Visitor

28.5.12

bubur jagung

jangan marah kalau post ini dan selepas-selepas ini adalah berkaitan makanan.

kisah jumaat baru ni.ada member dari cameron highland datang bagi jagung.sebab dah malas asyik-asyik makan jagung rebus,maka encek ejang cadangkan supaya aku buat bubur jagung.so,petang jumaat balik kerja terus carik barang berkaitan.alah,bukan susah sangat barangnya pun.tapi sebab nak beli stock weekend.gitulah.

so,petang sabtu akhirnya jagung berjaya jadi bubur.heh.apa ko ingat nasik je bleh jadi bubur?

Resepi Bubur Jagung

Bahan :

6 biji jagung ( isi dihiris-hiris )
3 keping gula kabung ( dipatah-patahkan isinya )
1 kotak santan
1 daun pandan

Cara :

#1. Rebus dulu isi jagung tu sampai menggelegak.
#2. Masukkan semua gula kabung.Kacau sampai pekat.
#3. Masukkan daun pandan.
#4. Masukkan santan perlahan-lahan dan kacau sampai masak.
#5. Agak-agak jagung dah empuk boleh la tutup api.
#6. Hidang seperti gambar di bawah.

Tadaaa!!!



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

2 comments:

ini kotak komen. bukan kotak romen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...