Visitor

2.7.14

Macam mana nak ajar anak solat

aku pun copy dari facebook.tapi sebab aku suka dengan pendekatan ni,so aku share.

{edit untuk lebih senang baca}

1. 0-12bulan - Jangan halau anak bila kita nak solat. Biar dia main kt sebelah kita. (Anak belajar dari melihat & mendengar)
2. 1-2tahun - Bentang sejadah kecik kat sebelah kita bila kita nk solat. (Tetibe angin anak baik nanti mesti dia ikut gerak solat kita bila dia dah biasa tengok)
3. 2-3 tahun - Khaskan sejadah untuk anak & letak sejadah di tempat yg dia mudah capai. (Bila die tengok kita ambik wudhuk mesti kelam kabut dia nk solat sama)
- sentiasa pesan bila nk solat, anak kecik ni ade mood dia. Tetibe dia taknak jangan dipaksa.
- makbapak kena sentiasa berdoa utk anak2.
- makbapak kena banyak sabar nak didik anak2
- kalau boleh didik dari awal iaitu dari bayi supaya anak tak rasa pelik atau janggal bila dah besar.
- kalau anak2 membuat kesalahan seawal usia ni jangan tegur lagi takut anak hilang mood.   Biar dia bergerak independent. Kadang2 kiblatnya ke laut. Hihi. Takpe ni proses pembelajarannya.
P/s : harap dgn perkongsian yg tak seberapa ni dpt memberi manfaat untuk semua


No comments:

Post a Comment

ini kotak komen. bukan kotak romen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...