Visitor

7.1.10

muzik ini bukan zaman aku?


perbualan aku dgn rock masih terakam dlm minda.
(asek2 ko je rock.cam aku ni xdek kawan lain jer..bahah!)

terpikir aku sejenak..err,ni kisah ke'duniawi'an sket laa.psl muzik dlm idop aku.
aku dari kecik mmg dh terdedah dengan lagu2 dan pelbagai muzik.dr piring hitam sampi skrg,zaman dh pakai iPod,dh bleh search & donlod sndiri..mak & abah aku sndiri pminat muzik.mak yg suka layan klasik.fm tu mmg Beatlesmaniac (sorri mak,pecahkn rahsia kt umum) & abah lak peminat the Shadows & Bee Gees..

zaman aku kecik,masa tgh minat nasyid (wahahh)..abg2 aku lak suka jamming kt bilik bujang diorg.aku yg blurr ni pn layan je walaupn kdg2 lagu yg dimainkan xseswai dgn konsep dakwah aku time tu.hehe (^_^") = rasa nk penyepak diri sndiri je.dushh!dusshh!!

antara lagu yg dilayan adalah spt Iron Maiden, The Ramones, Metallica, Megadeath, Nirvana, Ugly Kid Joe,(byk lg..aku xigt)..xlupe gak lagu rock blues spt Eric Clapton, Mr.Big,Deep Purple,dan beberapa lagenda lain la.nk citer byk tp xigt..ape daaa..dusshh skali lg..

bila masuk skolah rendah,lagu2 melayu mendayu2 yang juge mendapat liputan hangat di antara rakan2 sekelas juga menjadi faktor daku melayan lagu2 Spring,err,sape lg?aku dh lupe..tp yg top sgt time tu mmg Spring.hoh.time ni mmg la,aku rasa sape xdapat hafal lagu diorg,Butakah Cinta,Bougainvilla,..mmg kena boo je dlm klas.jugek artis2 tempatan cam Shima,Ziana Zain,Amy Mastura..aku rasa kalo dlm buku autograf .ye,time ni sape xdek buku autograf kira budak xbest laa.mmg nama2 ni la yg akan terlist dlm fav.artist ko..kira pngaruh rakan sebaya telah mnyebabkan aku layan seme lagu2 sebegini..tp time tu pngaruh 4u2c,kru,feminin juge kuat.kira sape yg minat ni lagi gempak laaa..sbb lebih urban.masa ni pngaruh terkuat aku adalah kakak aku sndiri.yelaa,dia time ni dah remaja.maka lebih ragged la dari aku.haih.

naik form 1,aku msh tersepit dgn muzik2 mendayu spt Ukays & Slam..ye,time ni diorg sgt meletop hasil adunan Saari Amri.lagu2 dr band2 boy dr luar negara pn dh mula didengari mcm Take That,Backstreet Boys tp time ni masih kurang berkembang.masuk je form 2 -3,nah amik kau!..segala band boy kuar.dr N Sync,Code Red,Five,the Moffatts,westlife dan lagi..lagi..(sekali lg otak aku jammed dgn nama2 boyband td..jd stuck siott trus lupe lg)..aku jugek demam dgn bandboy sebegitu.tp kalo balik umah je,bile abg2 aku jamming lg..aku rasa cam aku ni rock plak.nirvana & kurt cobain adalah terbaik!hadoii..time ni la,rasa mistaken identity.krisis diri.2 face.talam 2 muka.gi skool,jadi minah poyo yg lyn lagu2 pelik2..err,as long as u love me,everybody,tearing up my heart,..haih.bkn nk kata aku hipokrit,tp aku jadi cam lalang.lagu tu aku suke,lagu rock aku suke..ape ni?..jugek ada gak band2 baru yg aku dh mula teransang melayaninya; Green Day,No Doubt,The Cranberries etc.

aku mngalami masalah jiwa time tu.tp sbb pngaruh rakan2,aku siap masuk singing contest lg kt skool - i'll never break your heart by Backstreet Boys.geng aku la,my BFF..hahah.dpt 2nd Place,bg duo/berkumpulan.haih!..

masuk teknik.time ni dok asrama.dan ketika itu jugek,aku tcarik2 minat aku,genre apekah aku,ape imej aku,sbb bg aku,ini adalah sgt penting dlm khidupan sorg budak di asrama.sbb  nti baru ko bleh tau,sape kawan ko,sape yg bleh lyn ko,disamping bina imej sndiri bg wat org rasa ko best..(hahah.reason ni aku suke)..T_T. Masa tu gak aku jmpa sorg roommate aku yg jugek pminat bsb & boyband.kira dia la yg bleh lyn aku time tu.namanya kevin (sila rujuk my frenlist dlm facebook)..kalo yg lain tu err,phm2 jeler.time tu byk ngat band melayu yg kuar dgn lagu tahap bleh mop airmata kt lantai (sobb!sobb!).dan dlm masa yg sama plak,akak aku plak bwk balik kaset oasis (be here now) sbb masa tu dia keje shah alam,dia kata budak umah dia minat giler lagu dont go away.best plak! (hah..kn aku dh kata.krisis identiti aku ni.)

tp kan,time tu jugak,aku dpt classmate yg musicmania.wahh,gelaran bagus ek?bkn ape,kbykan cclassmate aku time tu..rock,sacha,syifa,arwah fella,etc seme minat lagu2 antarabangsa.paling influenced aku time tu adalah rock.pembuka minda & jiwa aku.isshh,rock lg.tp niat citer aku ni betul,bkn nk bodek ko ye rock!

