Visitor

24.2.11

mata-hari ini

hey!
spot the different(s).apa yang lain aku hari ni?


muka memang tak bleh blah la kan.
aku nampak agak comel bukan?

haha.series la wehh. memang nampak sangat memohon penampar dan makihamun pembaca.

ok, sebenarnya apa yang paling kontra adalah aku telah memakai speck semula. ini adalah gara gara contact lense terbaru yang aku pakai.


begini ceritanya.
masa aku kat kuantan dulu,aku kamceng dengan sorang optometrist ni.dia kata mata aku kategori mata sensitif, so dia suggestkan contact lense dari jenama Clear 38 serta pencuci dari jenis Opti-Free. oh, sebelum tu aku penah try SoftLens, tapi sebab dia sangat soft, ernah lense tu terkoyak dalam mata. nasib baik takdek pape. pastu aku serik la nak pakai contact lense.


sumber dari google
pastu memang aku pakai contact lense jenis tu jela. alhamdulillah, takdek plak masalah cam dulu. hilang la keserikan aku tu. wah. bahasa apakah yang aku gunakan ini?


tiba la satu masa di mana stock contact lense sudah abis. kebetulan pulak masa tu aku sedang pantangkan haifa. so, time tu aku hanya pakai speck la kan. takdek keje la plak duduk umah berpantang nak pakai contact lense. memang rasa gedik pulak di kala itu. pastu kan nak buat kenduri cukur jambul haifa, so dalam pantang hari ke 39 aku gi la megamall ngan akak aku sebab nak beli contact lense punya pasal. aku nak jugak nampak cantik time kenduri haifa.

sebab nak cepat,aku beli je kat kedai OK Optical dalam tu. aku pun tego china dalam tu.


"hallo.saya nak beli contact lense Clear 38 la..ada tak?"
"ada.power berapa mau?".
"bagi +3.00 dengan +2.50 yek"
"ada.tunggu..."


ok. aku tunggu gak la mamat cina tu pi amik stock kat kedai lain ni. lebih kurang 5 minit pastu..


"ini..seratus je". cina tu bawak contact lense yang berikat dengan getah kat aku.
"ehh?clear 38 ke?apesal lain?". aku macam pelik la kan.
"packing baru maaa."
"eh,yeke?biasa dalam kotak?"
"mana ada.ini yang baru punya."
"rm100?"
"yes.ada mau apa apa lagi ke?"
"takdek.."

terus aku bayar. dalam hati aku, eh murah la weh. sebab dalam tu ada 6 pair. biasa kalau banyak tu dah rm120.


pastu aku pakai pair pertama. macam biasa, pakai tanpa rasa ragu ragu.
biasa pakai contact lense ni sampai cukup sebulan tapi yang ni aku pakai tak sampai seminggu dah rasa cam tak selesa. apahal lak ni? agaknya rosak kot. aku buang, pakai yang baru.


pair kedua pun sama, tak sampai setengah bulan pun dah tak selesa. sampai 5 jam mesti mata aku dah kelabu je. buang, aku tukar lagi yang baru.


pair ketiga aku pakai elok sampai semalam. aku buang. sebabnya..


mata aku merah - berair - melekit - pedih - rasa nak menggaru aje


pehh.

start kelmarin dah mata aku jadi gini. memang mata aku satu family memang jenis merah. maklum la,darah pendekar kan. huahuahua. tapi kali ni memang datang merah siap ngan pakej melekit camtu, pehh. ini bukan sakit mata biasa tu ye, yang berjangkit jangkit kena kuarantin tu. tapi memang penyakit mata yang datang secara individu. dulu aku penah kena, masa tu siap selalu ada appoinment dengan doktor pakar mata HTAA kuantan lagi. kerap jugak aku ulang alik ke htaa time tu. aku ingat lagi, ada satu hari tu mata aku kena suntik dengan doktor, sampai keluar air kuning!

dan pesanan doktor masa tu kat aku cuma dua :

  1. jangan pakai celak dan maskara (ceh.aku langsung tak pernah sentuh kosmetik begini ketika itu)
  2. jangan drive sensorang ye pas kena cucuk ni (alamak.aku ni single rider.tapi aku a'ah kan je.kuikui)
antara konklusi aku dapat hari ni adalah, aku akan sentiasa lebih kerap membersihkan mata aku selepas pakai eyeliner. selama ni bukan tak bersihkan, tapi aku perlu lebih kerap membersihkan lagi. hey, nak tau tak. sekarang ni eye-mo memang ada dalam beg tau!
dan juga selepas ni, aku kalau nak beli contact lense kena perlu berhati hati. kena tengok dulu betul ke jenis yang telah disolutionkan DAN aku kena mintak resit selepas beli! at least, aku bleh rujuk balik kat kedai tu.


so, aku rasa la kan, cina kat kedai OK Optical tu telah mentipu aku la. siap kata Clear 38 packing baru lagi. dasarr...!ptuihhh!!
dah mata aku takbleh nak pakai eyeliner arini. dah arini gi opis tak berapa nak gojes gitewww. auww!






dush!

2 comments:

  1. huhuhu hati2 la pakai lense next time. nnt leh dpt penyakit lain lak. kawan cs siap admit hsptl lg gara2 lense nie...huhuhuh

    ReplyDelete
  2. huhu.yeke.takut la plak kan.
    insya Allah,nextweek nak pegi specialist mata la.nak refer,nape mata ni dasat sangat penangannya kalau pakai CL nih.

    ReplyDelete

ini kotak komen. bukan kotak romen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...