Visitor

15.5.12

samseng sangatlah!

pagi tadi,on the way nak ke klinik bawak anak-anak.haifa duduk kat depan.rifdi pulak duduk sebelah aku yang meriba hasya.semua riang la borak-borak,hati senang sekali.

tiba-tiba encek ejang brek mengejut sambil mengelak sesuatu.rifdi yang duduk kat belakang pun boleh terjatuh ke tepi kanan,inikan pulak haifa yang duduk kat depan.

rupanya ada sebijik kereta proton saga keluar dari simpang tak tengok kiri kanan dah.main keluar je.tapi sempat jugak la brek.aku jenguk tengok driver perempuan.siap sengih-sengih lagi macam hape.aku keluarkan tangan kanan aku sambil tunjuk penumbuk.ye.maafan saya la kan kalau terasa hati dengan tindakan tu.

aku mark no plat dia.MAG 7xx. lepas tu aku nampak dia lalu buat muka masam.lantak kau lah.jenis manusia pentingkan diri sendiri keluar simpang tak pandai nak berenti.

okay.cerita tu stop kat situ.aku pun pergi klinik.macam biasa.lepas tu bila dh siap,pergi singgah kedai tapau nasik dan lauk.dan cerita tadi bersambung balik.

masa tengah tunggu encek ejang beli lauk,aku nampak perempuan tu keluar dari kedai makan yang kitorang singgah tu.aku terpandang dia dan tetibe dia patah balik masuk kedai runcit kat sebelah.terus aku syak driver perempuan tadi.aku tengok sekeliling dan nampak kereta dia dengan platnya sekali.pehh..lama aku tunggu perempuan tu keluar.lamalah.sampai encek ejang masuk kereta pun dia still tak keluar lagi.

aku syak mesti perempuan tu takut.sebab tu dia menyorok sebab encek ejang cakap masa kat kedai runcit (dia beli aiskrim kat budak-budak) ada perempuan yang entah menda-menda mintak dengan aci tokei kedai tu.mintak charger la,mintak air la,mintak penampar la..err.tipu je.rupanya dia nak nyorok letewww.

dalam diam aku pun terasa bersalah.memang tu salah perempuan tu tapi aku ni pun samseng sangat kot.aku memang jenis sound on the spot je.tak dapat sound pakai mulut,aku sound pakai tangan.nasib baik aku tak tunjuk kaki keluar tingkap tadi.

aku bukan la samseng sangat.tapi kalau dapat dengar dia mintak maaf ke,angkat tangan ke,sejuk la jugak hati ni.ni takde,setakat sengih-sengih pastu cabut lari macam takde buat salah.

ini bukan kali pertama aku buat kat orang ye.memang dari zaman sekolah lagi.dulu masa kereta abah aku kena langgar dengan driver cina tua (apehal perkauman sangat aku ni?) time kat traffic light,aku jugak yang keluar marahkan driver tu.dia kata kepala dia pening,baru lepas makan ubat darah tinggi.hangin aku sampai aku tanya "dahtu takde otak?dah tau sakit apesal bawak kereta?".abah aku punya la marah aku sampai suruh aku masuk dalam kereta.

kali kedua kena langgar gitu jugak.dengan driver cina tapi muda la kali ni.tempat yang sama.aku dah bukak pintu kereta,abah aku suruh aku duduk diam dalam kereta.tak dapat keluar,aku bukak tingkap hulur kepala dan sound "dah langgar tu bayar la.takkan nak bincang sampai esok?ke nak report polis?".abah aku beria suruh aku diam.sian abah aku dapat anak macam aku.

masa aku pregnantkan haifa dulu kes dengan mat motor ngan couple dia.main keluar simpang macam proton jugak.dia dah salah so dia perlahankan motor.aku plak macam jaki je tunggu dia lalu sambil turunkan tingkap kereta sambil sound apentah.yang aku ingat aku kata tak reti bawak motor ke.lebih kurang gitu la.encek ejang senyap je kalau bab-bab ni.dia selalunya bising time terkena je.paling kuat pun maki sendiri gitu jela.aku je yang lebih-lebih mudah tunjuk samseng depan orang.entah kenapa agaknya dapat perangai gini.

sabo aje la.

jangan dia ikut perangai ganas aku ni sudah.



٩(-̮̮̃-̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶٩(-̮̮̃•̃)۶


dushhh!!
    kalau tak klik LIKE memang gua sentap beb!

4 comments:

  1. dee.. eloklah dee dah sedar tabiat sendiri yg tak elok diperhatikan oleh anak2. bukan apa nanti anak2 ingat road rage tu is ok.betul x? anyway napa haifa n abgnya rifdi x dipakaikan baby seat. sayang2 anak.. sayangilah nyawa mereka, lagi berharga. bukan apa, just to protect them. adik kita dulu pun accident sebab kereta tiba2 keluar simpanglah... my sis plak tgh bawak time tu.. kereta terbalik berapa kali. last jumpa adik kepala bawah tayar. nasib baiklah panjang umur, cuma patah tangan n perlukan skin graft... maka parut ditangan n dilenganlah menjadi kenangan seumur hidup. my sis lepas tu phobia tak boleh bawa kereta. my cousin pulak kesian anaknya, allah lagi sayangkan n pinjamkan anak sulungnya buat sementara.. tak sampai pun umur 6 tahun. itulah just nasihat kawan yg amik berat. n syukur alhamdulillh anak2 sihat2 n selamat.

    ReplyDelete
  2. ad,

    bukan tak ada baby seat.tapi sorang pun xselesa bila pakai.dee dh beli since rifdi tak lahir lagi,tp bila pakai masing2 menangis.nak keluar dari seat.bila dah ramai macam ni nak letak baby seat dlm kereta pun dh rasa lemas.memang nampak tak safety,i know about it.bukan nak bagi alasan 'tak selesa' je tapi seriously susah rasa nk guna baby seat tu.

    ReplyDelete
  3. hahaha samala kite samseng jalanan..ish3x..plg syok hon pjg2 sampai hilang bengang....kekeke..dasat2..

    ReplyDelete
  4. hahaha..nak buat camne ek.itu semua spontan.

    ReplyDelete

ini kotak komen. bukan kotak romen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...