rock peminat oasis.kbtulan akak aku tgh ghairah perkenalkan band ni kt aku.ditambah tambah tambah lg..senior kt skolah aku perform pd minggu orientasi kami dgn lagu Dont look Back In Anger..pehhh.mmg best.dan jugek time tu rancangan billboard sedang rancak di tv3 dgn mengetengahkan videoklip antarabangsa.kalo ptg ahad je,aku slalu terjoin akak2 senior menjerit2 kt hall mnyumbangkan lagu2 best2 dlm billboard mcm oasis time tu ngan lagu dont go away,stand by me,pastu ada lagu I Dont Want To Miss A Thing-Aerosmith,lagi ada lagu Wishing I Was There-Natalie Imbruglia.etc etc.wahhh,best sgt smpi tahap aku ilang akal & buat aku makin kuat smangat band pop.segala band boy aku dh ilang,cuma tggl boyzone,sbb pd aku diaorg ni bkn mat poyo yg dancing dancing tu.ngehehe..(^_0)

ko phm x,bile idup dh influenced by band2 camnih,mmg rasa smangat dlm diri tu lain.so,aku rasa aku yg baru pn idup.n aku plak makin sronok ngan band2 camni sbb pd asalnya aku mmg dh layan muzik camni,cuma aku tak penah lak explore,share ngan kgkwn,psl muzik cmni.start dr teknik,aku pn mula la layan mcm2 band.antara lagu & band yg jd kegilaan aku time tu,of coz lagu2 oasis,blur (tender,song 2,coffee & tv,..),radiohead (creep),fastball (the way : aku baru save dlm hp,dpt dr rock),lagu2 greenday,oldies,ishh..byk giler.aku nk igt satu2 pn rasa cam full dh dlm pale ni..

masuk lak ipta.minat aku bercambah lg,sbb member2 gak.aku lebih byk bergaul dgn budak lelaki so,makin byk la band yg selama ni aku xpernah dgr aku layan.influenced terbaru,err,adik lelaki aku.dia pn byk bwk balik lagu2 yg dia dpt dr kwn2 dia,aku lak mmg xbleh blah ngan muzik keras camni.lg giler aku melayan.smpi berlakunya insiden black metal,abah aku suh kitorg stop dgr lagu2 yg keras2 cam System Of A Down,Slipknot,Korn..(hoh,abah aku ckp cam lagu org gile..).pas aku ngan adik aku briefing psl lagu kami clean,baru la abah aku benarkan ktorg dgr.smpi camtu skali.

dan dlm masa yg sama,di satu ipts (ni kes aku amik kursus Siswazah menganggur),aku sgt jatuh cinta dengan muzik ska & raggae.hey!hey!~masa ni,back to basic.aku mula meminati semula band2 malaysia cam Gerhana Ska Cinta.pastu band2 lain sekadar layan jela,bukan xminat tp xdpt menandingi kedasyatan GSC.hehe.

..dan smpi skrg,mcm2 muzik dh dpt aku lyn but xdpt kalahkan mania aku pd brit pop,band pop,pop rock..err,pop yeh yeh pn mgkin.jnji pop!haih?..bkn rock ke?hoh,what ever..antara band yg jadi kegilaan aku skrg,err..bleh lah anda baca di facebook aku ke,friendster ke atau di profile daku sendiri.hehe.kes malas nk taip panjang2 la ni,sbb kena memikir satu persatu.malaihh!

masuk 2008,aku rasa time ni dh byk irama & rentak baru kuar.antaranya indie.yg ni asalnya aku suke.nak nak masa MUH dulu.huih..mmg best woo.tp lama2 tgk,band dh bertambah2,boring je..alahaii,stakat suam suam kuku.maafkan sy kerana mengutuk.tp mmg bg aku,aku dh xbleh blahh..mngkin sbb bukan zaman aku dh.aku cuba berlagak universal,tp dgn egonya jugak aku menolak segala muzik yg bg aku, "weird" sbb pd aku.biarlahh aku dgn muzik2 lama aku,band2 aku dulu.biarlah anak2 muda berkata aku x up-to-date sbb pd aku,muzik itu adalah aku.kalo aku ubah corak & irama dlm idup aku yg dh sebati sebata dlm diri aku,umpama aku mngubah arah idup aku.biarlah..janji pada aku,aku ttp rock!

notakukukaki : alahh,mak aku minat beatles smpi skrg.ade dia kesah ngan muzik baru?mak xkesahhhh...


ugly kid joe

::dush!::

5 comments:

  1. demm,...if i could turn back time,...i wish...kita still lagi ada kat 4KA2,..hahaha...indah beb,..

    yeah,..byk sgt nama aku diseru dlm entri ko kali ini,..TQ dude,..

    dah byk music kita dgr dan kita dah bleh pilih yg mana yg paling kita suka,..right??.heheee,..tapi aku still terperangkap dgn music dalam taun 1996-2000,...the best ever,.. ngehngehngehhh,..

    paling xbleh blah,..ko masuk contest lagu BSB??huhauhhhaaa,...mesti rasa urban giler time tuh,...

    ReplyDelete
  2. muzik ngan zaman? zamani slam? hahaha..

    wei, biawak ko ni nak kena lastik ker?

    ReplyDelete
  3. kn rock kn?...mix.fm adalah radio best aku.tp ko igt xdulu ada light & easy?yg tu pn best..

    ...bro,biawak mana ni??aku kn ada 15 ekor.xtau yg mana satu ko tnya ni?

    ReplyDelete
  4. biawak ijau kat skrin windows ko la.. aku tau ko ternak bewok.. asik bukak sengih2! byk tanya plak..
    haha

    ReplyDelete
  5. ohoo..hahah
    biarla dia.dia xkacau aku.dia kacau korg je..hahaha

    ReplyDelete

ini kotak komen. bukan kotak romen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...