius.agak agak nak bertekak dalam tu boleh sebab masing masing kuat pertahankan pendapat masing masing.haha.



ok.ada 7 group je so far.ada lagi 1 group,tapi kat wechat.geng teknikal opis.
tapi dalam group ni,paling penting..kena tahan perasaan.kalau sentap habislah.tak syok terus.pastu jangan ada sifat dengki dan irihati.kalau takat bergurau kasar tu,bagi aku biasa la kot.keypad warrior.

sebagai penamat entry,meh aku hiburkan korang dengan lagu cover merisik khabar dari iman ismael.member aku dari form 2.sekarang keje kat sydney.tapi sebab group,kitorang berjumpa semula.yay.


12.11.14

haifa #32 : her birthday

malam sebelum birthday tu,saje aku ajak ejang bawak budak budak ni makan kat Secret Recipe.ni kes ikut tekak ibu ni.lama gila kot aku tak makan kt SR ni.last time aku rasa kat kuantan dengan geng ejang.zaman bertunang kot.kahkahkah.dah berzaman siot.

duduk kat SR memang meriah.meriah dengan anak aku je.buat macam rumah sendiri.










mine

abe ejang makey nasik


so,itu cerita birthday in advance.

hari birthday (apa punya ayat daaa) dia pulak aku belikan kek,dan hantar ke tadika.bagi dia celebrate dengan kawan kawan skolah dia pulak.

gambar frozen takde.ada princess pun jadilaaaa..

budak yang sangat pemalu

eh.kerek pulak dia

haifa & cikgu & rakan sekelas


ambik.janji anak aku seronok.haha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...